Έρχονται πρόστιμα «φωτιά» και φυλάκιση για τα «πόθεν έσχες»

Αυστηρότερα πόθεν έσχες με δρακόντειες ποινές αλλά κυρίως με διεύρυνση του αριθμού των δημοσίων λειτουργών και προσώπων στην υποχρέωση υποβολής αναλυτικής δήλωσης εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης, προβλέπει η νέα διαδικασία που προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης. Η νέα λίστα των υπόχρεων σε υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες, περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση πολυνομοσχέδιο και δεν εξαιρεί σχεδόν κανέναν από εκείνους που έρχονται σε επαφή με δημόσιο χρήμα.

Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις προβλέπονται χρηματικές ποινές – «μαμούθ» που φθάνουν μέχρι και το 1.000.000 ευρώ για όσους υποβάλλουν ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Σε περίπτωση κακουργήματος μετατρέπεται η απόκρυψη περιουσίας άνω των 300.000 ευρώ. Αυστηρές κυρώσεις με φυλάκιση και χρηματική ποινή προβλέπονται και για όσους θεωρείται ότι συνέβαλλαν στην αλλοίωση του «πόθεν έσχες» ή στην παράλειψη δήλωσης περιουσιακών στοιχείων του υπόχρεου προσώπου.

Ο έλεγχος δεν θα γίνεται απλώς με τη διασταύρωση στοιχείων με τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 αλλά θα περνούν από κόσκινο με ηλεκτρονικό τρόπο και οι δαπάνες διαβίωσης για να εξάγονται συμπεράσματα. Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» θα υποβάλλονται από το 2015 ηλεκτρονικά ενώ ο έλεγχος και η επεξεργασία τους ανατίθεται σε ειδική ανεξάρτητη Επιτροπή που αποτελείται από δύο αντιπροέδρους της Βουλής δύο ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς και έναν υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο έλεγχος δεν θα αφορά μόνο στα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία που δηλώνονται στις δηλώσεις πόθεν έσχες αλλά θα επεκτείνεται και στη διακρίβωση αν η απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων ή η επαύξηση υφιστάμενων δικαιολογείται από το ύψος των πάσης φύσεων εσόδων, συνδυασμό με τις δαπάνες διαβίωσης των υπόχρεων σε δήλωση προσώπων.

Ποιοι περιλαμβάνονται στη λίστα 

Σύμφωνα με τα Νέα, τη δήλωση «πόθεν έσχες» θα πρέπει να υποβάλουν από το 2015 και νέες κατηγορίες υπαλλήλων και δημοσίων λειτουργών που κατέχουν θέση ευθύνης και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον. Πολιτικά πρόσωπα, δικαστές και δημοσιογράφοι, όσοι εμπλέκονται με την ιδιοκτησία ή τη διοίκηση διαδικτυακών μέσων ενημέρωσης, ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΕΥΠ αλλά και της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και γενικότερα αιρετοί, όλοι όσοι μετέχουν σε επιτροπές διαγωνισμών προμηθειών, η διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος αλλά και του Χρηματιστηρίου, γιατροί του ΕΣΥ, αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων, αστυνομικοί, λιμενικοί και συνοριακοί φύλακες αλλά και δασάρχες, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εμπλεκόμενοι με ΜΚΟ, διαιτητές και η διοίκηση αθλητικών ομοσπονδιών ή αθλητικών ανώνυμων εταιρειών είναι μόνο μερικοί από όσους περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Θεσμοθετείται η υποχρέωση υποβολής, παράλληλα με τη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, και δήλωσης οικονομικών συμφερόντων που αφορά στον υπόχρεο και τη σύζυγο.

Η δήλωση θεσπίζεται για λόγους διαφάνειας και αποτροπής της σύγκρουσης συμφερόντων κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπόχρεου. Συγκεκριμένα θα δηλώνονται οι επαγγελματικές δραστηριότητες, η συμμετοχή στη διοίκηση πάσης φύσεως νομικών προσώπων και εταιριών, ενώσεων προσώπων και μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι αμειβόμενες δραστηριότητες καθώς και οποιαδήποτε συγκεκριμένα οικονομικά συμφέροντα που μπορεί να προκαλέσουν άμεση ή δυνητική σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με τα καθήκοντά των υπόχρεων προσώπων. Επιπλέον πρόσωπα που υπηρετούν σε αιρετή δημόσια θέση θα πρέπει να δηλώνουν οποιαδήποτε οικονομική υποστήριξη άνω των 3.000 ευρώ με ένδειξη της ταυτότητας του «χορηγού».

Αν κάποιος μάλιστα κάνει το λάθος και δεν υποβάλει δήλωση πόθεν έσχες ή ακόμα χειρότερα αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, οι ποινές είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Έως ένα εκατομμύριο ευρώ και κάθειρξη έως 10 έτη, ενώ στην περίπτωση που δεν δικαιολογείται η προέλευση του περιουσιακού οφέλους προβλέπεται καταλογισμός χρηματικού ποσού υπέρ του Δημοσίου μέχρι της αξίας του περιουσιακού αποκτήματος, παρ’ εκτός εάν το περιουσιακό στοιχείο έχει δημευθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *