Αντιμετώπιση ενοχλητικών τηλεφωνημάτων στο σπίτι

Τελευταία ενημέρωση την 06 Μάι 2013 — 08:29

Αν σπάνε τα τηλέφωνα στο σπίτι από εισπρακτικές, τράπεζες και οτιδήποτε άλλο, τότε υπάρχει λύση.

Ονομάζεται ΑVM FRITZ!Box Fon WLAN 7140

Εγώ το αγόρασα από το www.shop13.gr στην χαμηλότερη τιμή που υπάρχει.

 

Παρουσίαση συσκευής

Η συσκευή είναι ένα ασύρματο Modem-Router για ADSL σύνδεση, η οποία όμως ενσωματώνει δυνατότητες τηλεφωνικού κέντρου, είναι εξολοκλήρου γερμανικής κατασκευής και αψεγάδιαστης ποιότητας.

Διαθέτει 4 συνδέσεις ethernet, 1 σύνδεση USB, όπου μπορείτε να συνδέσετε έναν εξωτερικό σκληρό δίσκο ή εκτυπωτή, ώστε να είναι προσβάσιμα από οποιοδήποτε μέλος του δικτύου σας.

Διαθέτει και δύο υποδοχές τηλεφώνου (εδώ είναι όλο το ζουμί). Αν λοιπόν συνδέσετε τη συσκευή τηλεφώνου σας πάνω στο Fritz! και όχι απευθείας στον τοίχο, αρχίζουν τα μαγικά.

 

Επιλεκτική φραγή εισερχομένων κλήσεων

Μέσω του μενού που διαθέτει το fritz!, μπορείτε να δημιουργήσετε μια black list τηλεφωνικών αριθμών:

  • Δημιουργία κανόνα για μπλοκάρισμα μεμονωμένων αριθμών. Αν βάλετε 2109999999, τότε μπλοκάρετε τις κλήσεις από αυτό το νούμερο.
  • Δημιουργία κανόνα για μπλοκάρισμα σειράς αριθμών. Αν βάλετε 2117, τότε μπλοκάρετε όσα νούμερα αρχίζουν από 2117.
  • Δημιουργία κανόνα για μπλοκάρισμα ανώνυμων αριθμών (απόκρυψη κλήσης). Αν αφήσετε τελείως κενό το πεδίο αριθμού, μπλοκάρονται όλες οι κλήσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν εμφανή αριθμό καλούντος.

Το ωραίο είναι ότι μπορείτε να ορίσετε άπειρους κανόνες, όρεξη να έχετε να δακτυλογραφείτε νούμερα. Εγώ έχω περάσει όλη τη λίστα του daneiakartes.zedo.gr.  Ο καλών θα ακούσει απλά ήχο κατειλημμένης συσκευής.

 

Επιλεκτική φραγή εξερχομένων κλήσεων

Με την ίδια διαδικασία, μπορείτε να δημιουργήσετε black list εξερχομένων κλήσεων, ώστε να απαγορέψετε κλήσεις. Χρήσιμο, ιδίως για όσους έχουν μικρά παιδιά και δεν θέλουν να πληρώσουν ακριβά τυχόν κατά λάθος τηλεφωνήματα σε αριθμούς υψηλής χρέωσης.

 

Καταγραφή κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν

Το Fritz! καταγράφει αυτόματα όλες τις κλήσεις που έγιναν, είτε εισερχόμενες, είτε εξερχόμενες, είτε μπλοκαρισμένες.  Δηλ. αν δεχθείτε κλήση από την “Νταβατζής Α.Ε.” ή την “Τοκογλύφος Bank”, μπορεί εσείς να μην ακούσετε τηλέφωνο να κουδουνίζει, αλλά το Fritz! καταγράφει τον αριθμό, ημερομηνία και ώρα που έγινε η κλήση. Έτσι ενώ δεν θα σας πρήζουν τα ……. συκώτια, εσείς θα ξέρετε ποιός και πότε τηλεφώνησε.

Η ομορφιά συνεχίζεται. Διαθέτει ευρετήριο, όπου μπορείτε να καταχωρήσετε ονόματα και αριθμούς. Οπότε, οι πραγματοποιηθείσες κλήσεις εμφανίζουν πλέον και όνομα, για να μην αναρωτιέστε ποιος ήταν.

 

Άπειρες δυνατότητες

Το Fritz! διαθέτει άπειρες φανταστικές δυνατότητες για τον έλεγχο της τηλεφωνικής γραμμής, αλλά δεν θα αναφερθούν εδώ, γιατί ξεφεύγουν από το σκοπό μας.

 

Έλεγχος μέσω υπολογιστή

Τα πάντα μπορούν να ρυθμιστούν και να ελεγχθούν μέσα από το μενού του, από το παράθυρο του web browser που χρησιμοποιείται, αλλά ειδικά για διαχείριση τηλεφωνημάτων, υπάρχει ένα δωρεάν καταπληκτικό πρόγραμμα, που ονομεται JFritz και μπορείτε να το κατεβάσετε εδώ.

 

Ακολουθούν μερικές φωτογραφίες:

Πως να το χρησιμοποιήσετε:

Αφού το συνδέσετε σύμφωνα με τις οδηγίες, στην τηλεφωνική υποδοχή, θα πρέπει να συνδέσετε τον υπολογιστή σας με το καλώδιο ethernet (υπάρχει μέσα στη συσκευασία).

ΠΡΟΣΟΧΗ: για να λειτουργήσει το σύστημα, θα πρέπει η τηλεφωνική σας συσκευή να κουμπώσει πάνω στο Modem-Router, στην υποδοχή tel 1, η οποία βρίσκεται δίπλα στην άσπρη υποδοχή της πιο πάνω φωτογραφίας.

ΕΠΙΣΗΣ: Μην πειράζετε ρυθμίσεις, που δεν ξέρετε τι κάνουν, γιατί μπορεί να κάνετε παπαρίτσα και μετά να χρειαστεί ρύθμιση από κάποιον που ξέρει (άρα και το αντίστοιχο παραδάκι).

Μετά ανοίγετε τον browser σας (Firefox ή Internet Explorer).

Στη γραμμή διεύθυνσης θα γράψετε http://fritz.box/

και θα μπείτε στο μενού.

Επιλέγουμε Settings από τo πάνω μενού και στη συνέχεια επιλέγουμε Telephony Devices από το αριστερό μενού και ακολουθεί η επόμενη οθόνη

Τώρα το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι ακολουθήσουε τον οδηγό βήμα βήμα, και να κάνουμε τις ρυθμίσεις μας, πατώντας κάθε φορά το πλήκτρο NEXT.

Αφού ολοκληρωθεί ο οδηγός, πατάμε στο λογότυπο πάνω αριστερά της οθόνης και επιστρέφουμε στο αρχικό μενού.

Εκεί, επιλέγουμε CALLS από το αριστερό μενού και εμαφανίζεται η παρακάτω οθόνη.

Εδώ θα επιλέξουμε πάνω το block Calsl και θα αρχίσουμε να ορίζουμε τους αριθμούς που θέλουμε να μπλοκάρουμε, δηλαδή όταν θα μας καλούν από αυτούς τους αριθμούς, αντί να χτυπάει το τηλέφωνό μας, ο καλών θα νομίζει ότι η γραμμή μας μιλάει. Έτσι εμείς θα έχουμε την ησυχία μας και αυτός θα σκάει.

Κάτω δεξιά υπάρχει το κουμπί New blocking rule.

Το επιλέγουμε και ακολουθεί η οθόνη

Εδώ τώρα επιλέγουμε incoming calls και στη συνέχεια ορίζουμε τον αριθμό που θέλουμε να μπλοκάρουμε.

Ισχύουν οι παρακάτω κανόνες:

  • Αν αφήσουμε το κουτάκι του αριθμού κενό, τότε μπλοκάρονται όλες οι κλήσεις από άγνωστο αριθμό η από κάποιον που χρησιμοποιεί απόκρυψη ταυτότητας.
  • Αν βάλουμε 10ψήφιο αριθμό, π.χ. 2101234567, τότε μπλοκάρουμε το συγκεκριμένο αριθμό.
  • Αν βάλουμε λιγότερα από 10 ψηφία, π.χ 211, τότε μπλοκάρονται όλοι αριθμοί που αρχίζουν από αυτά τα ψηφία, στο παράδειγμά μας, όλοι οι αριθμοί που αρχίζουν από 211 (σας θυμίζει κάτι;).
  • Εννοείται ότι ισχύει και για αριθμούς κινητής τηλεφωνίας.
  • Προσοχή! Δεν βάζουμε μπροστά το +30. Ο αριθμός πρέπει να αρχίζει είτε από 2 είτε από 9.

Αφού ολοκληρώσουμε, πατάμε Apply και επιστρέφουμε στην προηγούμενη οθόνη, όπου πατώντας πάλι New rule μπορούμε να ορίσουμε νέο κανόνα για φραγή εισερχόμενης κλήσης. Η ομορφιά του πράγματος είναι ότι μπορούμε να ορίσουμε άπειρους κανόνες.

Τέλος, αν στo πάνω μενού επιλέξουμε Call List τότε θα εμφανιστεί η, όπου έχουν καταγραφεί όλοι οι αριθμοί που μας έχουν τηλεφωνήσει, απαγορευμένοι (αθόρυβοι) ή όχι. Έτσι, παρόλο που οι νταβατζήδες δεν μας ενοχλούν, εμείς θα ξέρουμε ποιός κερατάς προσπάθησε να μας τηλεφωνήσει.

Η συσκευή προσφέρει πλήθος άλλων δυνατοτήτων για προχωρημένους, αλλά δεν θα τις παρουσιάσω, γιατί τότε θα ξεφεύγαμε από το σκοπό του άρθρου.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν στο δικό σας μενού εμφανίζονται διαφορετικά παράθυρα, τότε θα πρέπει να κάνετε αναβάθμιση Firmware στην έκδοση 39.04.67 ( η τελευταία και πιο λειτουργική).

daneiakartes.info

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *