Μάρτης… «γδάρτης» για να πληρωθούν οι συντάξεις

Σε «σπριντ» έχει επιδοθεί από τώρα το υπουργείο Εργασίας μαζί και οι διοικήσεις των δύο μεγάλων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα ρευστότητας τους που παρουσιάστηκαν στα τέλη του τρέχοντος μήνα για την πληρωμή των συντάξεων του Μαρτίου.

Η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015 στον ΟΑΕΕ το Μάρτιο, οι σχετικά σταθερές εισπράξεις από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές στο  ΙΚΑ, τα αναμενόμενα αυξημένα έσοδα από τη νέα ρύθμιση των 100 δόσεων αλλά και η έσχατη εφεδρεία του εσωτερικού δανεισμού των ασφαλιστικών ταμείων προς το δημόσιο αποτελούν τα τέσσερα βασικά στοιχεία που κάνουν τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Εργασίας να ελπίζουν πως θα καταβληθούν απρόσκοπτα οι συντάξεις ( ύψους 2,3 δισ. ευρώ) του Απριλίου στα τέλη του προσεχούς Μαρτίου.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν το προσεχή μήνα ως «πρόκριμα» των επομένων, μιας και θα είναι ο πρώτος μήνας, μετά το Δεκέμβριο  του 2014, όπου –όπως φαίνεται  με τα σημερινά δεδομένα- πως θα έχει, έστω και λίγο, κοπάσει το κλίμα της πολιτικής αβεβαιότητας που ξεκίνησε με την επίσπευση της Προεδρικής εκλογής και κορυφώθηκε κατά τις πρώτες συναντήσεις του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα, παρούσης της νέας ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Εργασίας, η «μάχη» του Μαρτίου με στόχο την απρόσκοπτη πληρωμή των συντάξεων θα κριθεί σε τέσσερα μέτωπα:

Ελπίδες για αναχαίτιση της πτώσης των εσόδων στον ΟΑΕΕ

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που ως τώρα εντοπίστηκε στον ΟΑΕΕ  όπου το φετινό Φεβρουάριο σημειώθηκε πτώση 10 -15% σε σχέση με τον περσινό αντίστοιχο μήνα, εκτιμάται από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπ. Εργασίας ότι δεν θα εμφανιστεί τον προσεχή Μάρτιο, μιας και σ’ αυτόν μήνα αναμένεται να καταβληθούν οι εισφορές των ασφαλισμένων για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015.

Η υστέρηση στα έσοδα του ΟΑΕΕ δύο πρώτους μήνες του 2015, φάνηκε και από τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης για τον Ιανουάριο του 2015, όπου το εν λόγω ταμείο απορρόφησε μέσα μόλις στον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους το 12,6% της προβλεπόμενης  κρατικής χρηματοδότησης για φέτος, την ίδια ώρα που όλα τα άλλα τα ταμεία απορρόφησαν από 5,3% έως 9,4% της ετήσιας χρηματοδότησης.

Το ΙΚΑ, αναλόγως, «κρατά» καλύτερα

Στο ΙΚΑ αναμένεται να εισπραχθεί  από ασφαλιστικές εισφορές το Φεβρουάριο του 2015 περίπου 1 δισ. ευρώ (τελική εικόνα θα υπάρξει στις 3 Μαρτίου) έναντι 985 εκατ. ευρώ τον περασμένο Ιανουάριο.

Μεγάλες προσδοκίες από τη νέα ρύθμιση

Εξάλλου στο υπ. Εργασίας ελπίζουν πως αφού τεθεί σε ισχύ (γύρω στα μέσα Μαρτίου) η νέα ρύθμιση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία με 100 δόσεις για όλους τους οφειλέτες, θα υπάρξει ένα μεγάλο κύμα αιτήσεων υπαγωγής σ’ αυτήν.

Δεν είναι τυχαίο πως ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρης Στρατούλης αναθεώρησε το στόχο εισπράξεων των ταμείων από τις ρυθμίσεις από τα 1,2-1,3 δισ. ευρώ στα 1,46 δισ. ευρώ για το 2015. Ο ΟΑΕΕ εκτιμάται ότι θα εισπράξει τα 250 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα  1,26  δισ. ευρώ θα τα εισπράξει ως επί το πλείστον το ΙΚΑ.

To «σωσίβιο» των Repos

Εφεδρεία φαίνεται πως θα αποτελέσουν και τα ρευστά αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων περίπου 3 δισ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να κατατεθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας από τις εμπορικές τράπεζες που βρίσκονται σήμερα, μετά από πρόσκληση του υπ. Εργασίας  στις 17 Φεβρουαρίου προς τις διοικήσεις τους.

Η κατάθεση αυτή θα δώσει τη δυνατότητα του δανεισμού των ασφαλιστικών ταμείων προς το Δημόσιο  με τη μορφή repos και, έτσι, την ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για μισθούς, αλλά και συντάξεις, εφόσον κάτι τέτοιο χρειαστεί λόγω μιας ενδεχόμενης αστοχίας στους στόχους των εσόδων από φόρους ή ασφαλιστικές εισφορές. Ο διοικητής του ΙΚΑ, κος Ροβέρτος Σπυρόπουλος έχει ήδη χαρακτηρίσει ως «σωστή» επιλογή την πρόταση του κ. Σκουρλέτη. Μ’ αυτόν τον τρόπο, αναφέρουν πηγές του Capital.gr θα μπορούσε το  κράτος, στην έσχατη περίπτωση, να εγγυηθεί «μέχρι και το τελευταίο ευρώ» των συντάξεων, όπως έχει δεσμευτεί δημοσίως ο κ. Στρατούλης.

Σημειώνεται πως το κράτος  συνεισφέρει το 53% του ποσού το οποίο απαιτείται για την καταβολή των συντάξεων του ιδιωτικού (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΟΑΕΕ) και του Δημοσίου τομέα. Συγκεκριμένα, το κράτος  δίνει 10 δισ. ευρώ περίπου από τα 23 δισ. ευρώ χρειάζονται τα ταμεία του ιδιωτικού τομέα και, φυσικά, όλα τα απαιτούμενα χρήματα για τις συντάξεις του δημοσίου (περίπου 5 δισ. ευρώ). Συνεπώς σε γενικές γραμμές, χρειάζεται το κράτος να καταβάλλει κάθε μήνα γύρω στα 850 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του ΟΑΕΕ,  του ΝΑΤ και του ΟΓΑ και 420 εκατ. ευρώ για τις συντάξεις του δημοσίου. Συνολικά, δηλαδή, το κράτος πρέπει να βρίσκει κατά μέσο όρο κάθε μήνα –μαζί και στα τέλη του προσεχή Μαρτίου όπου θα πληρωθούν οι συντάξεις του Απριλίου- τουλάχιστον 1,27 δισ. ευρώ (από τα 2,3 δισ. ευρώ που χρειάζονται συνολικά) για να πληρώνονται κανονικά οι συντάξεις.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *