Οι συνταξιούχοι πληρώνουν το deal με την τρόικα

Και τη… νύφη θα την πληρώσουν οι συνταξιούχοι! Ανυποχώρητη είναι η τρόικα, η οποία μετά τις 11ώρες συνομιλίες δεν πείστηκε από την ελληνική πλευρά ότι δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κενό το 2015. Η συνάντηση της ελληνικής πλευράς, με επικεφαλής των υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρούβελη με τους δανειστές ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης και οι προβλέψεις για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, που μετέφερε ο υπουργός στον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά ήταν δυσοίωνες.

Αν και η  ελληνική πλευρά έφτασε στο Παρίσι και έχει στις “βαλίτσες” της τεκμηριωμένα επιχειρήματα, η τρόικα δεν κάνει βήμα πίσω και συνεχίζει την επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση. Στο τέλος η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να υποκύψει στις πιέσεις της τρόικας και να δώσει ότι ζητάει για το συνταξιοδοτικό, προκειμένου να γλιτώσει τους νέους φόρους και τις περικοπές. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, ο κ. Σαμαράς θα έρθει αντιμέτωπος με τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, οι οποίοι πλέον αντιδρούν ανοιχτά. Οι συζητήσεις συνεχίζονται σήμερα για δεύτερη ημέρα και δεν αποκλείεται να συνεχιστούν και την Πέμπτη.

Η πολύωρη και εξαντλητική διαπραγμάτευση με τους δανειστές έκοψε τα “φτερά” της ελληνικής πλευράς, η οποία μετέβει στο Παρίσι με αισιοοξία ότι θα πείσει την τρόικα ότι δεν υπάρχει το δημοσιονομικό κενό του 2015.  Στην πρώτη συνάντηση, οι συζητήσεις με την τρόικα επικεντρώθηκαν στα δημοσιονομικά ζητήματα, στο ασφαλιστικό, τα εργασιακά και τη διοικητική μεταρρύθμιση, με τον κ. Χαρούβελη να αναλύει μέτρο-μέτρο και να ρίχνει στο τραπέζι των διπραγματεύσεων  τεκμηριωμένα επιχειρήματα.

Η τρόικα εμφανίζεται ανυποχώρητη σε όλα τα δημοσιονομικά ζητήματα και ιδιαίτερα πάνω στις νέες προτάσεις της ελληνικής πλευράς. Η ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ θεωρούν πάντως πως τα ανοικτά μέτωπα είναι πολλά και ως εκ τούτου χαρακτηρίζουν τη συνάντηση των Παρισίων «προπαρασκευαστική» και ίδιου χαρακτήρα με αυτή που είχαν διεξαγάγει ξανά οι δύο πλευρές στο Παρίσι στις 3 Σεπτεμβρίου. Αν κριθεί απαραίτο οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και για τρίτη ημέρα. Αν, ωστόσο, ο κ. Χαρούβελης δεν καταφέρει να κάμψει τις αντιρρήσεις της τρόικας, τότε η ελληνική πλευρά θα επιστρέψει στην Ελλάδα “ηττημένη” με εντολή να γίνουν αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Αυτό σημαίνει νέες περικοπές στις συντάξεις, που ήδη έχουν υποστεί μεγάλο ψαλίδισμα. 

Αντιδράσεις από βουλευτές

Αντιδρούν πλέον ανοιχτά οι βουλευτές της συγκυβέρνησης απέναντι στις απαιτήσεις της  τρόικας για νέες επιβαρύνσεις, που συζητούνται στο Παρίσι από την Ελληνική αντιπροσωπεία. Η αντίδραση μάλιστα ορισμένων βουλευτών είναι οργίλη και δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της επιτροπής, για τη παρακολούθησης του Ασφαλιστικού Συστήματος στη Βουλή, βουλευτές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισαν ότι νέα μέτρα στο ασφαλιστικό δεν περνάνε.

“Ανησυχούμε για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Η τρόικα θέτει απερίγραπτα πράγματα ορισμένες φορές”, δήλωσε ο Γιώργος Κοντογιώργος από τη ΝΔ και πρόσθεσε: “Κανένα τέτοιο πακέτο, είτε ασφαλιστικό, είτε μείωση συντάξεων δεν πρόκειται να περάσει από την Βουλή”. 

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος εμφανίστηκε και ο Γιάννης Κουτσούκος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθαρίζοντας πως “δεν θα συμφωνήσουμε να υπάρξουν μειώσεις μισθών και συντάξεων. Τα έχουμε πει αυτά και θα δείξει το επόμενο διάστημα τι εννοούμε”. 

Την Τρίτη, ο κ. Χαρδούβελης εισερχόμενος στο κτίριο της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ, γνωστό ως «Βίλα Σαίντ» που βρίσκεται στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού δήλωσε αισιόδοξος πως θα υπάρξει σύγκλιση.

Εκτός από τον κ. Χαρδούβελη, στην ομάδα συμμετέχουν, επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, ο γενικός γραμματέας Τάσος Αναστασάτος, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από το γραφείο του κ. Σαμαρά συμμετέχουν οι σύμβουλοι Χρύσανθος Λαζάριδης και Σταύρος Παπασταύρου, ενώ από το ΠΑΣΟΚ ο Χρήστος Πρωτόπαππας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *