«Κόκκινα» δάνεια: Σχέδιο για εξαγορά από το δανειολήπτη

Ενα σχέδιο που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς, τήρηση αυστηρών προϋποθέσεων για την επιτυχή εφαρμογή του και θα δώσει βαθιά ανάσα σε πολίτες που έχουν «κόκκινα» καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, επεξεργάζονται οι τράπεζες. Η κεντρική ιδέα του σχεδίου έγκειται στο εξής: Προτείνεται η εξαγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων στο δανειολήπτη, πριν την πώληση της οφειλής του σε funds, με συγκεκριμένα κίνητρα και οφέλη. Όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων προσφέρεται  «κούρεμα» έως 80% των οφειλών για εφάπαξ αποπληρωμή.

«Κούρεμα» έως και 80% στα καταναλωτικά δάνεια

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το εν λόγω σχέδιο για την εξαγορά των «κόκκινων» οφειλών έχει ως κεντρικό «πυλώνα» τα καταναλωτικά δάνεια, από τα οποία και θα ξεκινήσει, με συγκεκριμένη στόχευση σε δανειολήπτες που αποδεδειγμένα δεν έχουν περιουσία και το απαιτούμενο οικονομικό υπόβαθρο για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Οι τράπεζες είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν σε κούρεμα έως και 80% των οφειλών, αν κάποιους δανειολήπτης προχωρήσει σε εφάπαξ αποπληρωμή. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αν κάποιος χρωστάει 10.000 ευρώ, βάση του συγκεκριμένου σχεδίου μπορεί με 2.000 να διευθετήσει τις υποχρεώσεις του.

Επί της ουσίας οι τράπεζες πωλούν τα δάνεια σε τιμές funds, καθώς με τα μέχρι τώρα δεδομένα οι ξένες επενδυτικές εταιρίες έχουν διαμορφώσει ένα πλαίσιο τιμών για την αγορά των «κόκκινων» δανείων που   κυμαίνεται  6 με 7 ευρώ ανά 100 ευρώ δανείου.

Τι προβλέπεται για τα στεγαστικά δάνεια 

Σε ότι αφορά τα στεγαστικά δάνεια το ζήτημα είναι πιο σύνθετο. Η αρχική σκέψη των τραπεζιτών  αφορά την πρόταση για εξαγορά στεγαστικού δανείου και σε ιδιώτες, χωρίς προς το παρόν να έχει αποσαφηνιστεί το πλαίσιο βάση του οποίου θα προσδιορίζεται η ακριβής τιμή εξαγοράς αλλά και οι προϋποθέσεις επιλογής των δανειοληπτών. Στο τραπέζι έχει πέσει η ιδέα και επεξεργάζεται, της διαγραφής χρεών στα στεγαστικά με πλαφόν την εμπορική αξία του ακινήτου.

Αυστηρά κριτήρια και προϋποθέσεις

Αυτό που ξεκαθαρίζουν οι τράπεζες και άφησε να εννοηθεί και ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, είναι ότι θα υπάρξουν αυστηρές προϋποθέσεις και κριτήρια για τις πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων σε δανειολήπτες. Εκτός νυμφώνος θα μείνουν οι κακοπληρωτές, ωστόσο αναζητείται ο τεχνικός τρόπος, βάσει του οποίου θα καταστεί δυνατό το «ξεσκαρτάρισμα» των δανειοληπτών αλλά και θα μπορέσει να «τρέξει» ομαλά και χωρίς δυστοκίες το εν λόγω σχέδιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *