«Μεσίτες» οι δικαστικοί επιμελητές!

Ξενάγηση στα ακίνητα που θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό. Βροχή οι αντιδράσεις για τις απίστευτες (κι όμως ελληνικές) διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για πλειστηριασμούς.

Γεμάτες εκπλήξεις είναι οι νέες διατάξεις του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τις οποίες όσο διαβάζει κανείς τόσο απίστευτα αλλά… αληθινά και ελληνικά ανακαλύπτει!

Η τελευταία καταγγελία προέρχεται από τους δικαστικούς επιμελητές, οι οποίοι, όπως και οι δικηγόροι, βρίσκονται σε αποχή διαρκείας από τα καθήκοντά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σχέδιο νόμου που έχει κατατεθεί στη Βουλή!

Αιχμή του δόρατος των αντιδράσεων τους αποτελεί το άρθρο 995 του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το οποίο προβλέπει ότι οι δικαστικοί επιμελητές στον ρόλο μεσίτη θα κληθούν να ξεναγούν τους επίδοξους αγοραστές στα ακίνητα που θα πλειστηριάζονται!

Συγκεκριμένα, η παράγραφος 6 του άρθρου 995 αναφέρει: «Ο δικαστικός επιμελητής καταθέτει στον υπάλληλο του πλειστηριασμού έγγραφο σημείωμα στο οποίο καθορίζονται ημέρες και ώρες επίσκεψης από υποψήφιους πλειοδότες του ακινήτου που κατασχέθηκε, το αργότερο επτά ημέρες πριν από την ημέρα του πλειστηριασμού.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται με τη συνοδεία του δικαστικού επιμελητή».

Αυτό που ανησυχεί τους δικαστικούς επιμελητές είναι τι θα συμβεί στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης είναι μέσα στο ακίνητο και αρνείται να τους δεχτεί, καθώς είναι δεδομένο ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να προσφύγουν στη συνδρομή των αστυνομικών οργάνων!

Και αυτή δεν είναι η μόνη διάταξη-τερατούργημα του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, καθώς τα σπίτια όσων έχουν περιέλθει σε οικονομική αδυναμία να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από το τέλος του 2015 θα πλειστηριάζονται σε ακόμα εξευτελιστικότερες τιμές.

Και αυτό διότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να καταργήσει το σύστημα των αντικειμενικών αξιών και οι τιμές εκκίνησης να είναι βάσει της εμπορικής αξίας. Ως την αλλαγή του συστήματος η τιμή πρώτης προσφοράς θα ορίζεται με βάση την αντικειμενική αξία.

Αν, ωστόσο, ο πρώτος πλειστηριασμός δεν είναι επιτυχής, ελλείψει προσφορών, επαναλαμβάνεται σε 14 ημέρες με τιμή εκκίνησης το 50% της αρχικής προσφοράς!

 ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *