Το διαρκές «έγκλημα» με τα κόκκινα δάνεια

Φορτώνει με κακά δάνεια τις τράπεζες η προσδοκία για νομοθετικές παρεμβάσεις. Πως κατέρρευσαν οι ρυθμίσεις δανείων από το καλοκαίρι του 2014 ως σήμερα. Γιατί η προσδοκία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις. 

Στις αρχές του περασμένου Φθινοπώρου οι τράπεζες είχαν προειδοποιήσει: Η παρατεταμένη προσδοκία νομοθετικής παρέμβασης για ρυθμίσεις/διαγραφές δανείων θα επιδράσει δυσμενώς στην πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).

Σήμερα επιβεβαιώνονται με το χειρότερο τρόπο. Στο α’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς οι νέες επισφάλειες αναμένεται να ξεπεράσουν το 1,5 δισ. ευρώ. Η αποσταθεροποίηση ξεκίνησε από το δ’ τρίμηνο της περσινής χρονιάς.

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα στο μέτωπο των ρυθμίσεων δανείων. Από τα τέλη του 2013 ως και τον Ιούνιο του 2014 ο ρυθμός των αιτήσεων για ρυθμίσεις έβαινε αυξανόμενος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβραδύνει ο ρυθμός δημιουργίας νέων καθυστερήσεων ή και να μειώνονται οριακά τα NPLs.

Η κατάσταση άλλαξε από το καλοκαίρι του 2014 και από τότε επιδεινώνεται συνεχώς. Τη μεταστροφή πυροδότησε η πρόθεση του τότε υπουργού Ανάπτυξης να καταθέσει ένα νομοσχέδιο με γενναίες ρυθμίσεις/διαγραφές κόκκινων δανείων.

Μόνο που η κατάθεσή του καθυστέρησε τρεις τουλάχιστον μήνες, αποσταθεροποιώντας τη δυναμική που είχαν αποκτήσει οι ρυθμίσεις δανείων.

Τα στοιχεία της Εθνικής είναι χαρακτηριστικά: Το β’ τρίμηνο του 2014 ρυθμίστηκαν δάνεια ύψους 831 εκατ. ευρώ. Οι ρυθμίσεις έπεσαν στα 627 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο και προσγειώθηκαν στα 484 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2014.

Πέραν της αναμονής του νόμου Δένδια στη στάση ρυθμίσεων συνέβαλε και η εξαγγελία της σεισάχθειας το Σεπτέμβριο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ.

Η προκήρυξη των εκλογών και οι μετεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης για διαγραφές δανείων απογείωσαν τις προσδοκίες των δανειοληπτών. Χαρακτηριστικό δείγμα της ανησυχητικής διάχυσης είναι η συμπεριφορά των στεγαστικών δανείων της Alpha.

Από τα τέλη του 2013 ως και τον Σεπτέμβριο του 2014 η Alpha χάρη στην ενεργητική πολιτική ρυθμίσεων μείωνε συνεχόμενα το ύψος των νέων καθυστερήσεων στα στεγαστικά. Στο δ’ τρίμηνο του 2014 εμφανίστηκαν όμως νέες επισφάλειες ύψους 247 εκατ. ευρώ.

Που σημαίνει ότι αρκετοί από αυτούς που είχαν ρυθμίσει το δάνειό τους σταμάτησαν να το εξυπηρετούν, προσδοκώντας στην έλευση ΣΥΡΙΖΑ και στην υλοποίηση της Σεισάχθειας.

www.euro2day.gr

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Το διαρκές «έγκλημα» με τα κόκκινα δάνεια”

  1. Για όλα φταίνε οι συριζαίοι;

    Το γεγονός ότι χειροτερεύει διαρκώς η οικονομική κατάσταση των πολιτών, και γι’ αυτό αδυνατούν να πληρώσουν,δεν περνάει από το μυαλό σας, έτσι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *