Οι εκλογές «φρέναραν» κατασχέσεις και πλειστηριασμούς για χρέη προς το ΙΚΑ

Η έναρξη της προεκλογικής περιόδου, καθώς και οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις που προηγήθηκαν της απόφασης για εκλογές, περιόρισαν σημαντικά τις διαδικασίες λήψης αναγκαστικών μέτρων, πλειστηριασμών και κατασχέσεων για χρέη προς το ΙΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο δίμηνο του 2014 εκδόθηκαν από το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, 886 εντάλματα κατάσχεσης, όταν μόνο τον Οκτώβριο, τα εντάλματα που εκδόθηκαν ήταν 1.176. Να σημειωθεί ότι οι οφειλές προς το ΙΚΑ αγγίζουν τα 14 δισ. ευρώ και το σύνολο των οφειλετών του Ιδρύματος ανέρχονται σε 440.282. Από αυτό το σύνολο, το τμήμα των ενεργών οφειλετών που έχουν ενταχθεί στον μηχανισμό του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) είναι 125.685, με οφειλές ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Για όσους δεν ενταχθούν σε μία από τις τρεις ρυθμίσεις που «τρέχουν» ταυτόχρονα (πάγια των 12 δόσεων, νέα αρχή των 48 δόσεων και νέα ρύθμιση με τις έως και 100 δόσεις) η διοίκηση του ΙΚΑ και του ΚΕΑΟ κινεί τις διαδικασίες ενεργοποίησης αναγκαστικών μέτρων.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Ιδρύματος, τον Δεκέμβριο εκδόθηκαν μόνο 265 εντάλματα κατάσχεσης, ενώ περιορισμένος ήταν ο αριθμός των ενταλμάτων και τον προηγούμενο μήνα, Νοέμβριο, με 621 εντάλματα. Αντίστοιχη μείωση των ενταλμάτων παρατηρήθηκε και το διάστημα πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ τον Απρίλιο είχαν εκδοθεί 1.318 εντάλματα, τον Μάιο έπεσαν στα 415.

Αντίστοιχα, περιορισμένες ήταν και οι διαδικασίες κατασχέσεων ακίνητης και κινητής περιουσίας, καθώς και οι πλειστηριασμοί και οι πτωχεύσεις. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο ξεκίνησε η διαδικασία κατάσχεσης κινητής περιουσίας για 246 περιπτώσεις, όταν το ίδιο είχε γίνει για 504 περιπτώσεις τον Νοέμβριο και 899 τον Οκτώβριο. Ειδικά για τις περιπτώσεις που αφορούν απολεσθείσες ρυθμίσεις, η διαδικασία αναγκαστικών μέτρων ακολούθησε ανάλογη πορεία. Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2014 εκδόθηκαν 35 εντάλματα κατάσχεσης, όταν τον Νοέμβριο είχαν εκδοθεί 82 και 301 τον Οκτώβριο.

Επίσης, προχώρησε η διαδικασία για 33 κατασχέσεις κινητής περιουσίας τον Δεκέμβριο, όταν τον Νοέμβριο του 2014, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα, ήταν 63 και 227 τον Οκτώβριο.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι η προεκλογική περίοδος «πάγωσε» εν μέρει και το ενδιαφέρον των οφειλετών, με αποτέλεσμα να περιοριστούν σημαντικά οι αιτήσεις για ρύθμιση χρεών. Ετσι, έως τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας (13 Ιανουαρίου 2015) είχαν καταθέσει αιτήσεις 61.775 οφειλέτες μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) ή των ασφαλιστικών ταμείων, για να ρυθμιστούν συνολικά οφειλές ύψους 1,074 δισ. ευρώ, και εισπράχθηκαν ήδη 61,791 εκατ. ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *