Σήμα κινδύνου από ΔΝΤ για τα NPLs: Οι ελληνικές τράπεζες θα υποστούν πλήγμα

Φωτιά στο ήδη εύφλεκτο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, βάζει εκ νέου το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων και τις συνέπειες που ενδέχεται να προκαλέσουν. Οι τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες μετά την επιτυχή ολοκλήρωσης της δεύτερης ανακεφαλαιοποίησης, αφενός έχουν θωρακιστεί κεφαλαιακά, αφετέρου δε, καλούνται να αντιμετωπίσουν τον “βραχνά” των κόκκινων δανείων. 

Το ΔΝΤ προειδοποιεί ότι η Ελλάδα βρίσκεται στη “μαύρη λίστα” των χωρών οι οποίες θα υποστούν μεγάλες ζημιές, λόγω των υψηλών ποσοστών των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs). Σε νέα έκθεσή του, ημερομηνίας 29 Ιουλίου, υπό τον τίτλο “Μultilateral Policy – Issues Report”, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι αρκετές τράπεζες στις χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου θα υποστούν μεγάλες ζημιές, λόγω των υψηλών επιπέδων των NPLs, σε περίπτωση σημαντικής επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Μεταξύ των χωρών αυτών κατατάσσει την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιρλανδία. Aυτό που ανησυχεί τους αναλυτές του Ταμείου είναι πως αρκετά κεφαλαιακά μαξιλάρια σε ορισμένες τράπεζες ανά τον κόσμο είναι τόσο οριακά, ακόμη κι αν τα ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξάνονται μετριοπαθώς.

Αποτιμώντας την κατάσταση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, το Ταμείο προειδοποιεί ότι τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών διεθνώς βαίνουν διαρκώς μειούμενα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει νέες, σοβαρές αναταράξεις στο διεθνές banking.

Ο αναπληρωτής του Πολ Τόμσεν, Ριτσι Γογιαλ, είχε στείλει σαφές μήνυμα προς τους Ελληνες τραπεζίτες να δράσουν άμεσα για την αντιμετώπιση των NPLs, καθώς εάν δεν καταφέρουν να βελτιώσουν τους ισολογισμούς τους, δεν θα είναι σε θέση να υποστηρίξουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Από το βήμα του Economist είχε επισημάνει ότι «χρειάζεται η ρευστότητα στις τράπεζες για να μπορέσουν να βοηθήσουν την επιχειρηματικότητα» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα έχει μπει σε μία κατάσταση που οι τράπεζες δεν μπορούν να δώσουν ρευστότητα και υπάρχουν πολλά δάνεια που δεν εξυπηρετούνται».

Έλλειψη υγιούς ζήτησης φρενάρει τα κεφάλαια προς την πραγματική οικονομία

Παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι παρά τη μείωση του ρυθμού ανόδου των NPL’s, η αύξησή τους δεν πρόκειται να σταματήσει έως ότου η χώρα εξέλθει από καθεστώς ύφεσης. Υπό αυτό το πρίσμα, οι τράπεζες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν μια περαιτέρω διόγκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα περνούν από κόσκινο τις επιχειρήσεις και τους ιδιώτες. Στόχος είναι η υγιής ζήτηση. Με λίγα λόγια τα κεφάλαια που θα διαθέσουν οι τράπεζες για να καλύψουν τη ζήτηση για χορηγήσεις δανείων θα προορίζονται μόνο για όσους μπορούν να αποδείξουν ότι η εξυπηρέτηση του δανείου είναι διασφαλισμένη για τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, η παρατετάμενη οικονομική ύφεση και το περιορισμένο εισόδημα των Ελλήνων καταναλωτών, αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων που ζητούν οι τράπεζες. Η έλλειψη «υγιούς» ζήτησης, περιορίζει σημαντικά τα κεφάλαια που θα πέσουν στην πραγματική οικονομία. Εκτιμάται ότι μέσα στο 2014 θα εκταμιευθούν περί τα 4 δισ. ευρώ για την κάλυψη των πιστώσεων. Από αυτά, τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν σε στεγαστικά, τα 100 εκατ. ευρώ σε καταναλωτικά και πάνω από 3 δισ. ευρώ σε επιχειρηματικά δάνεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *