Βλάχος: Αμεση παράταση αναστολής πλειστηριασμών α’ κατοικίας

Την άμεση παράταση της αναστολής πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Βλάχος στην Βουλή, προκαλώντας την αντίδραση του υφυπουργού Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτου ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δεν κινδυνεύει κανένας. Η ιδιότυπη αυτή «κόντρα» αποτυπώνει την ανησυχία που επικρατεί ακόμη και μεταξύ των κυβερνητικών βουλευτών για τον κίνδυνο να αρθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας λόγω της εκπνοής της σχετικής περιόδου αναστολής.

Ο κ. Βλάχος, ο οποίος είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, τόνισε στην Ολομέλεια ότι «πρέπει να υπάρξει άμεσα νέα ρύθμιση (παράτασης της αναστολής πλειστηριασμών)». «Μπορούμε να παρατείνουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας για έναν χρόνο. Ας είναι και για έξι μήνες. Πρέπει να σταματήσουμε την αγωνία που πλανάται στους δανειολήπτες που έχουν υποχρεώσεις και φοβούνται να μην βγουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ, σημειώνοντας μάλιστα ότι«Αυτή η ομηρία πρέπει να τελειώσει. Πρέπει να δώσουμε ανάσα, να το συζητήσουμε το θέμα ουσιαστικά και όχι ελαφριά τη καρδία». Και συμπλήρωσε: «Είναι κρίμα το επόμενο διάστημα να ξεφυτρώσουν πλειστηριασμοί όταν η κυβέρνηση δεν το θέλει. Ας απαντήσει ποιος είναι αυτός που προωθεί τους πλειστηριασμούς. Έλεος! Δεν μπορούμε να δεχόμαστε παιχνίδια στο σκοτάδι».

Αργότερα ο κ. Γιακουμάτος του απάντησε δεν χρειάζεται κάποια νομοθετική ρύθμιση ή παράταση αναστολής πλειστηριασμών, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο (νόμος για τα «κόκκινα δάνεια» και κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών) παρέχει ασφαλιστική δικλείδα που προστατεύει την πρώτη κατοικία.

«Δεν κινδυνεύει κανένας. Κι αν, ο μη γένοιτο, συμβεί κάτι και υπάρξει πλειστηριασμός, εδώ είμαστε για να νομοθετήσουμε μέσα σε μισή ώρα και να προστατεύσουμε τον κάθε πολίτη που θα κινδυνεύσει», είπε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *