Εκτός πλειστηριασμών η πρώτη κατοικία διαμηνύει η κυβέρνηση

Ακόμα και για μονομερή νομοθέτηση ετοιμάζεται η κυβέρνηση προκειμένου να προστατευθεί η πρώτη κατοικία. Σε δύο δόσεις οι ρυθμίσεις για τα «κόκκινα» δάνεια. Τι συζήτησαν Δένδιας-ΠΑΣΟΚ.

«Σε κάθε περίπτωση κοινή θέση του υπουργείου Ανάπτυξης και των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση είναι η προστασία της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς για κάθε είδους οφειλές».

Αυτό προέκυψε από τη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Νίκου Δένδια με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το πλαίσιο για την προστασία των δανειοληπτών φυσικών και νομικών προσώπων.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ η προστασία της κύριας κατοικίας των οικονομικά ασθενέστερων αποτελεί «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και η μονομερής νομοθετική ρύθμιση από την ελληνική πλευρά.

Κατά τις ίδιες πηγές, η ρύθμιση για τα μη εξυπηρετούμενα επιχειρηματικά δάνεια θα προηγηθεί αυτής για τα στεγαστικά και την προστασία από τους πλειστηριασμούς της κύριας κατοικίας. Το πλαίσιο ρύθμισης των στεγαστικών δανείων αναμένεται ότι θα έχει διαμορφωθεί για να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος φθινοπώρου.

Βασικό σενάριο που εξετάζεται ώστε να αποφευχθούν μαζικοί πλειστηριασμοί είναι η παράταση της ισχύουσας μεταβατικής διάταξης που ορίζεται ότι «προστατεύεται η κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ υπό την προϋπόθεση το καθαρό οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 35.000 ευρώ, η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ και το σύνολο των καταθέσεων και των κινητών αξιών του οφειλέτη δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ».

Εξάλλου σε ό,τι αφορά το νόμο Κατσέλη, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωναν ότι απαιτείται απλοποίηση των διαδικασιών προκειμένου όπως είπαν να ξεμπλοκάρουν τα δικαστήρια. Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, αυτό μπορεί να γίνει μέσω της υποχρεωτικής εξωδικαστικής διευθέτησης και μέσω της αξιοποίησης του θεσμού της διαμεσολάβησης.

www.euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *