«Στεγνώνουν» τα κρατικά ταμεία στις 22 Σεπτεμβρίου

Του Κώστα Τσαχάκη

Τελειώνουν ο χρόνος και τα λεφτά για την Ελλάδα. Για πρώτη φορά από την εισαγωγή στο Μηχανισμό Στήριξης τον Απρίλιο του 2010 η ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου έχει φθάσει σε οριακό σημείο και τα χρονικά περιθώρια προκειμένου να «κλειδώσει» η συμφωνία για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ. στενεύουν επικίνδυνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ταμεία «στεγνώνουν» έως τις 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία τα ταμειακά διαθέσιμα θα υποχωρήσουν κατά τους υπολογισμούς στελεχών του υπουργείου Οικονομικών στο όριο ασφαλείας του 1 δισ. ευρώ. Η τρόικα, γνωρίζοντας το μέγεθος του προβλήματος, πιέζει ασφυκτικά την ελληνική κυβέρνηση τόσο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσο και μέσω αλλεπάλληλων «απειλητικών» δηλώσεων Κοινοτικών αξιωματούχων για μη καταβολή της 6ης δόσης αλλά -για πρώτη φορά δημοσίως- ακόμη και για το ενδεχόμενο «αποπομπής» από το ευρώ.

Επιστρέφουν οι ελεγκτές
Το τοπίο αναμένεται να ξεκαθαρίσει στις συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου στην Πολωνία, παρουσία των επικεφαλής της τρόικας. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι οι εταίροι μας θα πειστούν για την αποφασιστικότητα να προχωρήσει άμεσα τις διαρθρωτικές αλλαγές και θα δώσουν σε πολιτικό επίπεδο την έγκριση για τη χρηματοδότηση. Οι επικεφαλής της τρόικας θα έλθουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν στις 19 συζητήσεις για να «κλειδώσουν» οι τελικές ρυθμίσεις του επικαιροποιημένου μνημονίου και να συντάξουν την τριμηνιαία έκθεση αξιολόγησης. Επειδή η μείωση του ελλείμματος του τρέχοντος έτους στο 7,6% του ΑΕΠ θεωρείται απίθανη, στην κυβέρνηση διατυπώνουν την εκτίμηση ότι θα δοθεί στην Ελλάδα η δυνατότητα μικρής απόκλισης από το στόχο με την υποχρέωση όμως:

Να επιτύχει μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, για το οποίο έχει τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο στόχος αποκλιμάκωσης του ελλείμματος στο 5,8%.

Να προχωρήσουν το αργότερο μέχρι τις 15 Οκτωβρίου οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών (μισθολόγιο, καταργήσεις – συγχωνεύσεις οργανισμών, εργασιακή εφεδρεία, αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, ουσιαστικό άνοιγμα επαγγελμάτων) και να επιταχυνθεί το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα είναι 200 εκατ. φέτος, εάν εφαρμοσθεί από 1η Οκτωβρίου και 1 δισ. ευρώ το 2012.

Μέχρι όμως να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε πολιτικό και τεχνοκρατικό επίπεδο οι επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους θα βρίσκονται σε? αναμμένα κάρβουνα. Από τη μία τα κρατικά έσοδα δεν είναι αρκετά για να καλύπτουν τις δαπάνες κι από την άλλη προβλήματα ρευστότητας αντιμετωπίζει και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα με αποτέλεσμα να περιορίζεται η συμμετοχή του στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων όπως έγινε άλλωστε και την εβδομάδα που πέρασε.

Κάτω από το όριο ασφαλείας
Έτσι έως τις 22 Σεπτεμβρίου τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου αναμένεται να υποχωρήσουν στο όριο ασφαλείας του 1 δισ. ευρώ και αν μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου δεν έχουν εκταμιευτεί τα 8 δισ. της έκτης δόσης θα περάσουν σε αρνητικό έδαφος, γεγονός το οποίο θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μερική στάση πληρωμών.

Αυτή βέβαια θα αφορά μόνο τις υποχρεώσεις του στο εσωτερικό καθώς λήξεις ομολόγων δεν έχουμε μέχρι το Δεκέμβριο όταν θα πρέπει να αποπληρωθούν 8 δισ. ευρώ. Προς την κατεύθυνση αυτή τις τελευταίες μέρες από το ΓΛΚ εγκρίνονται μόνο εντολές πληρωμών για μισθούς – συντάξεις και περιορισμένη κάλυψη λειτουργικών δαπανών. Όλες οι άλλες δαπάνες μετατίθενται για τους επόμενους μήνες του έτους λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας να εκπληρωθούν στην παρούσα φάση. Επιπρόσθετα αυτή την περίοδο το Δημόσιο δεν μπορεί να προσβλέπει και στην απρόσκοπτη χρηματοδότησή του από τις εγχώριες τράπεζες. Το αντίθετο, πρέπει το ίδιο να βάλει «πλάτη» μέσω εγγυήσεων για να καλύψουν ορισμένες τράπεζες τις ανάγκες τους για ρευστό μέσω του μηχανισμού ELA. O ΕLA με την κρατική εγγύηση διέθετε 15 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι τράπεζες που προσέφυγαν στο μηχανισμό για βοήθεια έχουν «τραβήξει» το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού.

Γερμανία
Plan b για ελληνικη χρεοκοπια

H γερμανική κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για τη στήριξη των τραπεζών της χώρας σε περίπτωση που η Eλλάδα δεν κατορθώσει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Tην πληροφορία δημοσίευσε το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο τρεις αξιωματούχους της κυβέρνησης. Tο σχέδιο προβλέπει μέτρα για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών και των ασφαλιστικών ομίλων που αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο απομείωσης 50% της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν, εάν δεν εκταμιευθεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Eλλάδα. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «η ύπαρξη Plan B υπογραμμίζει τις ανησυχίες του Bερολίνου ότι η αποτυχία της Aθήνας να τηρήσει τους στόχους του προγράμματός της τορπιλίζει τις προσπάθειες ανάσχεσης της κρίσης χρέους. O Γερμανός υπουργός Bόλφγκανγκ Σόιμπλε φέρεται να δήλωσε την Tετάρτη σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση ότι «η Eλλάδα βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού» κι ότι «είναι δικό της θέμα να βρει από πού θα χρηματοδοτηθεί χωρίς τη βοήθεια της Eυρωζώνης…».

www.imerisia.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.