Διαγραφή προσαυξήσεων και 100 δόσεις στα κόκκινα δάνεια

Διαγραφή προσαυξήσεων στα «κόκκινα» δάνεια, δόσεις αποπληρωμής που μπορεί να υπερβαίνουν τις 100 και αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων με κονδύλια του ΕΣΠΑ προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, ο οποίος έχει ήδη

παρουσιάσει το σχέδιο για τη ρύθμιση των προβληματικών επιχειρηματικών δανείων στην τρόικα, την Τράπεζα της Ελλάδος και τις τράπεζες.

 

Όπως άφησε να εννοηθεί, η διαγραφή των προσαυξήσεων, με τις οποίες επιβαρύνονται ληξιπρόθεσμα δάνεια προς τις τράπεζες και οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι ένα απο βασικά στοιχεία του σχεδίου : «Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για τους όρους και τις προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα λειτουργήσει η ρύθμιση. Υπογράμμισε όμως ότι, η όποια λύση προταθεί, θα είναι ουδέτερη για τις τράπεζες και το Δημόσιο. Δήλωσε ότι από τις 14 Αυγούστου το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια έχει σταλεί στην τρόικα, από την οποία μέχρι χθες δεν είχε λάβει απάντηση.

Ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Δένδιας έδωσε στην αναχρηματοδότηση των παλαιών επιχειρηματικών δανείων, ένα ζήτημα που έθεσε και στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγ Σόιμπλε, κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Βερολίνο. Στόχος είναι να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ για την επιδότηση επιτοκίου σε υφιστάμενα επιχειρηματικά δάνεια, κάτι όμως που οι κοινοτικοί κανονισμοί δεν επιτρέπουν.

Τα επιτόκια 
«Για τις επιχειρήσεις που επιβίωσαν από την κρίση, είναι ενήμερες αλλά πληρώνουν ένα πολύ υψηλό επιτόκιο, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να χαμηλώσει το επιτόκιό τους, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές. Έχουμε το ΕΣΠΑ, πρέπει να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιηθούν κάποια κονδύλια του προγράμματος, για να μειωθεί το επιτόκιο αυτών των επιχειρήσεων», δήλωσε. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να αλλάξει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, όμως η Ελλάδα δεν έχει το βάρος να τον αλλάξει, είπε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο συναντήθηκε δύο φορές με τον Επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιόχανες Χαν για το θέμα, ο οποίος δεν ήταν αρνητικός. Το ζήτημα τέθηκε στον κ. Σόιμπλε, ο οποίος ανταποκρίθηκε θετικά, δηλώνοντας ότι θα βοηθήσει στο ελληνικό αίτημα.

Ο υπουργός έχει ήδη ενημερώσει τον πρωθυπουργό για την εξέλιξη, δεδομένου ότι, αν τελικά περάσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα σημάνει μία συνολική αλλαγή κατεύθυνσης ενός τμήματος των κοινοτικών κονδυλίων.

Επανερχόμενος στα «κόκκινα» δάνεια, ο κ. Δένδιας δήλωσε ότι θα έχει συζητήσεις με τον υπουργό Οικονομικών και κατόπιν, αφού ολοκληρωθεί η φάση αυτή των διαβουλεύσεων, θα το παρουσιάσει στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση. «Δεν είναι ένα σχέδιο, που χαρίζει χρήματα σε κάποιον, αλλά ένα σχέδιο που προστατεύει τον ζωντανό ιστό της οικονομίας», είπε ο υπουργός, δίνοντας έμφαση στο μεγάλο αριθμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που είναι εγκλωβισμένες με δάνεια της τάξης των 20.000, των 30.000, των 50.000 ευρώ στον «Τειρεσία» και δεν μπορούν να πάρουν ενημερότητα. Στο πλαίσιο αυτό προανήγγειλε αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί ο «Τειρεσίας», αλλά όχι και διαγραφή των στοιχείων του «Τειρεσία» – το τραπεζικό σύστημα πρέπει να έχει τα στοιχεία, είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι αυτό που πρέπει να ανατραπεί είναι η τιμωρητική λογική του συστήματος, που δεν δίνει δεύτερη ευκαιρία και δεν ανταποκρίνεται στις ιδιαιτερότητες της κρίσης.

Πτωχευτικός κώδικας 
Ξεκαθάρισε πως το σχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια δεν αποτελεί συνολική αλλαγή του πτωχευτικού συστήματος, αλλά μία ρύθμιση έκτακτης αντιμετώπισης, περιορισμένου χρονικού διαστήματος για την κατάσταση της κρίσης, ενώ για τις αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα παρέπεμψε στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Αθανασίου.

Για το θέμα των δόσεων αποπληρωμής, είπε ότι δεν έχει σημασία αν θα είναι 100, 110 ή 120, αλλά ότι σημασία έχει η φιλοσοφία τους, να μπορούν δηλαδή να εξυπηρετηθούν από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με μικρές οφειλές.

Εν τω μεταξύ, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί σήμερα το Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδοαος Γιάννη Στουρνάρα και την ερχόμενη Τρίτη τον υπουργό Ανάπτυξης, προκειμένου να συζητήσουν τις ρυθμίσεις για τα προβληματικά δάνεια και να τους ενημερώσουν για τις προτάσεις, που έχουν επεξεργαστεί στη Χαρ. Τρικούπη.

Ο υπουργός αναφέρθηκε ακόμα στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, το οποίο όπως είπε στα τέλη Σεπτεμβρίου θα μπορέσει να εκταμιεύσει τα πρώτα δάνεια προς τις επιχειρήσεις. Δήλωσε ότι, στις συναντήσεις που είχε στη Γερμανία, ζήτησε να συμμετάσχει η γερμανική τραπεζα KfW με ένα επιπλέον ποσόν 30 εκατ. ευρώ στο δεύτερο υποταμείο του Μηχανισμού, που αφορά στη χρηματοδότηση επιχειρήσεων μέσω venture capital. H KfW συμμετέχει με 100 εκατ. ευρώ, στο μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου και στο πρόγραμμα που αφορά τη δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Τέλος, ερωτώμενος για τη στάση του κ. Σόιμπλε στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις ο κ. Δένδιας δήλωσε πως η γερμανική πλευρά έχει καταλάβει συνολικά το τι συμβαίνει στη χώρα. «Νομίζω ότι αντιλαμβάνεται και το θέμα των φόρων. …και ότι σε σχέση με τους φόρους πιθανόν το μείγμα θα έπρεπε να είναι περισσότερο διαρθρωτικές αλλαγές και λιγότερο φορολογικές επιβαρύνσεις», είπε.

www.imerisia-ver.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *