Τι προβλέπει ο Ν.4161/2013 (ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού).

γράφει ο Begar

Επειδή διαπιστώνεται ότι υπάρχει σύγχιση σχετικά με το θέμα, το διευκρινίζω:

Ν.4161/2013 – Άρθρο 20

Απαιτήσεις από καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ και των δύο χιλιάδων (2.000) ευρώ σε περίπτωση κοινού λογαριασμού. Από το προηγούμενο εδάφιο εξαιρείται ως δανειστής το Δημόσιο, για το οποίο ισχύουν οι διατάξεις του άρθρου 31 του ν.δ. 356/1974 (Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, Α΄ 90). Με δήλωση του καταθέτη προς ένα εκ των πιστωτικών ιδρυμάτων προσδιορίζεται ο λογαριασμός για τον οποίο θα ισχύει το ακατάσχετο. Καταθέσεις που αφορούν σε μισθούς ή συντάξεις ή ασφαλιστικές παροχές προσδιορίζονται υποχρεωτικά ως τέτοιες και κατά το υπερβάλλον του ποσού του ανωτέρω εδαφίου α΄ καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του άρθρου 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (π.δ. 503/1985, Α΄ 182).

1. Κάποιο πρόσωπο Α μπορεί να διατηρεί πολλούς τραπεζικούς λογαριασμούς σε μία ή περισσότερες τράπεζες. Οι λογαριασμοί μπορεί να είναι είτε απλού ταμιευτηρίου είτε μισθοδοσίας.

2. Ο παραπάνω νόμος ορίζει ότι το πρόσωπο Α, επιλέγει έναν από όλους αυτούς τους λογαριασμούς, ανεξάρτητα αν είναι μισθοδοσίας ή ταμιευτηρίου και με δήλωσή του στην τράπεζα, όπου τον διατηρεί, τον χαρακτηρίζει ως ακατάσχετο, σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο.

3. Σε αυτό το λογαριασμό μπορεί να καταθέσει όσα χρήματα θέλει, αλλά προστατεύονται από κατάσχεση μόνο τα 1500 ευρώ, αν ο λογαριασμός είναι ατομικός, δηλαδή έχει ένα δικαιούχο. Αν ο λογαριασμός είναι κοινός, δηλαδή έχει πάνω από ένα δικαιούχο, το όριο προστασίας καλύπτει 2000. ευρώ.

4. Αν το πρόσωπο  Α επιλέξει λογαριασμό σε τράπεζα, όπου χρωστάει απλήρωτα δάνεια και έχει μέσα 1500 (2000) ευρώ, η τράπεζα δεν μπορεί να τα ακουμπήσει, όσες μέρες και αν τα αφήσει εκεί. Είτε ο λογαριασμός είναι μισθοδοσίας είτε απλό ταμιευτήριο.

5. Είναι λογικό, να επιλέξουμε όλοι, ως προστατευμένο λογαριασμό, αυτόν που μας βάζουν τη μισθοδοσία, ώστε να μην είμαστε αναγκασμένοι, την ημέρα που μας κατατίθενται τα χρήματα της μισθοδοσίας, να τρέχουμε σα δαιμονισμένοι να τα αναλάβουμε.

6. Αν τώρα κάποιος επιλέξει ως προστατευμένο λογαριασμό έναν ταμιευτηρίου Α, ενώ ο μισθός του κατατίθεται σε έναν διαφορετικό λογαριασμό μισθοδοσία Β, τότε ο μισθός του είναι προστατευμένος μόνο την πρώτη μέρα κατάθεσης. Δηλαδή αν του καταθέσουν χρήματα την 1η του μήνα, για εκείνη την ημέρα δεν τον πειράζει κανένας. Την 2η του μήνα, η τράπεζα θα του τα τραβήξει για να συμψηφίσει οφειλές. Παρόλο που δεν είναι νόμιμο, αν του πάρει η τράπεζα τα λεφτά, άντε μετά να τρέχει να βγάλει άκρη. 

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Τι προβλέπει ο Ν.4161/2013 (ακατάσχετο τραπεζικού λογαριασμού).”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *