Forum: Γενική συζήτηση 11

Τελευταία ενημέρωση την 18 Φεβ 2016 — 02:42

Συζήτηση για όλα τα θέματα

1. Ο καθένας είναι ελεύθερος να διατυπώνει τις απόψεις του, ανεξάρτητα αν ενοχλούνται οι άλλοι, αρκεί να μην είναι υβριστικός και να τηρούνται οι ισχύοντες νόμοι.

2. Όποιος ενοχλείται από τις απόψεις κάποιου, μπορεί να αντιπαρατεθεί με επιχειρήματα ή απλά να τον αγνοήσει. Το να μην απαντήσεις καθόλου σε κάποιο σχόλιο, καμιά φορά είναι η καλύτερη απάντηση.

3. Όλοι μας είμαστε μεγάλα παιδιά και καταλαβαίνουμε τι διαβάζουμε, όπως καταλαβαίνουμε και τυχόν κρυμμένες σκοπιμότητες, πίσω από κάποια σχόλια.

4. Ορισμένες φορές, πίσω από κάποιο σχόλιο που δεν μας αρέσει, μπορεί να κρύβεται κάποια δυσάρεστη αλήθεια.

5. Μην ξεχνάτε ποτέ τη φράση του Θεμιστοκλή: Πάταξον μεν, άκουσον δε

6. Δεν χρησιμοποιούμε κεφαλαία ή greklish

7. Σχόλια προσβλητικά ή υβριστικά δεν θα διαγράφονται, αλλά θα αποκρύπτονται, επισημασμένα ως μη αποδεκτά, με δυνατότητα ανάγνωσης μόνο από όσους επιθυμούν.

406 σχόλια σχετικά με το “Forum: Γενική συζήτηση 11”

  1. Το πρόβλημά μου είναι με εταιρία κινητής τηλεφωνίας.Θα σας παρακαλέσω να με βοηθήσετε αν γνωρίζει κάποιος.Τον Ιανουάριο του 2016 δέχτηκα τηλεφώνημα απο δικηγορικό γραφείο για λογαριασμό της WIND. Με ενημέρωσαν οτι έχω ανεξόφλητο υπόλοιπο 209 ευρώ από τον Απρίλιο και Μάιο του 2010 . Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχα καμία ενημέρωση , καμία αλληλογραφία και καμία ενόχληση απο την εταιρία κινητής. Αμφισβήτησα την οφείλη , ζήτησα να μου στείλουν την καρτέλα με τις κινήσεις του λογαριασμού μου, όμως αρνήθηκαν. Με πιέζουν να εξοφλίσω άμεσα την οφειλή και μου προσφέρουν μία έκπτωση 30% αρκεί να καταβάλλω τις αμέσως επόμενες μέρες το ποσό. Πιστεύω οτι δεν τους οφείλω κάτι , έχουν περάσει και χρόνια και δεν έχω κρατήσει αποδείξεις απο εκείνη την εποχή . Με βάζει σε υποψίες και η έκπτωση,αλλά και η βιασύνη να καταβάλλω τα χρήματα ,χωρίς να έχω κάποιο έγγραφο που να αποδεικνύει αυτή την οφειλή . Πως πρέπει να χειριστώ αυτο το θέμα ?
    Χθες με κάλεσαν πάλι απο το δικηγορικό γραφείο και με απείλησαν με εξώδικο και διαταγή πληρωμής και πως το ποσό θα είναι τελικά χωρίς έκπτωση και θα μου επιβληθούν και όλα τα δικαστικά έξοδα τις αμέσως επόμενες μέρες και μου το έκλεισαν .
    Ευχαριστώ εκ των προτέρων

    1. Γιατί δεν πας ε ένα κατάστημα wind, να ρωτήσεις αν χρωστάς και πόσα.
      Αν υπάρχει οφειλή, ο υπάλληλος θα την δει στο τερματικό του.
      Επίσης, αν ΔΕΝ βλέπει οφειλή, μπορείς να του ζητήσεις να τηλεφωνήσει στα κεντρικά για να το διευκρινίσει.

    2. Έχω την εντύπωση ότι ο χρόνος παραγραφής της απαίτησής για τηλεφωνικούς λογαριασμούς είναι 5 χρόνια. Αν μέχρι τότε δεν έχουν ασκήσει την αγωγή, τσάο. Αν λοιπόν ο τελευταίος λογαριασμός εκδόθηκε το Μάιο του 2010, και μέσα σε 5 χρόνια δεν απαίτησαν το ποσό με ένδικα μέσα, τότε πάλι τσάο.
      Νομίζω οτι ο δικηγόρος σε δουλεύει άγρια…
      Συνήθως, επειδη έχω εργαστεί σε τηλεφωνικά κέντρα εξυπηρέτησης πελατών/πωλήσεις για τηλεφωνικές συνδέσεις, γνωρίζω πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που έφυγαν πχ από την Wind το 2010 αφήνοντας κάποια οφειλή και επιστρέφουν το 2013. Για να γίνει σύνδεση στο όνομά τους, απαιτείται η πληρωμή της οφειλής.

  2. 5 χρονια ειναι γενικα ο χρονος για δικαστικη απαιτηση για αστικες υποθεσεις μεταξυ ιδιωτων και νομιζω 2 χρονια για απαιτησεις απο το δημοσιο. Αυτο ηταν στα 5 χρονια αλλα το μειωσαν με νομοθετικη παρεμβαση στα 2 αν κανω λαθος στα 3 παντως οχι παραπανω.

  3. @nikos73gr …δεν νομίζω να έμπαινε στον κόπο να σου στείλουν και sms (άλλωστε κοστίζει)… και όσο εύκολο είναι να μπλοκαριστούν τηλέφωνα ακόμα πιο εύκολο είναι τα sms…

    Μάλλον θέμα κινητής… το οποίο απενεργοποιείται μέν αλλά διαφορετικά από εταιρεία σε εταιρεία.. μπορεί να χρειαστεί να καλέσεις ακόμα και την υποστήριξη τους…

  4. Τελικά πόσο νόμιμο είναι να καλούν οι εισπρακτικές στον επαγγελματικό χώρο υπαλλήλου, επειδή δεν απαντάει στα προσωπικά του τηλέφωνα;;

  5. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και χωρίς εξαιρέσεις. Οι εισπρακτικές μπορούν να τηλεφωνουν στο χώρο εργασίας του δανειολήπτη μόνο αν αυτός δεν έχει δηλώσει άλλο αριθμό. Το να τον καλούν στην εργασία επειδή δεν απαντάει στο κινητό του επειδή ας πούμε ο εργοδότης δεν επιτρέπει τη χρήση κινητού εν ώρα εργασίας, είναι παράνομο και πρέπει να καταγγέλλεται.

    1. Και τώρα εγώ τι μπορώ να κάνω που με ενημέρωσαν ότι τηλεφώνησαν στον επαγγελματικό χώρο που δεν εργάζομαι πια;;

      1. Καλό είναι να πληροφορηθείς για τον αριθμό τηλεφώνου και το όνομα του υπαλλήλου και της εταιρείας που κάλεσε και τί ακριβώς είπε. Με αυτά τα στοιχεία κάνεις μια ωραία καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ή στην τηλεφωνική γραμμή 1520. Σε περίπτωση που η επιχείρηση τους απάντησε οτι δεν εργάζεσαι πλέον εκεί, η εισπρακτική θα το εκλάβει ως ψέμμα και θα συνεχίσουν να καλούν. Απαγορεύεται να σας καλούν στο χώρο εργασίας, ή να ενημερώνουν τρίτους για το είδος της οφειλής σας. Ο πρώην εργασιακός σου χώρος καταλογίζεται πλέον ως “τρίτος”.

  6. τι θα μου συμβεί αν δεν πάω στην τράπεζα για επικαιροποίηση των στοιχείων μου, βάση του κώδικα δεοντολογίας?

    1. θα θεωρηθείς από την τράπεζα “μη συνεργάσιμος δανειολήπτης”. Το τί περαιτέρω θα συμβεί εξαρτάται από το αν έχεις περιουσιακά στοιχεία, αν έχει εκδοθεί ήδη διαταγή πληρωμής εις βάρος σου κλπ

      1. Επίσης θα εξαρτηθεί από το ποσοστό των «μη συνεργάσιμων».

        Μαθαίνω ότι το 80% των δανειοληπτών πέταξαν τις επιστολές των τραπεζών στα σκουπίδια και στο άλλο 20%, οι ρυθμίσεις που πρότειναν στις τράπεζες, απορρίφθηκαν από τις τράπεζες, οπότε δώρο άδωρο το νέο σύστημα.

        Φυσικά, τα παραπάνω είναι πληροφορίες που δεν μπορώ να επιβεβαιώσω και ενδέχεται να είναι λάθος, αλλά από ένα πολύ πολύ μικρό δείγμα, ανθρώπων γύρω μου, μαθαίνω ότι μάλλον ισχύουν.

        Και ένα παράδειγμα. Πήγε κάποιος στην τράπεζα, μισθωτός του χιλιάρικου, με 4μελή οικογένεια και η ρύθμιση που του πρότεινε ήταν 450 ευρώ μηναία δόση.

        Άντε πες μου εσύ τώρα, αν μπορείς να δεχτείς τέτοια ρύθμιση.

        Φυσικά και θα την απορρίψεις και θα αντιπροτείνεις μια δόση, π.χ. 100 ευρώ. Η τράπεζα θα την απορρίψει αμέσως και, ως θαύμα, ένας νέος «μη συνεργάσιμος δανειολήπτης» μόλις θα έχει γεννηθεί, παρόλο που συμπλήρωσε τα κωλόχαρτα της τράπεζας και μπήκε στη διαδικασία να συγκεντρώσει ένα σκασμό δικαιολογητικά.

  7. ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας, αν και με αγχώνει να αγνοήσω την επιστολή. φοβάμαι μη συμβεί το οτιδήποτε που δεν θα μπορώ να αντιμετωπίσω αργότερα.

    1. Για να μην παρεξηγούμαστε:

      ΔΕΝ συμβουλεύουμε κανέναν να αγνοήσει τις επιστολές.
      Απλά εκφράζουμε απόψεις.
      Ο καθένας είναι υπεύθυνος για τις αποφάσεις που θα πάρει και θα πρέπει, εφόσον έχει απορίες νομικής φύσεως, να ρωτήσει τον δικηγόρο του.

      1. ακριβώς, έτσι είναι. Αν έχεις ακίνητο στο όνομά σου, δεν συμφέρει να τους αγνοήσεις. Εγώ που δεν έχω τίποτα στο όνομά μου και ρεαλιστικά κοιτάζοντας το μέλλον δεν πρόκειται να αποκτήσω, προσωπικά τους αγνοώ. Φυσικά και έχουν καταγγελθεί το δάνειο και οι κάρτες που είχα, έλαβα μόνο μια διαταγή πληρωμής για την οποία κακώς έκανα ανακοπή/ανάσχεση δεν ξέρω πώς τα λένε, έχω να πληρώσω 5 χρόνια και έκτοτε δεν έχω λάβει καμία επιστολή από τράπεζα για συνεργασία και συμμόρφωση πέρα από κάτι sms προερχόμενα από τους φορολογικούς παραδείσους των νήσων της Βρετάνης που με καλούν να επικοινωνήσω με τις εισπρακτικές για “ευχάριστη εξέλιξη που αφορά την υπόθεσή μου” και φυσικά τις καθημερινές οχλήσεις στο κινητό μου, τις οποίες όμως έχω μπλοκάρει. Αν όμως είχα περιουσία, σίγουρα θα σκεφτόμουν αλλιώς.

          1. επειδή δεν έχω τίποτα στο όνομά μου, οπότε η διαταγή πληρωμής είναι άχρηστη για αυτούς

  8. το κακό είναι ότι έχω κάποιο ακίνητο στο ονομα μου, μη ηλεκτροδοτούμενο και ακατοίκητο και όχι προσημειωμένο (ευτυχώς?).. η αδυναμία πληρωμής ήλθε έπειτα απο περικοπές σον μισθό μου. δύο φορές πήγα για ρύθμιση και δεν με συνέφερε η πρόταση τους, και σίγουρα όχι η προσημείωση. ούτως η αλλιώς σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας

  9. Δηλ ένα μή προσημειωμένο ακίνητο δεν κινδυνεύει αν χρωστάς σε τράπεζα;;;

    1. Κινδυνεύει.
      Η τράπεζα μπορεί να εκδώσει διαταγή πληρωμής και με βάση αυτή να προχωρήσει σε αναγκαστική προσημείωση.

  10. Καλησπέρα,

    Έχω στεγαστικό για 35 χρόνια με προσημείωση του σπιτιού στο όνομα μου (το οποίο έχει πολυ μικρη αντικειμενικη αξία) και εγγυητή τον σύζυγό μου. Έχω άλλες οφειλές απο δάνεια κάρτες χωρίς προσημείωση και εγγυητή. Όλα μαζί δεν μπορώ πια να τα πληρώνω γιατι είχαμε και οι δύο θεαματική μείωση στο μισθό μας από 25% έως 40% . Ο σύζυγος έχει ακίνητα στο όνομα του και για αυτό δεν έχω σκοπό να σταματήσω να πληρώνω το στεγαστικό. Εγώ όμως έχω μόνο το ήδη προσημειωμένο σπίτι (το οποίο είναι μικρής αξίας) και το 15% εξ αδιαιρέτου από κάποια άλλα ακίνητα , επίσης μικρής αντικειμενικής αξίας . Αν σταματήσω να πληρώνω κάρτες και δάνειο καταναλωτικό τι θα συμβεί;; Μπορεί να κάνουν κατάσχεση το ήδη προσημειωμένο ακίνητο;;; Στο μέλλον υπάρχει πιθανότητα να μπορώ να ξαναρχίσω να αποπληρώνω …Αλλά για τα επόμενα 3 χρόνια αποκλείεται. (έχω απλήρωτες μέχρι τώρα 3 δόσεις) Τι περιθώρια έχω; Όλος ο μισθός μου πηγαίνει σε δάνεια . Και του άντρα μου ο μισός μισθός το ίδιο… Τι γίνεται με την ανακοπή που διάβασα παραπάνω;;; Στο μέλλον ότι ακίνητο αποκτήσω 100% (πχ από πιθανό μελλοντικό διαχωρισμο της περιουσίας με τα αδέλφια μου τι γίνεται;; Θα μου το κατασχέσουν αμέσως αν έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής;;

  11. Εφόσον έχετε να πληρωσετε 3 μήνες, δεν έχετε πολλά περιθώρια. Ή τράπεζα μπορεί να προχωρήσει σε καταγγελία, και εφόσον εκδοθεί διαταγή πληρωμής κινδυνεύουν ότι είναι προσηνειωμενο και μή καθώς και περιουσία των εγγυητων. Επικοινώνησε άμεσα με την τράπεζα, τελευταία δίνουν και 12μηνη περίοδο χάριτος. Ή ανακοπή διαταγής πληρωμής είναι πολυέξοδη και η θετική έκβαση δεν είναι εγγυημένη. Προλαβαινετε μέχρι τέλη Μαρτίου να υπαχθητε στο νόμο Κατσέλη. Και εκεί ίσως σας ζητηθεί να βγαλετε κάποια ακίνητα στο κλαρί για να ικανοποιησετε τους πιστωτές. Ζησητηστε άμεσα με τις τράπεζες.

  12. Το στεγαστικό (που έχει εγγυητή και προσημείωση ) το πληρώνω κανονικά . Τις κάρτες δεν έχω πληρώσει που δεν έχουν ούτε εγγυητή ούτε προσημείωση. Μπορεί να κατασχέσουν ήδη προσημειωμένο σε άλλη τράπεζα σπίτι;

    1. Δεν μπορούν να το κατασχέσουν αμέσως εφόσον προηγείται αλλη τράπεζα χρονολογικα. Ένα ακίνητο όμως μπορεί να έχει πάνω από μία προσημειωση, οπότε μόλις αποπληρώσεις το στεγαστικό, να το βουτήξει η άλλη τράπεζα

      1. Εδώ διαφωνώ.
        Και 15ος να είσαι σε σειρά προσημείωσης, μπορείς να επισπεύσεις πλειστηριασμό, άσχετα αν θα πληρωθούν άλλοι δανειστές πριν απέ εσένα.
        Και αυτό, μερικές φορές, χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης, ώστε να αναγκαστεί ο οφειλέτης να συρθεί σε ρύθμιση της οφειλής.

  13. δηλαδή μπορούν ενω είναι προσημειωμένο σε άλλη τράπεζα να ζητήσουν πλειστηριασμό να βγεί το σπίτι στο σφυρί και να πάρει τα χρήματα από την πώληση του σπιτιού η (πρώτη) τράπεζα που έχω το στεγαστικό (η οποία δεν ζήτησε κανένα πλειστηριασμό αφου πληρώνεται κανονικά;) Σε αυτή την περίπτωση η δεύτερη τράπεζα (των καρτών)μπορεί να μην φτάσουν τα χρήματα να πάρει ούτε ένα ευρώ και στην ουσία θα έχει τρέξει ένα πλειστηριασμό για να πάρει χρήμα μία άλλη τράπεζα (αυτή του στεγαστικού η οποία θα έπρεπε να εισπράξει πρωτη αυτή χρήματα).

    Θα έκαναν κάτι τέτοιο για ένα ακίνητο με εξαιρετικά χαμηλή αντικειμενική αξία και αμφισβητούμενη εμπορική;

    Αν είναι έτσι είναι προβληματικό κάτι τέτοιο και μάλλον θα πρέπει να ζητήσω απλώς καάποια ρύθμιση… Ευχαριστώ

    1. Όχι. Θα σε απειλούσαν ότι αν δεν πας να ρυθμίσεις την οφειλή θα επισπεύσουν πλειστηριασμό. Έτσι σε σέρνουν να υπογράψεις νέα σύμβαση δανείου, με όρους που επιβάλλουν αυτοί.

      1. χωρίς να είμαι σίγουρος 100% υπάρχει ένας όρος όπου μπορείς να σταματήσεις τη διαδικασία πληστειριασμού εφόσον αυτός που κάνει τον πληστιριασμό δεν θα μπορέσει να πάρει λεφτά (3ος-4ος με προσημίωση)

  14. Καλησπέρα στο forum,

    Θα ήθελα μία γνώμη για το παρακάω θέμα.
    Ο πατέρας μου είχε μία κάρτα στη Citibank όπου και πλήρωνε κανονικά μέχρι που δυστυχός έπαθε αλτσχαιμερ. Αυτό έγινε το 2013.
    Εδώ και αρκετούς μήνες καλούν στο τηλέφωνο τη μητέρα μου από μία εταιρεία credit m όπου αναφέρουν ότι ο πατέρας μου έχει ένα υπόλοιπο 680 euro και με 170 μπορούμε να κλείσουμε το θέμα.
    Επειδή είναι και αυτή μεγάλη σε ηλικία, αποφάσισα να τους καλέσω και να μιλήσουμε για να καταλάβω τι ακριβώς θέλουν.
    Η εκπρόσωπος της εταιρείας μου ανέφερε πάλι για το χρέος και στην ερώτησή μου για περισσότερες πληροφορίες μου ανέφερε ότι έχουν στείλει εξώδικο με επιμελητή το οποίο δεν είναι αληθές γιατί κανείς από εμάς δεν έχει παραλάβει και υπογράψει κάτι και ότι το τηλέφωνο αυτό και τα χρήματα που μας προτείνει είναι στα πλάισια της εξωδικαστικής πρότασης. Ζήτησα λοιπόν από την εκπρώσοπο να μου στείλει γραπτός την πρότασή της πάνω στις οφειλές που αναφέρει και να τις απαντήσω. Η απάντησή της ήταν πληρώστε για να σας τα στείλω.
    Το θέμα που θα ήθελα τη γνώμη σας για το πως να το χειριστώ είναι ότι δεν έχω λάβει καμία ενημέρωσει ποτέ από κανέναν (πχ την τράπεζα ή το εξώδικο που θα ανέφερε κάτι τελος πάντος γι’ αυτό το χρέος) και εγώ τώρα καλούμε από μία τηλεφωνική επικοινωνία να αποδεχθώ τα πάντα και να πληρώσω
    1. κάτι για το οποίο δεν είμαι σίγουρος αν είναι πραγματικό.
    2. Ποιό είναι το πραγματικό χρέος και ποιοί οι τόκοι
    2. Δεν είμαι βέβαιος ότι δεν θα ζητήσουν αργότερα και άλλα

    Ευχαριστώ εκ τον προτέρωνν για τη βοήθειά σας
    Κώστας

    1. Καταρχήν ζήτα από αυτήν που μιλάς στο τηλέφωνο, να σου στείλει φωτοαντίγραφο από την έκθεση επίδοσης του εξώδικου. Εκεί θα φαίνεται η επίσημη σφραγίδα του δικαστικού επιμελητή που υποτίθεται ότι έκανε την επίδοση, καθώς και η υπογραφή και το ονοματεπώνυμο αυτού που παρέλαβε.
      Να διαπιστώσεις δηλαδή αν πράγματι επιδόθηκε εξώδικο.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.