Και οι δικαστές στον αγώνα κατά των πλειστηριασμών

Με την αποχή των δικηγόρων πανελλαδικά να βρίσκεται σε εξέλιξη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις επιχειρούμενες αλλαγές υπέρ των τραπεζιτών και σε βάρος των δανειοληπτών στον αγώνα υπέρ μας συμμετέχουν και οι δικαστικοί. 

Κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των τραπεζών κατ’ απαίτηση της τρόικας είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιφέρει αλλαγές στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, όπως κατήγγειλε χθες σύσσωμος ο δικηγορικός και δικαστικός κλάδος.

Σε αντιδιαστολή, οι χρεωμένοι πολίτες που έχουν ήδη «γονατίσει» από πάσης φύσεως φορολογία απειλούνται πλέον με νέους φόρους, καθώς, όπως αποκαλύπτει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις θα φέρουν απώλεια των εσόδων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης!

Όπως σημειώνεται στην έκθεση του ΓΛΚ, «από τις διατάξεις του υπόψη σχεδίου νόμου, ενδέχεται να προκληθεί απώλεια των εσόδων του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, λόγω της αποδυνάμωσης των ισχυόντων σήμερα προνομίων τους στις διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης». Απώλεια την οποία επιβεβαιώνει και η ίδια η κυβέρνηση και η οποία, όπως ισχυρίζεται, «θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού και των ανωτέρω φορέων κατά περίπτωση», μ’ άλλα λόγια με πρόσθετη φορολογία! Οι αλλαγές στις διατάξεις του Κωδ.Πολ,Δικ. που προωθεί με συνοπτικές διατάξεις το υπουργείο Δικαιοσύνης συγκέντρωσαν χθες τα συντονισμένα πυρά των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας αλλά και του συνόλου των δικαστικών ενώσεων.

Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας Βασίλης Αλεξανδρής, αναφορικά με τις διατάξεις που αφορούν τους πλειστηριασμούς, με το πρόσχημα της επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης «ευνοούνται αποκλειστικά οι τράπεζες σε βάρος κάθε άλλου δανειστή, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Η ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης δεν μπορεί να επιτευχθεί έναντι οιουδήποτε τιμήματος, πολύ δε περισσότερο σε βάρος της ορθότητας της δικαιότητάς της τήρησης θεμελιωδών δικαιωμάτων του οφειλέτη σ’ αυτή την περίοδο της δυσμενούς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε όλοι. Δεν μπορεί όλα αυτά να επιβάλλονται προς όφελος μιας μόνον μερίδας δανειστών».

Ο πρόεδρος του ΔΣΑ, τέλος, εκτίμησε ότι οι νέες διατάξεις θα οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των «κόκκινων» δανείων και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επαναφέρει «από το παράθυρο» την προσωποκράτηση και διατηρεί τα υψηλά παράβολα με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών στη Δικαιοσύνη.

Δικαστές: Καταλύεται το κράτος δικαίου

Στο μεταξύ, στο πλευρό των δικηγόρων που θα συνεχίζουν μέχρι αύριο την τριμήμερη αποχή τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας τάχθηκε το σύνολο των δικαστικών ενώσεων. «Οι καθυστερήσεις στη Δικαιοσύνη είναι πραγματικότητα, αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να γίνεται το δικονομικό σύστημα αντικείμενο πειραματισμού και να καταλύεται το κράτος δικαίου» τόνισε η πρόεδρος της’Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, ενώ η πρόεδρος της’Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν την ενδιαφέρει η ποιότητα των αποφάσεων, αλλά μόνο η επιτάχυνση».

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου επίσης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από την ‘Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, την ‘Ενωση Δικαστών του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Συμβουλίου της Επικρατείας, τις ενώσεις δικαστικών επιμελητών και συμβολαιογράφων, καθώς επίσης και εκπρόσωποι από τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ.

 

Οι τραπεζίτες φοβούνται (;) ζημιές από τους πλειστηριασμούς

Οι ίδιοι οι τραπεζίτες ισχυρίστηκαν επανειλημμένα κατα τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν θα προχωρήσουν σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας από το 2015 ακόμη και αν αυτό αποφασιστεί από κυβέρνηση και τρόικα. Αυτό που δεν λένε οι τραπεζίτες είναι για ποιο λόγο τα λένε αυτά. 

Οι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, θα προκαλούσε νέα βουτιά στις τιμές στην κτηματαγορά ενώ η συγκέντρωση και διαχείριση χιλιάδων μικρών ακινήτων θα ήταν ασύμφορη λόγω υψηλού κόστους για τις τράπεζες. 

«Το κόστος διαχείρισης είναι πολύ μεγάλο για μια τράπεζα όταν έχει βρεθεί να έχει στην κατοχή της τόσα πολλά ακίνητα», ανέφερε στα ΝΕΑ ο επικεφαλής της Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank, Θεόδωρος Καλαντώνης, σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν οι τράπεζες σε κάθε περίπτωση όποια κι αν είναι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την τρόικα. 

Απομένει να φανεί τί θα συμβεί στην περίπτωση που οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας επαναληφθούν. Θα είναι πράγματι μια ωρολογιακή βόμβα για τις τράπεζες ή θα εφεύρουν με τους φίλους τους στην πολιτική, δικαστική εξουσία και στα ΜΜΕ νέους τρόπους για να ξεπουλάνε εύκολα και γρήγορα ότι αρπάζουν από τους υπερχρεωμένους Ελληνες στα αρπακτικά εντός και εκτός Ελλάδοπου καραδοκούν και έχουν στήσει μέχρι και εταιρίας για να «χτυπάνε» κατασχεμένα ακίνητα σε πλειστηριασμούς.

 

danioliptes.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *