Αυτά είναι τα πρώτα φορολογικά μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

Αύξηση του φόρου πολυτελείας, παρακολούθηση των ψηφιακών εμπορικών συναλλαγών,  ποινικές διώξεις και φοροδιαφυγή και είσπραξη «ξεχασμένων» τελών: Αυτές είναι κάποιες από τις αλλαγές του φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο εξετάζει το υπουργείου Οικονομικών. 

Οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με την καθιέρωση ενιαίου αφορολόγητου ορίου για το άθροισμα των εισοδημάτων κάθε φορολογουμένου από όλες τις πηγές και την ταυτόχρονη αύξηση των συντελεστών φορολόγησης για τα μεσαία και τα υψηλά εισοδήματα θα ακολουθήσουν. 

Τα μέτρα που παρουσίασε και συζητεί το υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους των δανειστών και θα έχουν άμεση εφαρμογή είναι τα εξής:

  • Αυτόματη απόδοση του ΦΠΑ μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών. Στο σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η καθιέρωση αυτόματου ηλεκτρονικού συστήματος διαχωρισμού πληρωμών για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 500 ευρώ και για όλες τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και πελατών λιανικής άνω των 1.500 ευρώ.
  • Παρακολούθηση των ψηφιακών εμπορικών συναλλαγών. Με ρύθμιση θα επιτραπεί στις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της ΓΓΔΕ να δημιουργούν ψεύτικα προφίλ στο Διαδίκτυο, με σκοπό να λαμβάνουν μέρος σε συναλλαγές με ψηφιακές επιχειρήσεις που είναι ύποπτες για φοροδιαφυγή.
  • Αύξηση του φόρου πολυτελείας. Οι συντελεστές του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα και τις πισίνες θα αυξηθούν από το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Οι συντελεστές αυτοί ανέρχονται σήμερα σε 5% επί των ισχυόντων τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ αυτοκίνητα από 1.929 ως 2.500 κ. εκ. και σε 10% επί των ισχυόντων τεκμηρίων διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κ. εκ. και για τις πισίνες. Στόχος να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα ύψους 20 εκατ. ευρώ εντός του 2015.
  • Περαίωση φορολογικών υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια. Περίπου 64.000 φορολογικές υποθέσεις για τις οποίες οι ελεγκτικές αρχές βεβαίωσαν φόρους ως και τις 31.12.2013, αλλά οι φορολογούμενοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και οι δικάσιμες έχουν οριστεί αλλά οι ακροάσεις δεν έχουν ξεκινήσει, θα επιδιωχθεί να περαιωθούν με ευνοϊκό τρόπο για τους φορολογουμένους. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι θα κληθούν να καταβάλουν το σύνολο των καταλογισθέντων φόρων καθώς και τα επιβληθέντα ποσά προσαυξήσεων και προστίμων με εκπτώσεις από 33% ως και 50% για να κλείσουν τις υποθέσεις, χωρίς συνέχιση των ένδικων ενεργειών. Από τη ρύθμιση αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα 100 ως 200 εκατ. ευρώ εντός του 2015.
  • Ηλεκτρονική παρακολούθηση κυκλωμάτων φοροδιαφυγής. Η φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ θα επιδιωχθεί να αντιμετωπιστεί με τη χρησιμοποίηση ενός ειδικού «λογισμικού ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων» (social network analysis software), μέσω του οποίου θα παρακολουθούνται ηλεκτρονικά όλες οι συναλλαγές που θεωρούνται ύποπτες για εξαπάτηση του Δημοσίου για την αποφυγή καταβολής του ΦΠΑ. Το υπουργείο Οικονομικών θα επιδιώξει τη χρηματοδότηση του προγράμματος αυτού από την εταιρεία Siemens, μέσω του προγράμματος εξωδικαστικού συμβιβασμού που έχει υπογραφεί με την εταιρεία. Η εφαρμογή του εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην είσπραξη 350-420 εκατ. ευρώ.
  • Βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης δημοσίων εσόδων. Προωθείται η επανεξέταση του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, ώστε να αλλάξουν οι κανόνες για τη διαγραφή χρεών που είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και να εκκαθαριστεί το σύνολο των περιπτώσεων μη εισπράξιμων οφειλών. Ταυτόχρονα θα δοθεί έμφαση και σε μέτρα για τα εισπράξιμα χρέη, όπως η σταδιακή επέκταση των ηλεκτρονικών κατασχέσεων και σε μισθούς πέραν του ακατάσχετου ορίου, αλλά και στο περιεχόμενο των τραπεζικών θυρίδων. Από την εφαρμογή των παρεμβάσεων αυτών εκτιμάται ότι μπορεί να εισπραχθούν επιπλέον έσοδα από 225 ως 235 εκατ. ευρώ εντός του 2015.
  • Ποινικές διώξεις για φοροδιαφυγή. Προαναγγέλλεται αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας για το ποινολόγιο της Εφορίας, με την καθιέρωση διατάξεων που θα προβλέπουν ότι σε όσους διαπράττουν με δόλο φοροδιαφυγή μεγάλης έκτασης θα επιβάλλονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις και δεν θα εφαρμόζονται οι διοικητικές ποινές και τα πρόστιμα του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών.
  • Είσπραξη «ξεχασμένων» τελών. Προωθείται η ενίσχυση των μηχανισμών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων για την είσπραξη του τέλους επιτηδεύματος του έτους 2013, το οποίο έχουν αφήσει απλήρωτο χιλιάδες εταιρείες. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί η είσπραξη των μη καταβληθέντων τελών ΚΤΕΟ. Συνολικά, εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλιστούν πρόσθετα έσοδα από 435 ως και 450 εκατ. ευρώ.
  • Επιβολή τέλους αδειών στη λειτουργία ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών. Στόχος είναι η είσπραξη 125-175 εκατ. ευρώ.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *