Οι καταθέσεις γίνονται ξένα ομόλογα…

Ούτε μικροπανικός, ούτε μαζικές αναλήψεις καταθέσεων και φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Παρά την έντονη  προεκλογική κινδυνολογία, αποταμιευτές και επιχειρήσεις που διαθέτουν ρευστότητα, αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία την κατάσταση και τις μετεκλογικές προοπτικές. Οι εκροές συνεχίζονται βέβαια, αλλά με αργούς ρυθμούς και είναι πολύ λιγότερες απ’ ό,τι τον Δεκέμβριο, την περίοδο των ψηφοφοριών στη Βουλή για εκλογή ΠτΔ. Θετική ένδειξη και το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που αποσύρονται από λογαριασμούς καταθέσεων, δεν φεύγει στο εξωτερικό, ούτε πηγαίνει κάτω από… στρώματα και μαξιλάρια. Μένει κατά κανόνα στην ίδια τράπεζα, για να επενδυθεί.

Αντί να βγάλουν χρήματα σε ξένες τράπεζες κινδυνεύοντας να πέσουν στην “απόχη” των φορολογικών αρχών, οι μεγαλοκαταθέτες προτιμούν να διοχετεύσουν  μεγάλο μέρος των χρημάτων του στα τμήματα private banking των ελληνικών τραπεζών και σε συνδεδεμένες εταιρίες asset management.

Η διαχείριση μένει εδώ, αλλά τα χρήματαεπενδύονται στο εξωτερικό. Γίνονται κρατικά ομόλογα βορειοευρωπαϊκών χωρών, μερίδια Αμοιβαίων Κεφαλαίων ή επενδυτικά “καλάθια” που περιλαμβάνουν Α/Κ Διαθεσίμων, ομολογίες πολυεθνικών επιχειρήσεων, τοποθετήσεις σε νομίσματα, προθεσμιακά συμβόλαια εμπορευμάτων κλπ.

Προς το παρόν τα συνολικά ποσά δεν είναι τόσο μεγάλα που να προκαλούν ανησυχία. Ομως το ζήτημα απασχολεί τα επιτελεία των τραπεζών, καθώς μάλιστα υπάρχει ενδεχόμενο να επιταχυνθούν οι εκροές μετά τις εκλογές.

Συζητούν λοιπόν τρόπους και κίνητρα για να “δελεάσουν” και να κρατήσουν τους αποταμιευτές – ακόμη και να φέρουν πίσω εκείνους που έχουν ήδη αποσύρει μεγάλα ποσά και τα αποθησαύρισαν ή τα διοχέτευσαν στο εξωτερικό.

Το ισχυρότερο “δέλεαρ” είναι βέβαια οι αποδόσεις. Τραπεζικά στελέχη  επισημαίνουν ότι υπάρχει ήδη πίεση να αυξηθούν τα επιτόκια καταθέσεων. Κατά τις εκτιμήσεις τους, αυτό θα γίνει μετά τις εκλογές, σε έκταση και εύρος που θα εξαρτηθούν από το κλίμα που θα έχει διαμορφωθεί.

Αναμένουν ότι οι τράπεζες θα επιδιώξουν να “κλειδώσουν” ρευστότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα, προσφέροντας  αυξημένες αποδόσεις για προθεσμιακές καταθέσεις εξαμήνου και άνω.

Το αυξημένο κόστος χρήματος θα έχει μικρή ανοδική επίδραση και στα επιτόκια χορηγήσεων.

www.sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *