Τι προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αναστολή πλειστηριασμών εώς 31-12-2013 και για τις καταγγελίες μισθώσεων

Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

Τα τελευταία χρόνια, η οικονομική κρίση είναι το κύριο θέμα στον δημόσιο διάλογο σε Ελλάδα και Ευρώπη.Καθολική είναι η μείωση των εισοδημάτων τον τελευταίο χρόνο, η οποία μάλιστα παραμένει σε σταθερά επίπεδα.

Η αβεβαιότητα, η έλλειψη προοπτικής, οι καθημερινές δυσκολίες ανταπόκρισης σε ανάγκες, πολλές από τις οποίες έχουν ανελαστικό χαρακτήρα, εξουθενώνουν ψυχολογικά την κοινωνία και καθιστούν τη διαβίωση μια “δυσάρεστη” υπόθεση, γεμάτη ανησυχία και άγχος.

Ειδικά οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις, που είναι πιο ευάλωτες, αδυνατούν να βρουν ένα δρόμο προσωπικής διεξόδου και κατ επέκταση κοινωνικής προσφοράς.

Το κοινωνικό τοπίο σήμερα στη χώρα μας διαμορφώνεται στη σκιά της χωρίς προηγούμενο χρηματοπιστωτικής κρίσης και της χρεοκοπίας, με τις κοινωνικές ανισότητες να εντείνονται τρομερά και τις στρατιές των ανέργων, των αστέγων, των φτωχών να πυκνώνουν διαρκώς, καταδικάζοντας τον λαό στη δυστυχία.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, μετά από πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, αναστέλλονται μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2013 οι πλειστηριασμοί ακινήτων.Η παράταση της αναστολής πλειστηριασμών ως τις 31-12-2013 περιλαμβάνει και την πρώτη κατοικία, όπως προβλέπει ο νόμος 3869/2010.Η αναστολή ισχύει επίσης για οφειλές έως 200.000 ευρώ (όπως ίσχυε).

Πιο συγκεκριμένα και σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες και για το 2013, απαγορέυεται στις τράπεζες να διενεργήσουν πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία, εφόσον αυτή δεν ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, αλλά και των ακινήτων για οφειλές έως 200.000 ευρώ.

Η αναστολή των πλειστηριασμών ίσχυε μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 και παρατείνεται μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Ειδικότερα, η πράξη νομοθετικού περιεχομένου προβλέπει:

1.Η αναστολή των πλειστηριασμών για οφειλές έως 200.000 ευρώ (όπως ίσχυε) παρατείνεται για ένα χρόνο, δηλαδή ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

2.Επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων κατά τις δύο τελευταίες Κυριακές του έτους, δηλαδή στις 23 και 30 Δεκεμβρίου, σε προαιρετική πάντοτε βάση και με τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας. Η ρύθμιση γίνεται με στόχο την τόνωση της αγοράς κατά την εορταστική περίοδο και τη διευκόλυνση των καταναλωτών.

3.Παρατείνεται για ένα χρόνο, δηλαδή για τις καταγγελίες μισθώσεων που θα γίνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013, η ισχύς της διάταξης σύμφωνα με την οποία: Στις μισθώσεις διατηρητέων καθώς και στις περιπτώσεις που ο μισθωτής έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα καταγγελίας, της μίσθωσης, μπορεί να αποχωρήσει από αυτήν καταβάλοντας ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη ένα ενοίκιο. Η ίδια αποζημίωση (ενός ενοικίου) προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία για όλες τις εμπορικές μισθώσεις.

Με άλλες διατάξεις της πράξης νομοθετικού περιεχομένου, παρατείνεται για έναν χρόνο για τις καταγγελίες μισθώσεων που θα γίνουν ως τις 31 Δεκεμβρίου του 2013 η ισχύς της διάταξης σύμφωνα με την οποία:

«Στις μισθώσεις διατηρητέων καθώς και στις περιπτώσεις που ο μισθωτής έχει παραιτηθεί από το δικαίωμα καταγγελίας, της μίσθωσης, μπορεί να αποχωρήσει από αυτήν καταβάλλοντας ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη ένα ενοίκιο.

Η ίδια αποζημίωση (ενός ενοικίου) προβλέπεται ήδη από τη νομοθεσία για όλες τις εμπορικές μισθώσεις».

Στο σημείο αυτό και σε ό,τι αφορά τους δανειολήπτες αξίζει να υπογραμμιστεί ότι τον Ιανουάριο αναμένεται να είναι έτοιμη η νομοθετική ρύθμιση για τις ρυθμίσεις των ενυπόθηκων δανείων. Αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ και εφόσον αυτό έχει μειωθεί περισσότερο από 35 τοις εκατό από την 1η Ιανουαρίου του 2010.

Επιπλέον αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολύτεκνους. Τα δάνεια που υπάγονται αφορούν μόνο στην κύρια κατοικία του δανειολήπτη με αντικειμενική αξία έως 180.000 ευρώ και 200.000 ευρώ για πολύτεκνους.

Οι δανειολήπτες θα μπορούν να πληρώνουν για τέσσερα χρόνια μόνο τους τόκους.

15 σχόλια σχετικά με το “Τι προβλέπει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αναστολή πλειστηριασμών εώς 31-12-2013 και για τις καταγγελίες μισθώσεων”

  1. Καλημερα begar,αρα ηταν σωστο το χθεσινο δημοσιευμα για 300000 για α κατοικια και τα υπολοιπα ακινητα μεχρι 200000 ευρο………….αυτο σημαινει οτι και φετος διαμενουμε δωρεαν στο σπιτι μας ,και εχει ο θεος απο το 2014??????????
    Ευχαριστω πολυ begar που εψαξες και αναρτησες την πραξη νομοθετικου περιεχομενου!!!!!!
    ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΗΝ ΜΑΣΑΤΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΤΩΡΑ ΜΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟ………..ΟΣΟ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΙΕΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥΣ……………ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΟ ΦΟΒΟ ΣΑΣ ΜΕ ΓΝΩΣΗ!!!!!!!!!!

  2. καλημερα παιδια.δηλαδη εμενα το μαγαζι μου που το δανειο ειναι 208,000 και ειναι πανω απο 200000 μου το πλειστηριαζουν;kai na φανταστητε οτι απο τις 208000 τα 14000 ειναι τοκοι των 14 τελευταιων μηνων που το εχω απληρωτο.

  3. Α κατοικία ΔΕΝ εκπλειστηριάζεται εύκολα! Εμένα, η ίδια η τράπεζα πριν μπω στο Κατσελονόμο (πάρω ημερομηνία εκδίκασης) που το είχε και ήδη προσημειωμένο, δεν έκανε ούτε καν τροπή της προσημείωσης σε υποθήκη, η δε αξία που η ίδια η κλεφτοτράπεζα το κοστολογούσε ήσαν 1/3 φορά περισσότερο από ότι έβγαζαν και οι δικοί μου εκτιμητές! Βέβαια, στην περίπτωσή μου ενώ είχα προτείνει επαγγελματικό ακίνητο να πάρουν που τους υπερκάλυπτε αυτοί επέμεναν να πάρουν για να μου σπάσουν και καλά το τσαμπουκά την Α κατοικία και καλά επειδή έτυχε από κληρονομιά να βρίσκεται σε καλό προάστειο της Αθήνας.

  4. Καλημερα lemmy,δυστυχως και εγω ομοιοπαθεις ειμαι σε ενα ακινητο 2140000 εχει φθασει απο τοκους που εχω κανει σταση πληρωμων ενα χρονο περιπου!!!!!!! το θεμα ειναι μπορεις να πληρωσεις μηπως τα 200000 και σε πειραζουν οι τοκοι????? ετσι και αλλιως καποια στιγμη εφοσον δεν πληρωνουμε θα τα βγαλουν σε πλειστηριασμο ,ειτε το 2014 ειτε το 2015 κ.λ.π.  Το μεγα ερωτημα ειναι ποιος θα τα αγορασει????????

  5. Δηλαδη τι θες να πεις begar δεν ειναι αληθινα τα νουμερα που αναφερονται οσον αφορα την αναστολη πλειστηριασμων η μηπως μπορει να αλλαξουν????

  6. Κοίτα που στο τέλος θα τους χρωστάμε και χάρη.
    Ρε πάτε καλά?
    Παγώνουν οι πλειστηριασμοί αλλά όχι οι κατασχέσεις.
    Και αυτό γιατί δεν έχουν ανακεφαλοποιηθει οι τράπεζες ακόμα.
    Όσο για για αγορά των ακίνητων τι πιστεύεται ότι δεν θα βρεθούν αγοραστές?
    Μα οι ίδιες οι τράπεζες θα αγοράσουν μέσω θυγατρικών και η ελεύθερη αγορά της Ευρώπης περιμένει.
    Γερμανός κτηματομεσίτης είχε δηλώσει πριν από 2 χρόνια ότι ο Έλληνας πουλαει ακριβά.
    Ας περιμένουμε 2 με 3 χρόνια και οι τιμές θα έρθουν σε επίπεδα επιθυμητά.
    Θέλουν να εφησυχάζουν τον δανειολήπτη και να τον κρατούν σε ομηρία.
    Όσο ο δανειολήπτης δεν πληρώνει το κεφάλαιο με τους τόκους και τους ανατοκισμούς διαρκώς ανεβαίνει μέχρι να φτάσει 2 ½ φορές επάνω.
    στο τέλος για ένα ενυπόθηκο δάνειο θα φτάσει να πουλήσει και ότι άλλο έχει για να πληρώσει τα αρπακτικά πτηνά.
    Κινηθείτε άμεσα και πάρτε τις αποφάσεις σας.
    Άλλος με ανακοπές, άλλος με αγωγές, άλλος με τον 3869, άλλος με τρόπους που θα υποδείξουν αυτοί που γνωρίζουν άμυνες με όπλο μέσα από το ίδιο  σάπιο σύστημα και άλλος θα περιμένει να γίνει ο πληστειριασμος μένοντας μέσα κάποια χρόνια – με δικαστικές αποφάσεις μπορεί και 10ετια –  χωρίς να πληρώνει αλλά αντιθέτως να εισπράττει εάν το νοικιάσει.

  7. Ξεσκίστε τους αλήτες.
    Θα γίνει όπως με τις Γερμανικές αποζημιώσεις.
    ΟΤΙ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙΣ.

  8. Να μπορούσα να γινόμουν εισαγγελέας  για ένα μήνα ή μήπως καλύτερα  Δικαστής Ντρεντ?
    ΑΜΕΣΗ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

  9. Προσωπικα πιστευω οι περισοτεροι απο εμας πλεον δεν μπορουν να πληρωσουν τα δανεια τους,οποτε η μονη λυση ειναι οπως λεει και ο ΠΕΤΡΟΣ να βαλουμε εμποδια και να τους καθυστερησουμε μερες-μηνες-αλλα και χρονια με καθε τροπο που σιγουρα εαν ψαξει ο καθενας μας κατι θα βρει………

    1. Ο Πέτρος δεν λέει αυτό. Λέει να κινηθεί ο καθένας, όπως νομίζει, ώστε να ξεκαθαρίσει την κατάσταση του. Να μην αφήνουμε απλώς το χρόνο να περνάει και μας τρώνε οι τόκοι.

      Κανένας δεν ξέρει, αν τα τομάρια που κυβερνούν, δεν αλλάξουν τους νόμου αργότερα, σε βάρος μας. 

  10. Σιγουρα αυτο ηθελα να πω και εγω,δεν λεω νατα  αφησουμε ολα στο ελεος αλοιμονο!!!!! Απλως ελεγα οτι πολλοι πλεον δεν μπορουν να δωσουν η και ισως δεν αξιζει (λογω χαμηλης αξιας περιουσιακων στοιχιων) οποτε τι θα πρεπει να κανει περαν του να τους καθυστερησει με ανακοπες κ.τ.λ. μενοντας για καποιο χρονικο διαστημα σπιτι του χωρις να πληρωνει……….Κατα τα αλλα σιγουρα οποιος δεν εχει δρομολογησει τις υποθεσεις του θα πρεπει να το κανει το συντομοτερο,συμβουλευομενος παντα εμπειρο και διαβασμενο σε αυτα τα θεματα δικηγορο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *