Εκδόθηκε προεδρικό διάταγμα: Οι πλειστηριασμοί ακινήτων με την εμπορική τους αξία

Οι πλειστηριασμοί ακινήτων στην εμπορική τους αξία είναι πια γεγονός, καθώς με καθυστέρηση μερικών μηνών, εκδόθηκε το Προεδρικό Διάταγμα που ρυθμίζει τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας ακινήτου, που κατάσχεται.

Το ΠΔ επιτρέπει στις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές να προχωρούν από την 1η Ιουνίου σε πλειστηριασμούς ακινήτων λαμβάνοντας υπόψιν την εμπορική αξία τους, όπως προσδιορίζεται από τον δικαστικό επιμελητή, ο οποίος υποχρεούται να προσλάβει για το παραπάνω έργο πιστοποιημένο εκτιμητή (φυσικό ή νομικό πρόσωπο), ορίζοντας προθεσμία για τη σύνταξη και παράδοση της σχετικής εκτίμησης.

Η εκτίμηση της αξίας θα πρέπει να διενεργείται σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, ενώ θα πρέπει να τηρείται πιστά και ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για συνεργάσιμους ή μη δανειολήπτες.

Η αμοιβή για την διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου. Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής είναι ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση. Το ποσό αυτό βαρύνει, τελικώς, εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση.

Οι εκτιμητές θα πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στη Διεύθυνση Οικονομικού Συντονισμού και Μακροοικονομικών Προβλέψεων της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *