“Άρθρο 99” και για τα νοικοκυριά

Ο πτωχευτικός κώδικας και για φυσικά πρόσωπα, με βάση τη διεθνή εμπειρία, «ζητά» από τους πολίτες να δεχθούν την εκποίηση της υποθηκευμένης περιουσίας τους ώστε να απαλλαγούν σε διάστημα δύο ή τριών ετών από τις οφειλές, τα πρόστιμα, τις διοικητικές και ποινικές διώξεις.

«Άρθρο 99» και για τα φυσικά  πρόσωπα με ολική διαγραφή των χρεών τους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες μελετά η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης επεξεργάζονται αυτήν την περίοδο σχέδιο προτάσεων για την καθιέρωση πτωχευτικού κώδικα που θα μπορούν να υπάγονται τα νοικοκυριά.

Οι εμπειρογνώμονες, υπό την επίβλεψη του κ.Δένδια, εξετάζουν τα αντίστοιχα πτωχευτικά δίκαια στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, ενώ η πρόταση θα τεθεί υπόψη της Τρόικα για το πλάνο που έχει στόχο να εφαρμόζεται μόνιμα και να μην έχει ημερομηνία λήξης.

Αν υιοθετηθούν τα πρότυπα του εξωτερικού, τότε για να μηδενιστούν τα χρέη και να απαλλαγεί ο οφειλέτης από τις διώξεις θα πρέπει να δεχθεί την εκποίηση της υποθηκευμένης περιουσίας του, ακόμη κι αν πρόκειται για την κύρια κατοικία, η οποία σήμερα προστατεύεται από το νόμο Κατσέλη, χωρίς όμως να προσφέρει ολική διαγραφή χρεών και χωρίς να συμπεριλαμβάνει τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Η διαδικασία θα αφορά δύο κατηγορίες οφειλετών, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Εθνους». Εκείνους που δεν έχουν περιουσία και κυρίως δεν διαθέτουν κανένα ακίνητο και εκείνους που έχουν περιουσιακά στοιχεία και εισόδημα. Στην πρώτη περίπτωση, στη διαδικασία που εφαρμόζεται στη Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, υπάρχει καθορισμένο ανώτατο συνολικό ύψος χρεών. Στην Ιρλανδία είναι 20.000 ευρώ. Αν οι οφειλέτες αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν να το πληρώσουν, αυτό διαγράφεται.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Ένα σχόλιο σχετικά με το ““Άρθρο 99” και για τα νοικοκυριά”

  1.  Οι φήμες για την πτώχευση ιδιωτών μιλάνε για δύο κατηγορίες. Οσους δέν έχουν περιουσία και οφείλουν μικροποσά μέχρι 20.000 ευρώ και όσους έχουν περιουσία και οφείλουν μεγάλα ποσά. Για την ενδιάμεση και καθόλου αμελητέα κατηγορία που ΄δεν έχει περιουσία αλλα επίσης οφείλει μεγάλα ποσά πολύ μεγαλύτερα απο 20.000 τί θα ισχύει? Θα υπάρχει έστω μια δυνατότητα ρύθμισης σάν του νόμου 3869/10 ωστε να ρυθμίζει στο δικαστήριο το χρέος του και για κάποια χρόνια να πληρώνει ένα ρεαλιστικό ποσό και να απαλλάσσεται απο το υπόλοιπο? Γιατί αν λάβουμε υπόψη μας τη φημολογία, απο τη μία λύνουμε το πρόβλημα σε όσους χρωστούν μικροποσά και αφήνουμε σε αδιέξοδο μεγάλη μερίδα οφειλετών χωρίς περιουσία που χρωστούν πολλάπλασια ποσα απο 20.000 τα οποία άνετα “παραφουσκώνουν” με τους παράνομους τόκους και πανωτόκια των τραπεζικών προιόντων. Αν κάποιος δέν μπορει να πληρώσει τα 20 χιλιάρικα, πώς θα πληρώσει τα 50, 100 ή και περισσότερα? Σημειωτέον οτι παράλληλα με την καθιέρωση του νέου πτωχευτικού δικαίου, φημολογείται η κατάργηση του Ν3869/10 χωρίς να ακούγεται οτι αντικαθίσταται απο καποια άλλη ανάλογη ρύθμιση. Οποτε με τα δεδομένα αυτα μια μεγάλη κατηγορία οφειλετών αποκλείονται απο οποιαδήποτε λύση! Τί θα ισχύσει τελικά? Πάντως σε άλλες χώρες της Ευρώπης, εκτός της πτώχευσης, διατηρείται η δυνατότητα ρύθμισης και πληρωμής κάποιων ποσων για 5-6 χρόνια όπως στο νόμο 3869/10 και μετα ακολουθεί η απαλλαγή απο τις υπόλοιπες ανείσπρακτες οφειλές και ο οφειλέτης αποφεύγει την πτωχευτική διαδικασία ώς μια έσχατη λύση. Εδω ετσι όπως εμφανίζονται τα πράγματα, καταργούμε τη δικαστική ρύθμιση που έδινε διέξοδο σε όλους και χρήμα για τις τράπεζες και εξασφαλίζουμε μια πτωχευτική διαδικασία μόνο για κάποιους, αφήνοντας μια μεγάλη μερίδα πολιτών σε αδιέξοδο. Μακάρι οι φημολογίες να έιναι λάθος και τελικά να υπάρξει μια ολοκληρωμένη λύση που να δίνει διέξοδο σε όλες τις κατηγορίες οφειλετών και να εξασφαλίζει και σε ένα ρεαλιστικό βαθμό μέρος των απαιτήσεων των πιστωτών. Παρακάτω παρατίθεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο όπως θα εφαρμοστεί στην Κύπρο και οπου ξεκάθαρα δέν αποκλείεται καμμια κατηγορία οφειλετών.  http://www.philenews.com/el-gr/oikonomia-kypros/146/217308/ti-provlepei-to-neo-plaisio-aferengyotitas

     

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *