Συναγερμός στις τράπεζες για νέες επισφάλειες

Σε καθεστώς δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων μπήκαν από τις αρχές του 2015 οι τράπεζες, κατάσταση που φάνηκε πως είχε τεθεί υπό έλεγχο ήδη από το γ΄ τρίμηνο του 2014. Το γεγονός έχει σημάνει συναγερμό στις τράπεζες που βλέπουν τη δημιουργία νέων επισφαλειών ως μία «βόμβα» στους ισολογισμούς τους, η οποία μπορεί να εκραγεί αν δεν επιτευχθεί συμφωνία της χώρας με τους δανειστές.

Μετά την αλλαγή σκηνικού από την εξαγγελία των πρόωρων εκλογών, οι τράπεζες άρχισαν να αναθεωρούν τις προβλέψεις που είχαν κάνει για κορύφωση των επισφαλειών μέσα στο 2015 και να αναχαιτίζουν τη δρομολόγηση των μαζικών ρυθμίσεων δανείων. Η αρχική τους επιφυλακή μετατράπηκε σε βεβαιότητα από τις αρχές Ιανουαρίου, όταν για πρώτη φορά ύστερα από αρκετό καιρό ομαλής εξυπηρέτησης δανείων, είδαν να εμφανίζονται νέα καθυστερούμενα δάνεια που προσεγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ από δανειολήπτες που σταμάτησαν να εξοφλούν τα δάνειά τους, θεωρώντας ότι θα επωφεληθούν από ελαστικές ρυθμίσεις της νέας κυβέρνησης. Η εικόνα αυτή έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στα επιτελεία των τραπεζών, αλλά και στην Τράπεζα της Ελλάδος που παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εξέλιξη των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών.

Τραπεζίτες κάνουν λόγο στο Capital.gr για «τοπίο στην ομίχλη» όσον αφορά την προοπτική νέων επισφαλών δανείων και αυτό διότι δεν μπορούν να έχουν σαφή εικόνα για το πόσα «κόκκινα» δάνεια θα μπορούσαν να αποπληρωθούν με βάση τις ρυθμίσεις που θα προωθούνταν υπό το νομοθετικό πλαίσιο της προηγούμενης κυβέρνησης και που τώρα μπορεί να μην αποπληρωθούν εκμεταλλευόμενα τον «κοινωνικό χαρακτήρα» νέων νομοθετημάτων. Ήδη οι τράπεζες εντόπιζαν ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 15% των μη εξυπηρετούμενων δανείων αντιστοιχούσε σε καθ΄ έξιν κακοπληρωτές υψηλού βιοτικού επιπέδου που έχουν κάθε δυνατότητα να εξυπηρετήσουν ομαλά τα δάνειά τους, αλλά εμφανίζονται ως άποροι και χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά τους!

Η κατάσταση με τα καθυστερούμενα δάνεια και το «πάγωμα» της διαδικασίας που μόλις είχαν ξεκινήσει οι τράπεζες για το οριστικό ξεκαθάρισμα των χαρτοφυλακίων τους μέσω μαζικών ρυθμίσεων χρεών, κρίνεται ιδιαίτερα απειλητική για τη μελλοντική επάρκεια κεφαλαίων των τραπεζών. Περιγράφοντας τη διάσταση του προβλήματος, στελέχη τραπεζών αναφέρουν ότι αν το ήμισυ των δανείων των τραπεζών βρίσκεται ήδη σε καθυστέρηση, δηλαδή δάνεια της τάξεως των 100 δισ. ευρώ, και από αυτά καλύπτονται με προβλέψεις τα 70 δισ. ευρώ, απομένουν δάνεια 30 δισ. ευρώ εκ των οποίων είναι άγνωστο πόσα τελικώς δεν θα εξυπηρετηθούν. Και σε αυτά θα πρέπει να προστεθούν τα νέα επισφαλή δάνεια που φαίνονται στον ορίζοντα, αφού πλέον έχει πέσει σημαντικά ο πήχης για την ανάπτυξη το 2015.

www.capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *