«Στέγνωσε» η αγορά από μετρητά

Στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης βρίσκονται χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αδυνατούν να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές συναλλαγές τους.
 
Στη δεινή αυτή θέση έχουν περιέλθει τις τελευταίες εβδομάδες και υγιείς επιχειρήσεις, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Έλλειψη ρευστότητας, η οποία επιτείνεται λόγω της ρευστής πολιτικής κατάστασης της χώρας και της αδυναμίας της κυβέρνησης να καταλήξει σε μια βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του χρέους.

Με δεδομένα, μάλιστα, την κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης και τον περιορισμό της τραπεζικής δανειοδότησης, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ειδικότερα οι εισαγωγικές κινδυνεύουν με αφανισμό, με την πλειονότητά τους, αν όχι όλες, να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας. Και αυτό, γιατί οι ξένες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις απαιτούν πλέον από τις ελληνικές να πληρώνονται τοις μετρητοίς ή στην καλύτερη περίπτωση μέσα σε 30 ή 40 ημέρες.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το real.gr, 9 στους 10 Έλληνες επιχειρηματίες προχωρούν πλέον σε άμεση προεξόφληση της παραγγελίας τους από το εξωτερικό, ενώ 7 στους 10 ζητούν στην συνέχεια από τις πελάτες τους στην Ελλάδα να τους πληρώσουν τοις μετρητοίς.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλη Κορκίδη, «οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας και ενδιαφέρονται κυρίως για κεφάλαιο κίνησης, για δανειοδότηση με επιδότηση επιτοκίου και για εγγυητικές επιστολές». Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει κορυφαίος παράγοντας του λιανεμπορίου, «για τις μικρές επιχειρήσεις έχει μείνει μονάχα η… οδός των μετρητών. Πλέον, ούτε οι ασφαλιστικές εταιρείες καλύπτουν τις παραγγελίες εταιρειών που δεν έχουν επαρκή κεφάλαια κίνησης».

Η κατάσταση, μάλιστα, γίνεται ακόμη πιο ζοφερή με δεδομένη την ανυπαρξία της τραπεζικής χρηματοδότησης. «Για να γίνει απόλυτα κατανοητό -υποστηρίζουν οι έμποροι- μια εταιρεία που πραγματοποιεί πωλήσεις της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ χρειάζεται πλέον να έχει διαθέσιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή τουλάχιστον 3 εκατ. ευρώ, ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της σε κεφάλαια κίνησης. Χρήματα που, πλέον, λιγοστές και μεγάλες επιχειρήσεις διαθέτουν, οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα προβλήματα».

Χαρακτηριστικό της έλλειψης εμπιστοσύνης πλέον στην αγορά αποτελεί η συνεχιζόμενη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, οι οποίες τον το πρώτο εννεάμηνο του 2011 ανέρχονται σε 1,65 δισ. ευρώ. Η αδυναμία εξεύρεσης κεφαλαίων κίνησης έρχεται να προστεθεί στην κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, που, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, τον περασμένο Αύγουστο έφτασε το 1,5%, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να σημειώνονται στις πωλήσεις των καυσίμων και των λιπαντικών αυτοκινήτων (11,9%), των τροφίμων, των ποτών και του καπνού (7,9%), των επίπλων, των ηλεκτρικών ειδών και του οικιακού εξοπλισμού (4,7%). Πτώση της κατανάλωσης, η οποία είναι αποτέλεσμα της ολοένα και μικρότερης αγοραστικής δύναμης των πολιτών.

www.real.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.