Η Εθνική κουρεύει το Δημόσιο 71%!

Μετά τις κολοσσιαίες ζημίες που υπέστη από το dilution και τις χαμηλές τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών, το Δημόσιο επωμίζεται άλλη μία τεράστια ζημιά στην τελευταία “πράξη” ανακεφαλαιοποίησης της Εθνικής: Για να δοθεί η προβλεπόμενη κεφαλαιακή ενίσχυση του ΤΧΣ στην τράπεζα, το κράτος υποχρεώνεται να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει σε κοινές, με κούρεμα 71%(!) επί της ονομαστικής αξίας τους.  Αντίθετα, οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης θα υποστούν κούρεμα μόνο 25%. Με αυτούς τους όρους, το Δημόσιο χάνει 710 εκατ. ευρώ από το 1 δισ. που είχε δώσει στην Εθνική. Οι συντελεστές μετατροπής ορίζονται με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία εκδόθηκε χθές. Η δημοσιοποίηση της αναμένεται ότι θα προκαλέσει νέο κύκλο σφοδρών επικρίσεων κατά της κυβέρνησης και έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.

Η μετατροπή των προνομιούχων μετοχών, ομολόγων της  τράπεζας και υβριδικών τίτλων σε κοινές μετοχές, προβλέπεται στους όρους ανακεφαλαιοποίησης και αποτελεί προϋπόθεση για να καλύψει το ΤΧΣ τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου. Η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου αφορά ουσιαστικά μόνον τους όρους μετατροπής – εν προκειμένω το ποσοστό του κουρέματος.

 Επισημαίνεται ότι το Δημόσιο είχε πάρει προνομιούχες μετοχές της Εθνικής (όπως και των άλλων τραπεζών) με το “πακέτο Αλογοσκούφη”, όταν παρενέβη για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα, στην πρώτη φάση της  παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι μετοχές αυτές ήταν τοκοφόρες (10%), αλλά το Δημόσιο ουδέποτε εισέπραξε τόκους, καθώς οι τράπεζες βρέθηκαν σε δύσκολη θέση. Η Alpha Bank και η Τρ. Πειραιώς εξαγόρασαν τις προνομιούχες μετοχές στην ονομαστική τους αξία, επιστρέφοντας τα κεφάλια που είχαν πάρει. Στο κρατικό χαρτοφυλάκιο παρέμειναν οι προνομιούχες της Εθνικής, της Eurobank και της Attica Bank.

Τραπεζικοί παράγοντες εκφράζουν την άποψη ότι το πρωτοφανούς ύψους κούρεμα που γίνεται στην Εθνική, αποτελεί πρόκριμα και για τις άλλες τράπεζες – άρα το Δημόσιο θα επωμισθεί κι άλλες ζημίες, χάνοντας συνολικά πάνω από 1 δισ. ευρώ.

Πάντως μέσω της μετατροπής το Δημόσιο θα αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής του στην Εθνική Τράπεζα περίπου κατά 7%.

Οι ιδιώτες ομολογιούχοι

Κούρεμα μικρότερο θα υποστούν οι ιδιώτες που κατέχουν χρεόγραφα της Εθνικής και δεν αποδέχθηκαν την προσφορά της για μετατροπή σε μετοχές.

Τώρα οι τίτλοι τους- αξίας περίπου 330 εκατ. ευρώ – θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές.  Το κούρεμα θα είναι 70% για τους υβριδικούς τίτλους και τις προνομιούχες μετοχές Αμερικής.

Στα ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης  περιορίζεται σε 25%.

Αντίθετα, όχι μόνον δεν θα χάσουν από το κεφάλαιο τους αλλά θα πάρουν επιπλέον (σε μετοχές) και τους δεδουλευμένους τόκους,  οι κάτοχοι ομολογιών κύριας εξασφάλισης (senior bonds). οι αποίοι είναι ελάχιστοι (κατέχουν τίτλους συνολικής αξίας μόλις 750.000 ευρώ).

www.sofokleousin.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Η Εθνική κουρεύει το Δημόσιο 71%!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *