«Καμπανάκι» της Fitch για τα επιδοτούμενα από τον ΟΕΚ στεγαστικά δάνεια

Οι ελληνικές τράπεζες και τα τιτλοποιημένα ομόλογα που έχουν αυτές εκδώσει με ενέχυρο στεγαστικά δάνεια κινδυνεύουν με απώλειες πληρωμών τόκων, επειδή ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) καθυστερεί την καταβολή της επιδότησης του επιτοκίου τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι ο ΟΕΚ άρχισε να καθυστερεί τις πληρωμές για την επιδότηση επιτοκίου στεγαστικών δανείων το 2009, αλλά κάποιες τράπεζες αποφάσισαν να πληρώνουν οι ίδιες τις υποχρεώσεις του ΟΕΚ.

Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ένα από τα κίνητρα που είχαν για να κάνουν οι ίδιες τις πληρωμές είναι για να διατηρήσουν την επιλεξιμότητα των τιτλοποιημένων ομολόγων για ρέπος, τα οποία προσφέρουν πολύτιμη ρευστότητα.

Η Fitch σημειώνει ότι η T Bank σταμάτησε να καταβάλει τις πληρωμές των τόκων για λογαριασμό του ΟΕΚ σε δύο τιτλοποιημένα ομόλογα, ενώ προσθέτει ότι και άλλες τράπεζες μπορεί να σταματήσουν, αν δεν θεωρούν πλέον επωφελές για τις ίδιες να συνεχίσουν τις πληρωμές.

Αν ο ΟΕΚ αθετήσει τις πληρωμές επιδοτήσεων επιτοκίου, οι λήπτες των στεγαστικών δανείων είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το συνολικό ποσό τόκων του δανείου, σημειώνει η Fitch.

Οι περισσότεροι δανειολήπτες, τονίζει ο οίκος, δεν είναι ενήμεροι αυτής της υποχρέωσης και ένα τέτοιο σοκ πληρωμών θα οδηγήσει πιθανόν σε κορύφωση των καθυστερήσεων αποπληρωμής των δανείων, των επισφαλειών και τελικά των ζημιών (για τις τράπεζες).

www.opinionpost.gr

Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.