Το μεγάλο κόλπο ΟΑΕΔ – τραπεζών σε βάρος δανειοληπτών του ΟΕΚ

Δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες έπεσαν θύματα ενός μεγάλου κόλπου ΟΑΕΔ-τραπεζών, διότι τους απέκρυψαν επί δυόμισι χρόνια τη δυνατότητα να σώσουν τα σπίτια τους. 

Υπολογίζεται ότι οι τράπεζες και ο ΟΑΕΔ απέκρυψαν από τουλάχιστον 36.000 δανειολήπτες επί διόμισι χρόνια τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους, «απειλώντας» με απώλεια της επιδότησης! · Ζημιωμένοι δανειολήπτες, που παραιτήθηκαν των δικαιωμάτων τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους, ζητούν εξηγήσεις από το υπουργείο Εργασίας I

Η κρατική υπηρεσία και οι τράπεζες αποδείχθηκε ότι έπαιξαν αυτό το ασχημο παιχνίδι σε βάρος δεκάδων χιλιάδων δανειοληπτών, που έλαβαν στεγαστικά δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (έχει απορροφηθεί από τον ΟΑΕΔ τον Φεβρουάριο του 2012).

Προφανώς με υπαιτιότητα, τόσο των τραπεζών όσο και της πολιτικής ηγεσίας του συγκεκριμένου υπουργείου, πολλά από τα επιδοτούμενα δάνεια κατέστησαν «κόκκινα». Οι κατά τεκμήριο ευάλωτοι δανειολήπτες, που επλήγησαν και από την οικονομική κρίση, δεν μπόρεσαν να ρυθμίσουν τα δάνεια αυτά μέσω επιμήκυνσης της χρονικής διάρκειας, με αποτέλεσμα κάποιοι να βρίσκονται προ τετελεσμένων. Δηλαδή, να κινδυνεύουν να χάσουν πλέον τα σπίτια τους.

Το πρόβλημα εστιάζεται στο γεγονός ότι, ενώ ήδη από το 2012 υπήρχε η δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνεια (ανεξάρτητα αν ήταν επιδοτούμενα ή όχι από τον ΟΕΚ), οι τράπεζες ενημέρωναν τους ενδιαφερόμενους ότι θα πρέπει να αποποιηθούν την επιδότηση για να τύχουν νέου διακανονισμού. Αρκετοί δανειολήπτες αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των τραπεζών, προκειμένου να γλιτώσουν ουσιαστικά τα σπίτια τους. Κάποιοι άλλοι, όμως, δεν πρόλαβαν.

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, όταν στις 31 Οκτωβρίου 2014 δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (αρ. φύλλου 237) το άρθρο 55 του Νόμου 4305, με το οποίο ρυθμίστηκαν θέματα ΟΑΕΔ, από τον οποίο απορροφήθηκε ο ΟΕΚ. Ως καθολικός διάδοχος, ο ΟΑΕΔ ανέλαβε και τη διαχείριση των επιδοτούμενων δανείων. Από τη διάταξη διαπιστώθηκε ότι οι δανειολήπτες είχαν τη δυνατότητα ήδη από το 2012 «να προβαίνουν σε υπογραφή συμπληρωματικής της δανειακής τους σύμβασης πράξης με την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα, προκειμένου να διαπραγματευθούν τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου τους».

Η απόφαση του 2012 (ΦΕΚ αρ. φύλλου 308/14/2/2012) ανέφερε ακόμα ότι: «Ο Οργανισμός δεν παρεμβάλλεται σε αυτή τη διαπραγμάτευση και θα συνεχίσει να καταβάλλει την επιδότηση επιτοκίου, με βάση τους προβλεπόμενους όρους στην αρχική σύμβαση, ήτοι η επιδότηση από πλευράς οργανισμού δεν θα υπερβαίνει τα 9 πρώτα χρόνια του συνολικού χρόνου αποπληρωμής του δανείου».

Συνεπώς, δύο χρόνια μετά οι δανειολήπτες ανακάλυψαν τη… συμπαιγνία τραπεζών και ΟΑΕΔ, με το αζημίωτο για τους δύο υπαίτιους. Οι μεν τράπεζες αντικαθιστούσαν τις υφιστάμενες δανειακές συμβάσεις με επιδότηση επιτοκίου με νέες, αποκομίζοντας οφέλη από τους νέους όρους (υψηλότερα επιτόκια, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κ.λπ.). 0 δε Οργανισμός κέρδιζε από την αποποίηση της επιδότησης για το υπόλοιπο των ετών, στα οποία αφορούσε αυτή (η επιδότηση έχει διάρκεια 9 έτη). Αν, για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης είχε λάβει το δάνειο το 2008 και έκανε αποποίηση της επιδότησης το 2013, τότε ο ΟΑΕΔ γλιτώνει την επιδότηση 3 ετών.

Οι τράπεζες επικαλέστηκαν «κενό» ερμηνείας και τεχνικά προβλήματα στην απόφαση και ζήτησαν από το υπουργείο την έκδοση νέα διευκρινιστικής εγκυκλίου. Το υπουργείο ωστόσο αντιμετώπισε το όλο ζήτημα ως… μη υπαρκτό, παρέχοντας άλλοθι στις τράπεζες να συνεχίσουν την πολιτική τους.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο Ενιαίος Ειδικός Λογαριασμός Κοινωνικής Πολιτικής που «τροφοδοτείται» από τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών και από τον οποίο γίνονται οι εκταμιεύσεις για την επιδότηση στεγαστικής πολιτικής (επιδοτούμενα δάνεια, επιδότηση επιτοκίου κ.λπ.) χρησιμοποιείται από τον ΟΑΕΔ ως κεφάλαιο κίνησης. Ειδικότερα, τον Δεκέμβριο του 2013 -σύμφωνα με πληροφορίες- με τη μορφή εσωτερικού δανεισμού χρησιμοποιήθηκαν 160 εκατ. ευρώ για την καταβολή των δώρων Χριστουγέννων των ανέργων.

Και για να μείνει ανέγγιχτος «ο κουμπαράς για ώρα ανάγκης», ο ΟΑΕΔ επικαλείται -σύμφωνα με πληροφορίες- το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προκειμένου να μην προχωρήσει σε πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου, ώστε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να έχουν όφελος περίπου 800 ευρώ ετησίως.

 

Τα δάνεια του ΟΕΚ

Σύμφωνα με εκτιμήσεις συνδικαλιστών του Οργανισμού, ο συνολικός αριθμός των επιδοτούμενων δανείων 15ετούς διάρκειας αγγίζει τις 100.000. Από αυτά, περίπου 6Ο.ΟΟΟ είναι ακόμα στο καθεστώς της εννεαετούς επιδότησης και θεωρητικά έχουν πλέον τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους, χωρίς να αποποιηθούν την επιδότηση επιτοκίου, με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο. Ωστόσο, περίπου 60%, ήτοι 36.000, δεν είναι πλέον ενήμεροι λόγω της οικονομικής κρίσης και δεν μπορούν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση.

Οπως σαφώς ορίζει ο νόμος (άρθρο 55), «τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι από πιστωτικά ιδρύματα με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ επιμηκύνονται, υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής, δηλαδή για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι (6) μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων».
Συνεπώς, η ρύθμιση αφορά τους ενήμερους δανειολήπτες και όχι αυτούς που η κρατική αδιαφορία κατέστησε ασυνεπείς…

danioliptes.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *