Μειώνονται στο μισό τα πρόστιμα για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα

Τα τρελά πρόστιμα που προβλέπονται για όσους έχουν χρέη στην εφορία θα κουρευτούν και μάλιστα κατά 50% καθώς επί τέλους κάποιοι είδαν ότι τα εξοντωτικά πρόστιμα δεν λειτουργούν ως φόβητρο αλλά ως τροχοπέδη στην πληρωμή των φόρων.

Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατ. Σαββαϊδου, θεωρεί ότι το σύστημα αυτό θα πρέπει να αλλάξει, να εκλογικευτεί και σύμφωνα με πληροφορίες ετοιμάζεται να εισηγηθεί στην κυβέρνηση γενναίο κούρεμα των προστίμων.

Στόχος είναι από τη μια να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα και από την άλλη να μπει «φρένο» στη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη σύνταξη ενός νέου «φιλικότερου» ποινολογίου, αλλά και στην προώθηση μιας νέας ρύθμισης με την οποία δεν θα διώκονται ποινικά και δεν θα οδηγούνται στη φυλακή οι οφειλέτες του δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους.

Σε δεύτερο επίπεδο, το κυνήγι των ληξιπρόθεσμων θα επικεντρώνεται, όπως πρόσθεσε, σε οφειλέτες με χρέη άνω των 300.000 ευρώ.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσε ότι τα επίπεδα στα οποία βρίσκονται είναι ήδη υψηλά, με αποτέλεσμα να μην εισπράττονται.

Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία ανέρχονται σήμερα σε 10% για δίμηνη καθυστέρηση στην εξόφληση της οφειλής, 20% για καθυστέρηση ενός έτους και 30% για δύο χρόνια.

Παράλληλα, εξετάζεται και η μείωση των προστίμων για εκπρόθεσμη απόδοση παρακρατούμενων φόρων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από την πρώτη μέρα καθυστέρησης στην απόδοση παρακρατούμενης οφειλής (όπως του φόρου μισθωτών υπηρεσιών) επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στο διπλάσιο της οφειλής, κάτι το οποίο κρίνεται ως υπερβολικά υψηλό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *