Εκρηκτικό κοκτέιλ στις τράπεζες

Εξαιρετικά αρνητικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνουν οι ελληνικές τράπεζες από το μέτωπο των στεγαστικών δανείων. Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις, ήδη από τα μέσα του δ’ τριμήνου του 2014, οπότε και άρχισε να διαφαίνεται η ρευστότητα στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό της χώρας, πολλοί ήταν εκείνοι οι δανειολήπτες που αποφάσισαν να σταματήσουν να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους. Μέχρι τώρα, υπήρχε η αίσθηση ότι αυτή η ιδιότυπη στάση πληρωμών εμφανίστηκε μετά τον Ιανουάριο του 2015 και την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές.

Ομως, από την ανάλυση των στοιχείων που βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας και αφορούν στην ετήσια συμπεριφορά των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το 2014 προκύπτει ότι ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου το κύμα των αναστολών άρχισε να μεγαλώνει. Και κάπως έτσι φτάσαμε ολόκληρο το τελευταίο τετράμηνο του περασμένου έτους οι επισφάλειες στα στεγαστικά να αυξηθούν κατά 247 εκατ ευρώ. Βεβαίως, το ποσό αυτό μπροστά στο τι ακολούθησε το α’ τρίμηνο του 2015 δεν συγκρίνεται.

Σύμφωνα με κάποιες πρώτες εκτιμήσεις, κατά τη διάρκεια του οι επισφάλειες αυξήθηκαν πάνω από 500 εκατ ευρώ, γεγονός το οποίο είχε ως αποτέλεσμα οι τράπεζες να έρθουν σε …απελπιστική κατάσταση. Γιατί το γεγονός αυτό σε συνδθασμό με την έλλειψη ρευστότητας δημιούργησε ένα κοκτέιλ, το οποίο ήταν και παραμένει ακόμα εκρηκτικό. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *