Επανέρχεται η δυνατότητα εκχώρησης στο Δημόσιο των ανείσπρακτων ενοικίων

Την τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (Ν.4172/2013) προκείμενου να προβλέπει την εκχώρηση των ανείσπρακτων μισθωμάτων στο Δημόσιο προανήγγειλε σήμερα Πέμπτη η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη μετά από συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Η κ. Βαλαβάνη προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή με την οποία θα καταργείται η πρόβλεψη του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, με συντελεστή 11% των ανείσπρακτων μισθωμάτων για τα πρώτα 12.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για ποσά άνω των 12.000 ευρώ. Με τη ίδια ρύθμιση θα μπορούν οι φορολογούμενοι να εκχωρούν τα ανείσπρακτα ενοίκια στο Δημόσιο και να μην φορολογούνται για αυτά.

Ερωτηθείσα για το θέμα του ΕΝΦΙΑ η κ. Βαλαβάνη ανέφερε πως ο φόρος θα καταργηθεί εντός του 2015 και θα αντικατασταθεί από έναν νέο φόρο που θα προστατεύει την χαμηλή και μεσαία περιουσία. Σύμφωνα με την ίδια θα υπάρχει ατομικό αφορολόγητο ακίνητης περιουσίας το οποίο ωστόσο δεν προσδιόρισε, καθώς όπως είπε περιμένει τις αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η ίδια προανήγγειλε την κατάθεση νέου φορολογικού νομοσχεδίου στα μέσα Ιουλίου το οποίο θα καθορίζει ζητήματα όπως το νέο αφορολόγητο, τη νέα κλίμακα, τις φοροαπαλλαγές, κ.α..

Σημειώνεται πως απαντώντας σήμερα Πέμπτη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε στη καθιέρωση αφορολόγητου ποσού 12.000 ευρώ που θα δώσει ανάσες σε όλους ιδίως σε εκείνους που επλήγησαν περισσότερο, λέγοντας πως στο νέο φορολογικό σύστημα εκτός από το αφορολόγητο θα θεσμοθετηθεί και ενιαία και προοδευτική κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις.

«Η κατάργηση του αφορολόγητου ήταν μέγιστη ντροπή. Εμείς βιαζόμαστε πραγματικά να το επαναφέρουμε το αφορολόγητο και ματώνουμε στις διαπραγματεύσεις. Θα επιστρέψει το αφορολόγητο», είπε ο κ. Βαρουφάκης και παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κ. Βαλαβάνη ότι το δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το φορολογικό σύστημα το οποίο θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2015 που θα δηλωθούν το 2016.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *