«Στοπ» στη διακοπή ρεύματος λόγω χαρατσιού. Το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων δικαίωσε πολίτη

Όλο και περισσότεροι είναι οι πολίτες που ζητούν συμβουλές και προσφεύγουν σε επίσημα όργανα, όπως ο συνήγορος του Πολίτη και της Επιχείρησης στην Περιφέρεια Ηπείρου, για το θέμα του χαρατσιού της ΔΕΗ, αλλά και τα δάνεια από τις τράπεζες, όπως επίσης και στα δικαστήρια.

Χθες, το μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων έγινε το τρίτο δικαστήριο της χώρας που δικαιώνει πολίτη, η οποία προσέφυγε κατά του…..
ειδικού τέλους και συγκεκριμένα, κατά της καταβολής του μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ. Το μονομελές δεν…

πήρε απόφαση κατά του τέλους (δεν θα μπορούσε άλλωστε), απαγόρευσε όμως τη διακοπή του ρεύματος εφόσον λήξει η προθεσμία πληρωμής του λογαριασμού, μέχρι τουλάχιστον της 13 Ιανουαρίου του 2012, οπότε και θα εκδικαστεί η υπόθεση.

Το αίτημα που κατατέθηκε στο Πρωτοδικείο, στήριξε νομικά με παράστασή του και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων, όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί και δημόσια ότι θα κάνει. Μάλιστα, ο ΔΣΙ στήριξε την υπόθεση στη λογική ότι το κράτος, δεν μπορεί να υπεισέρχεται σε μια ιδιωτικού δικαίου σχέση, όπως αυτή του καταναλωτή με τη ΔΕΗ και να ζητάει ουσιαστικά έναν επιπλέον φόρο μέσω αυτής. Μέχρι τότε, στις 13 Ιανουαρίου δηλαδή, θα έχει εκδικαστεί και η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας (στις 2 Δεκεμβρίου), απόφαση που ενδεχομένως να βαρύνει στην τελική έκβαση της υπόθεσης.

Και ο συνήγορος του πολίτη
Σε ανάλογη γραμμή είναι και ο συνήγορος του πολίτη και της επιχείρησης, Αποστόλης Οικονόμου. Σε ανακοίνωσή του διευκρινίζει, πρώτον σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, ότι «βασική αρχή του κράτους δικαίου, είναι η προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, η αξία της ανθρώπινης υγείας και η ασφάλεια της ζωής τους. Στην κατεύθυνση αυτή επιβάλλεται η αποφυγή της διακοπής της ηλεκτροδότησης στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, καθώς και σε εκείνους που λόγω οικονομικής τους αδυναμίας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο βάρος αυτό».

Συμπληρώνει ότι «οποιαδήποτε διακοπή ρεύματος είναι ιδιαίτερα επαχθής και πρέπει η αρμόδια υπηρεσία της Δ.Ε.Η. να απόσχει του μέτρου αυτού, έως ότου η δικαιοσύνη αποφανθεί για τη νομιμότητά του». Ο κ. Οικονόμου τονίζει όμως και την άλλη πτυχή του θέματος, ότι θα πρέπει να διορθωθούν τα λάθη στον υπολογισμό του τέλους, υπόθεση που «εμπλέκει» τη ΔΕΗ, τους Δήμους και τις αρμόδιες εφορίες. Για το δεύτερο θέμα, τα δάνεια και την αδυναμία πολλών πολιτών να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους λόγω των αλλεπάλληλων περικοπών στις αποδοχές τους, ο κ. Οικονόμου τονίζει πως «η αναπροσαρμογή της οικονομικής δυνατότητας των πολιτών, επιβάλει και την αντίστοιχη αναπροσαρμογή της τραπεζικής απαίτησης στο προσήκον μέτρο».

Λέει δηλαδή ότι και οι τράπεζες, προς δικό τους όφελος, θα πρέπει να εφαρμόσουν ευέλικτη πολιτική έναντι των οφειλετών τους. Μάλιστα, τονίζει ότι προς αυτή την κατεύθυνση, ο Συμπαραστάτης του Πολίτη, σε συνεργασία με τον Δικηγορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, μπορούν να παράσχουν μια πρώτη νομική βοήθεια στους πολίτες, χωρίς οικονομική τους επιβάρυνση.

Γιώργος Τσαντίκος

www.epirus-ellas.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.