«Κόκκινα» δάνεια: Ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τη μέθοδο… balloon!

Νέας γενιάς ρυθμίσεις, που δίνουν «ανάσα» σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ετοιμάζουν οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να μπει φρένο στη διόγκωση των κόκκινων δανείων.

Μετά το κούρεμα έως και 100% σε δάνεια μέχρι 20.000 που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για όσους υπάγονται στον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, ο τραπεζικός κλάδος επεξεργάζεται τη μέθοδο «ballon». Τι σημαίνει αυτό;

Όπως εξηγεί στο STAR ο Βίκτωρας Τσιαφούτης, νομικός σύμβουλος του ΕΚΠΟΙΖΩ, πρόκειται για «στεγαστικά δάνεια τα οποία σπάνε σε δυο κομμάτια: συνήθως το ένα παραμένει κανονικά και τοκίζεται και αποπληρώνεται από τον δανειολήπτη».

Με βάση τη μέθοδο «balloon», οι τράπεζες θα προσφέρουν τη δυνατότητα στους πελάτες τους να «σπάνε» το κεφάλαιο της οφειλής τους σε δύο μέρη, μεταφέροντας στο μέλλον την αποπληρωμή του 50% του κεφαλαίου, το οποίο εν τω μεταξύ δεν θα εκτοκίζεται.

Το διάστημα του «παγώματος» του τμήματος της οφειλής θα μπορεί να εκτείνεται από 4 μέχρι και 10 χρόνια, οπότε και το δάνειο θα επανεξετάζεται με βάση τις οικονομικές δυνατότητες του πελάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μέθοδος «balloon payment» εξετάζεται και για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *