Πού θα φτάσουν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων

Η μέση απόδοση των νέων προθεσμιακών καταθέσεων που συνάφθηκαν τον Μάιο από νοικοκυριά διαμορφώθηκε κάτω από το 0,90%. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα του νέου κύκλου περικοπής των επιτοκίων που ολοκληρώθηκε μέσα στο Μάιο.

Μετά από αυτές τις αναπροσαρμογές η «οροφή» στα επιτόκια καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 0,90% στα τυποποιημένα προϊόντα.

Τα στοιχεία της ΤτΕ

Η μέση απόδοση στις νέες προθεσμιακές καταθέσεις με διάρκεια έως και 1 χρόνο το Μάρτιο έπεσε στο 0,88% από 0,91% το Φεβρουάριο και 1% το δίμηνο 12/15 – 1/16.

Σε σχέση με ένα χρόνο πριν, προτού επιβληθούν τα capital controls η πτώση των επιτοκίων ξεπερνά το 50%, καθώς τότε η μέση απόδοση έφτανε το 1,83%.

Από τον Ιούνιο ωστόσο ξεκίνησε η κατρακύλα, με τη βοήθεια και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων που δεν επιτρέπουν στους καταθέτες να προβαίνουν σε μεγάλες αναλήψεις.

Έρχεται νέα μείωση

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες αναμένουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε αμέσως μετά να προβούν σε νέα προς τα κάτω αναπροσαρμογή των επιτοκίων στους λογαριασμούς προθεσμίας.

Η επόμενη περικοπή αναμένεται να διαμορφωθεί περί τις 20 μονάδες βάσης, ρίχνοντας την «οροφή» των επιτοκίων στο 0,70%.

Οι κινήσεις αυτές θα γίνουν συντονισμένα από τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Τι «παίζει» σήμερα

Μετά και την τελευταία μείωση του Φεβρουαρίου, τα επιτόκια έχουν πλέον πέσει κάτω από το 1%, ακόμη και για υψηλά ποσά.

Σήμερα, το «ταβάνι» στις συστημικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 0,90%, με τα επιτόκια να είναι ίδια για όλες τις διάρκειες.

Στα μικρότερα ποσά οι αποδόσεις ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,40%.

Οι παράγοντες

Η τελική απόδοση εξαρτάται από τα λοιπά χαρακτηριστικά της κατάθεσης. Συγκεκριμένα:

1) Καταβολή τόκων. Τα προγράμματα που καταβάλλουν τους τόκους στη λήξη της προκαθορισμένης διάρκειας προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια.

Πιο χαμηλές είναι οι αποδόσεις για προϊόντα με προκαταβολή τόκων στην έναρξη ή με καταβολή τους ανά μήνα, δίμηνο ή τρίμηνο.

2) Ευελιξίες. Όσο πιο πολλές ευελιξίες παρέχονται τόσο πιο χαμηλό είναι το επιτόκιο.

Δεδομένων των περιορισμών που ισχύουν λόγω των capital controls, η δυνατότητα ανέξοδης πρόωρης λήξης της προθεσμιακές ή αυξομείωσης του υπολοίπου της …κοστίζει στο επιτόκιο.

3) Τρόπος ανοίγματος. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει ειδικές προσφορές με προϊόντα που ανοίγουν μέσω του e-banking.

Τα επιτόκιά τους είναι σε αυτές τις περιπτώσεις υψηλότερα από τα προγράμματα που θα ενεργοποιηθούν μέσω του δικτύου των καταστημάτων.

4) Προγράμματα επιβράβευσης. Πλέον, δεν είναι λίγες οι προθεσμιακές καταθέσεις που συνδέονται με προγράμματα επιβράβευσης καρτών.

Με αυτές ο καταθέτης κερδίζει στην κάρτα του ευρώ ή πόντους, που εξαργυρώνει σε συγκεκριμένα καταστήματα πληρώνοντας λιγότερο ή και καθόλου.

Με τον τρόπο αυτό αυξάνει το τελικό του κέρδος. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα επιτόκια μπορεί να είναι ελαφρώς χαμηλότερα από τα λοιπά προϊόντα.

moneyonline.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *