Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των «κόκκινων δανείων» σε ξένα funds

Ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των «κόκκινων δανείων» σε ξένα funds, όπως προκύπτει από την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στους επόμενους δύο μήνες θα δημιουργηθεί το πλαίσιο για την αδειοδότηση και την λειτουργία αυτών των επιχειρήσεων, που θα λειτουργούν όπως οι εισπρακτικές, οι οποίες δημιουργήθηκαν στις αρχές της οικονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τα ξένα funds είτε θα αγοράζουν, είτε θα διαχειρίζονται τα “κόκκινα δάνεια”, όπως έγινε σε Ισπανία, Ιρλανδία και σε χώρες όπως η Ινδονησία και η Ταϋλάνδη .

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να κατατεθεί νομοσχέδιο στην Βουλή που θα αφορά τα μεγάλα επιχειρηματικά «κόκκινα δάνεια», ενώ σε δεύτερο χρόνο αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή σχέδιο νόμου για τα στεγαστικά και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων .

Η διαπραγμάτευση που έχει αναλάβει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης με τους δανειστές βρίσκεται σε εξέλιξη, με την κυβέρνηση να προωθεί την εξωδικαστική λύση, ενώ ο κεντρικός τραπεζίτης Γ.Στουρνάρας προτείνει την δημιουργία ειδικού τύπου δικαστηρίων, καθώς ο μέσος χρόνος εκδίκασης των υποθέσεων υπερβαίνει τα 3,5 χρόνια.

Οι ενώσεις δανειοληπτών από την πλευρά τους αντιτίθενται σε αυτή την εξέλιξη και προτείνουν οι δανειολήπτες να έχουν τουλάχιστον την δυνατότητα να εξαγοράζουν το δάνειο στην τιμή fund, που μπορεί να είναι και στο 1/3 της συνολικής οφειλής.

star.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *