Άμεσα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας η Ελλάδα

Αύριο ή το αργότερο στις 8 Μαρτίου και ταυτόχρονα με την ενεργοποίηση των Κανόνων Συλλογικής Δράσης στα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να ξεκινήσουν οι υποβαθμίσεις της αξιολόγησης της Ελλάδας από τους οίκους Standard and Poor’s, Fitch Ratings και Moody’s.

Οι οίκοι θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (Selective Default) είτε αύριο με την ψήφιση των Κανόνων Συλλογικής Δράσης από την Βουλή, είτε με την έναρξη της δημόσιας πρότασης στις 24 Φεβρουαρίου, είτε με την έναρξη της διαδικασίας ανταλλαγής στις 9 Μαρτίου. Σε κάθε περίπτωση στις 12 Μαρτίου και μετά τη ολοκλήρωση της διαδικασίας ανταλλαγής, τα νέα ομόλογα που θα εκδώσει το Δημόσιο θα αναβαθμιστούν.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόμενος χθες στο ζήτημα είπε ότι υπάρχουν οίκοι αξιολόγησης που έχουν προειδοποιήσει ότι αφ’ ής στιγμής ξεκινάει η διαδικασία του PSI και έως ότου ολοκληρωθεί η ανταλλαγή των ομολόγων, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι επιλέξιμα ως εγγύηση για την χρηματοδότηση των τραπεζών.

«Με την απόφαση του Eurogroup και τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπάρχει πλήρης μηχανισμός κάλυψης των αναγκών ρευστότητας της Ελλάδας (Interim Liquidity) την ενδιάμεση περιόδου και προς τον σκοπό αυτό διατίθενται όλα τα αναγκαία κεφάλαια, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστούν ούτε προσωρινά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έχει κάνει η Τράπεζα της Ελλάδος», δήλωσε.

www.24h.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *