Ετοιμάζεται «πανστρατιά» για τα κόκκινα δάνεια

Τουλάχιστον 279 εργαζόμενοι του δημοσίου θα… στρατευτούν για να ενημερώνουν τους πολίτες για τα δάνειά τους. Πώς θα λειτουργούν τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης. Ποιοι θα τα στελεχώσουν.

Με ένα ιδιαίτερα δαιδαλώδες σύστημα αποφάσισε να «κινηθεί» το δημόσιο στο τιτάνιο έργο της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, γύρω από το οποίο αναμένεται να στηθεί τα επόμενα χρόνια μια βαριά βιομηχανία υπηρεσιών.

Αρχικά στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διαχείρισης του Ιδιωτικού Χρέους πρόεδρος θα είναι ο υπουργός Οικονομίας και όχι ο υπουργός Οικονομικών. Το ενδιαφέρον όμως εστιάζεται στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, η οποία συστάθηκε το 2015 και με βάση τις διατάξεις του νομοσχεδίου που κατατέθηκε χθες στη Βουλή θα απασχολεί 79 εργαζόμενους, εκ των οποίων 8 δικηγόροι και 71 υπάλληλοι που θα προέλθουν από μετατάξεις, μεταφορές και αποσπάσεις μόνιμων υπαλλήλων ή υπαλλήλων ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημόσιου τομέα.

Μάλιστα, θα δοθούν κίνητρα για τις αποσπάσεις. Προβλέπεται ο υπολογισμός του χρόνου υπηρεσίας των αποσπασμένων σε θέσεις προϊσταμένων ως χρόνου υπηρεσίας σε θέση προϊσταμένου της υπηρεσίας προέλευσης.

Πρόεδρος της Ειδικής Γραμματείας θα είναι ο ειδικός τομεακός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους συν πέντε μέλη. Εκπροσώπους και παρατηρητές στην Ειδική Γραμματεία έχουν το δικαίωμα να τοποθετούν ο πρωθυπουργός, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, οι υπουργοί που μετέχουν στο Κυβερνητικό Συμβούλιο και η Τράπεζα της Ελλάδος.

200 εργαζόμενοι

Υπό την ομπρέλα της Ειδικής Γραμματείας θα βρίσκονται, σύμφωνα με την απόφαση του 2015, 30 Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (Κ.Ε.Υ.Δ.), τα οποία όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο θα λειτουργούν ανά την επικράτεια.

Τα κέντρα αυτά, βασικό αντικείμενο των οποίων θα είναι η ενημέρωση και η υποστήριξη των οφειλετών με μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προβλήματα αποπληρωμής αλλά και των εν δυνάμει δανειοληπτών (σ.σ. όπως αναφέρεται στο νομοσχέδιο) θα απασχολούν τουλάχιστον 200 άτομα προσωπικό.

Από αυτά τουλάχιστον οι δύο εργαζόμενοι θα είναι μόνιμοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του δημόσιου τομέα. Παράλληλα, θα γίνει και πρόσληψη εξωτερικών εξειδικευμένων συμβούλων, οι οποίοι θα είναι καταρτισμένοι με γνώσεις στο αντικείμενο.

Τα ΚΕΥΔ θα στεγάζονται στους δήμους και στις περιφέρειες για λόγους εξοικονόμησης κόστους και θα προσφέρουν ενημέρωση στους δανειολήπτες καθώς και συμβουλές ως προς τη διαχείριση των οφειλών τους στις τράπεζες.

euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *