Χάος χωρίζει πωλητές και αγοραστές “κόκκινων δανείων”

Αυτό είναι το κλίμα στο οποίο αναγκαστικά κινούνται προς το παρόν οι διαδικασίες για την υπόθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μεταξύ SSM – κυβέρνησης – τραπεζών – ΤτΕ (σ.σ.”Θεσμοί” και SSM επιταχύνουν τις ρυθμίσεις για τα “κόκκινα” δάνεια). 

Παρ’ όλα αυτά όμως τόσο από πλευράς SSM όσο και από πλευράς επενδυτών η πίεση για μία προσέγγιση στο καταλυτικό θέμα των “τιμών” αγοράς – πώλησης των κόκκινων δανείων παραμένει ασφυκτική. 

Πολύ περισσότερο που στην πλευρά των θεσμικών που ενδιαφέρονται για την αγορά αυτή – και έχουν αγκιστρώσει την επενδυτική μετοχική παρουσία τους στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα στο θέμα της διαχείρισης Npls – καταγράφεται η παρουσία ισχυρών επενδυτικών funds, που έχει επιδείξει και συνεχίζει να επιδεικνύει ισχυρό ενδιαφέρον για την διαδικασία επιλογής προσώπων στις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. 

Όπως αναφέρουν στο Capital.gr πρόσωπα εμπλεκόμενα στις σχετικές διαδικασίες η πίεση για αποφάσεις (που δεν θα υπερβούν χρονικά το φθινόπωρο του 2016) οι οποίες θα επιτρέψουν τελικά την έναρξη πωλήσεων κορυφώνονται  και “έχουν γίνει ασφυκτικές…”. 

Η πίεση αυτή στοχεύει όπως υποστηρίζουν στο να προλάβει σοβαρές αλλαγές στο κλίμα της οικονομίας που θα επηρεάσουν και τις “τιμές”. Ο ίδιος βέβαια λόγος ισχύει και για την άλλη πλευρά αυτή των “πωλητών” η οποία αποθαρρύνει πωλήσεις όσο το οικονομικό κλίμα κρατάει τις προσφερόμενες τιμές εξαιρετικά χαμηλά… 

Από την ΤτΕ υπενθυμίζουν οτι προς το παρόν ο σχεδιασμός προβλέπει οτι οι πωλήσεις κόκκινων δανείων προβλέπονται στο 7%, ενώ το κύριο βάρος πέφτει στις ρυθμίσεις και εκκαθαρίσεις. Είναι όμως από όλες τις πλευρές σιωπηρά παραδεκτό οτι έτσι δεν είναι δυνατό να πιαστούν οι στόχοι που έχει θέσει για τις τράπεζες ο SSM μέχρι το 2019…

Η άγνωστη – και για ορισμένους σκοτεινή – πλευρά του προβλήματος δεν βρίσκεται εκεί αλλά στο πως θα καλυφθεί όποια τράπεζα χρειαστεί κεφάλαια πριν αρχίσουν να αποδίδουν αποτελέσματα οι στόχοι αυτοί…

Στην ΤτΕ είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την πλευρά αυτή του προβλήματος δεδομένου οτι και στην υπόλοιπη Ευρωζώνη το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα σαφές στο που κατευθύνεται ως προς τις αποδεκτές εναλλακτικές “λύσεις”. 

Επιπλέον – τελευταία – από την πλευρά του SSM υπενθυμίζεται σε κάθε ευκαιρία οτι παρ’ ότι σαν εποπτικός φορέας δεν έχει στην αρμοδιότητά του την μη συστημική περιφέρεια του τραπεζικού συστήματος, εν τούτοις έχει την δυνατότητα παρέμβασης και “απαίτησης” λύσεων, αν οι συνέπειες από την κατάσταση στην “περιφέρεια” μπορεί να δημιουργήσουν συστημικούς κινδύνους… 

Σε κάθε περίπτωση όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές, οι αποφάσεις που ενδέχεται να παρθούν από τους εποπτικούς φορείς είναι πολύ πιθανό  να δημιουργήσει “τετελεσμένα” γεγονότα που να επηρεάσουν καθοριστικά τις επιλογές πολιτικής και προσώπων μέσα στο δίμηνο Οκτωβρίου – Νοεμβρίου.  

www.capital.gr

3 σχόλια σχετικά με το “Χάος χωρίζει πωλητές και αγοραστές “κόκκινων δανείων””

  1. Δάνεια πριν το 2007 ή 2008 αν πωληθούν σε ξένα funds… τότε είναι παράνομο διότι πουθενά μέσα στις συμβάσεις δεν αναγράφεται κάτι τέτοιο ή παρόμοιο οπότε οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες χτυπάν jackpot… κανω λάθος;

    1. Μπορεί και να κάνεις λάθος. Εγώ που είχα δύο κάρτες από το 2003, μου είχαν στείλει μαζί με το λογαριασμό 2-3 φορές μονομερή αλλαγή των όρων της σύμβασης μέσα στην οποία έλεγαν οτι είχα το δικαίωμα να μην την αποδεχτώ με συνέπεια την επίσης μονομερή καταγγελία της και οτι το ποσό θα γινόταν άμεσα απαιτητό κλπ. Σημασία δεν έχει τί υπέγραψες αλλά η τελευταία αλλαγμένη σύμβαση που σου έστειλαν και για την οποία εσύ δεν έφερες αντίρρηση. Ακούγεται σαν δούλεμα αλλά δεν είναι…

      1. Μπαααα.
        Εφόσον η ανανεωμένη σύμβαση ΔΕΝ ήρθε με δικαστικό επιμελητή, αλλά με κοινό ταχυδρομείο, πάντα μπορείς να ισχυριστείς ότι δεν την παρέλαβες και πρέπει να αποδείξει η τράπεζα ότι στην έστειλε.
        Και όπως λένε οι δικηγόροι, οι επιστολές, απλές ή συστημένες, δεν παράγουν νομικό αποτέλεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *