Οι πέντε φάσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Τα πέντε σενάρια που μπορεί να οδηγήσουν στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εξετάζει η γερμανική ταμπλόιντ Bild, συνεχίζοντας τα επιθετικά δημοσιεύματα κατά της Ελλάδας.

Στο δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο Graccident, δηλαδή ενός ατυχήματος που μπορεί να οδηγήσει σε Grexit, με το συντάκτη να σημειώνει ότι είναι πιο κοντά από ποτέ.

«Στις Βρυξέλλες αυτή τη στιγμή επικρατεί μία μόνο λέξη που προκαλεί άγχος. Το Graccident» αναφέρει η Bild, αποδίδοντας τους φόβους της Ευρώπης στην στασιμότητα που επιδεικνύει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει υποβάλει ακόμα ένα πλάνο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, την ώρα που ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ ζητάει από τον Γιάννη Βαρουφάκη επίσπευση των διαδικασιών γιατί έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος» προσθέτει η Bild και παρουσιάζει πέντε σενάρια μέσα από τα οποία η Ελλάδα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε έξοδο από την Ευρωζώνη.

Πρώτη φάση

Οι διαπραγματεύσεις με τους εταίρους καταλήγουν σε αδιέξοδο και δεν εγκρίνεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας. Αυτό θα οδηγήσει σε νέο μπλόκο της ΕΚΤ που θα παγώσει την έκδοση βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων και η Ελλάδα δεν θα μπορεί να αντλήσει ρευστότητα από τον ELA. Έτσι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη χρεωκοπία.

Δεύτερη φάση

Στη δεύτερη φάση η Bild εξετάζει το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος bankrun , υπό το φόβο των Ελλήνων για χρεωκοπία επειδή θα βλέπουν την κυβέρνηση να μην μπορεί να καλύψει τις υποχρεώσεις της.

Τρίτη φάση

Η Ελλάδα θα κηρύξει εσωτερική στάση πληρωμών, μην μπορώντας να πληρώσει μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, ενώ ήδη θα έχει εξαντλήσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Οι τράπεζες θα κλείσουν καθώς δεν θα έχουν πλέον χρήματα και δεν θα μπορούν να αυξήσουν την ρευστότητα αφού επιτρέπεται μόνο κατόπιν έγκρισης της ΕΚΤ.

Τέταρτη φάση

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την απόσυρση της χώρας του από την νομισματική ένωση.

Πέμπτη φάση

Η Ελλάδα θα επιστρέψει στη δραχμή. Η συναλλαγματική ισοτιμία της με το ευρώ θα είναι σημαντικά χαμηλότερα και ουσιαστικά θα είναι ένα υποτιμημένο νόμισμα.

Αφού έχει απαριθμίσει τις φάσεις ενός ενδεχόμενου ατυχήματος, η Bild σημειώνει ότι «αυτό φυσικά είναι μόνο ένα σενάριο. Πάντως οι Βρυξέλλες είναι πεπεισμένες ότι ένα Graccident είναι κοντά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *