«Ραβασάκια» από τις τράπεζες σε χιλιάδες δανειολήπτες έως τις 30 Ιουνίου

Γραπτές ειδοποιήσεις σε χιλιάδες δανειολήπτες που δεν θα έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα τη δόση του δανείου τους, θα στείλουν οι τράπεζες μέχρι την 30η Ιουνίου 2015, στα πλαίσια απόφασης που υπέγραψε σήμερα Τετάρτη ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας και με την οποία τροποποιείται ο Κώδικας Δεοντολογίας Τραπεζών για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών.

Σύμφωνα με την απόφαση της επιτροπής πιστωτικών και ασφαλιστικών θεμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος η πρώτη υποχρεωτική γραπτή ειδοποίηση σε δανειολήπτες που δεν θα έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα τη δόση του δανείου τους θα αποσταλεί μέχρι την 30η Ιουνίου 2015 για όλες τις περιπτώσεις δανείων που συμπληρώνουν οποτεδήποτε πριν την ημερομηνία αυτή καθυστέρηση μεγαλύτερη των 45 ημερών.

Σημειώνεται πως αρχικά η Κώδικας προέβλεπε πως η τράπεζα έχει υποχρέωση να ενημερώσει και να παράσχει την απαιτούμενη πληροφόρηση σε δανειολήπτη, εφόσον δάνειό του σημειώσει καθυστέρηση πέραν των 30 ημερών. Με την απόφαση δε του Γ. Στουρνάρα το περιθώριο αυτό επεκτείνεται κατά 15 ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω ειδοποίηση θα παρέχει προθεσμία 15 εργασίμων ημερών στον δανειολήπτη να ενταχθεί στο στάδιο της συγκέντρωσης οικονομικών και άλλων πληροφοριών του Κώδικα και να υποβάλλει τα σχετικά στοιχεία στην τράπεζά του.

Εφόσον είναι φυσικό πρόσωπο θα υποβάλει συμπληρωμένη την «Τυποποιημένη Κατάσταση Οικονομικής Πληροφόρησης» και εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο, τα στοιχεία τα οποία ζητούνται από το ίδρυμα για την αξιολόγηση της βιωσιμότητας νομικού προσώπου.

Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, θα αποστέλλεται εντός 15 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της προθεσμίας -δηλαδή έως τις 15 Ιουλίου- προειδοποιητική επιστολή. Αυτή θα αφορά ειδικά στις περιπτώσεις δανειοληπτών, των οποίων ο αποχαρακτηρισμός ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της κατοικίας που οι ίδιοι διαμένουν, με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το τραπεζικό ίδρυμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *