Αρπαξαν το 70% των αποθεματικών του ΟΕΚ!

Πάνω από 70% είναι οι απώλειες των αποθεματικών τουΟργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), δηλαδή της περιουσίας των εργαζομένων, για τη σωτηρία των καπιταλιστών της χώρας, μετά το σχετικό «κούρεμα» των αποθεματικών που βρίσκονταν στην Τράπεζα της Ελλάδας, στο λεγόμενο Κοινό Κεφάλαιο

(σ.σ. το οποίο αφορά την τοποθέτηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων Οργανισμών «κοινωνικής πολιτικής»)όπως και των υπόλοιπων Ταμείων. Το «κούρεμα» έγινε πριν από λίγες μέρες, μέσα στο Μάρτη, στα πλαίσια της ανταλλαγής ομολόγων.

Με έγγραφό της η Τράπεζα της Ελλάδας επικαλείται το άρθρο 15 παρ. 11 του νόμου 2469/1997 για να υποστηρίξει ότι νόμιμα το σύνολο των κεφαλαίων του ΟΕΚ έχουν ενταχθεί στο Κοινό Κεφάλαιο που προβλέπει ο σχετικός νόμος και άρα νόμιμα επενδύθηκαν σαν ομόλογα. Μόνο που γι’ αυτό δε ρωτήθηκε ο ΟΕΚ.

Η «αυθαιρεσία» βρίσκεται ακριβώς σ’ αυτό. Η τράπεζα θεωρεί ότι νομότυπα ενήργησε αφού οι κυβερνητικές αποφάσεις – νόμοι, της έδοσαν το δικαίωμα να επενδύει αυθαίρετα (δηλαδή χωρίς να ρωτήσει στην προκειμένη περίπτωση τον ΟΕΚ) τα αποθεματικά σε ομόλογα, αποτέλεσμα που τώρα το επικαλείται η Τράπεζα για να αιτιολογήσει την αρπαγή των αποθεματικών του ΟΕΚ και τη δραστική τους μείωση.

Κυβερνήσεις και τράπεζα «έκλεψαν νόμιμα» λεφτά των εργαζομένων. Αλλο ένα δείγμα της αντεργατικής πολιτικής για να ωφελείται το κεφάλαιο.

Με δεδομένα τα παραπάνω, η Τράπεζα της Ελλάδας ενημερώνει τον ΟΕΚ ότι το κεφάλαιό του, που ανερχόταν σε 365.169.123 ευρώ, στις 9 Μάρτη 2012, τώρα «κουρεύτηκε», στα πλαίσια της γενικότερης κυβερνητικής απόφασης για το χρέος, και μειώνεται στα208.820.699 ευρώ, ενώ η τρέχουσα αξία του ενεργητικού του (δηλαδή το ποσό το οποίο θα εισπραχθεί αν γίνει σήμερα ρευστοποίηση) ανέρχεται στο ποσό των 111.671.072 ευρώ!!! Δηλαδή άρπαξαν από τα αποθεματικά του ΟΕΚ το 70%!

Ανάλογο «κούρεμα» έχουν υποστεί και τα αποθεματικά του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που είναι επίσης κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας. Οπως το ίδιο έχουν δεχτεί και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Το γεγονός με τον ΟΕΚ καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, η οποία θα πραγματοποιήσει παρέμβαση αύριο, στις 11 το πρωί, στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Προδιαγεγραμμένο έγκλημα

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία αναφέρει:

«Η απόφαση της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, να βάλει λουκέτο στον Οργανισμό, συνδυάζεται με την καταλήστευση των αποθεματικών και το πετσόκομμα των ελάχιστων παροχών στους δικαιούχους.

Η Τράπεζα της Ελλάδας, με έγγραφό της, πληροφορεί τον Οργανισμό ότι το κεφάλαιο των 365.169.123 ευρώ, το μετέτρεψε σε ομόλογα και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους μειώνεται στα 208.820.699 ευρώ. Η τρέχουσα δε αξία του ενεργητικού ανέρχεται στο ποσό των 111.671.072 ευρώ. (Επισυνάπτεται το έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδας).

Με ποια απόφαση και τίνος οργάνου η Τράπεζα Ελλάδας αποφάσισε να κάνει ομόλογα τα αποθεματικά και να τα «κουρέψει»; Ποιος πήρε την απόφαση τα λεφτά των εργαζομένων να τα διαθέσουν για τις ανάγκες του κεφαλαίου;

Την ώρα που η ληστεία σε βάρος των αποθεματικών του ΟΕΚ από τα κοράκια των τραπεζών βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την ίδια ώρα μειώνουν το κονδύλι που είχε αποφασιστεί για την επιδότηση ενοικίου, από 50 εκατ. ευρώ στα 12 εκατ. ευρώ. Δηλαδή επιδότηση θα πάρει το 25% των δικαιούχων. Στους 20 οικισμούς που είναι σε κατασκευαστική εξέλιξη αντί των 45 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί θα δοθούν 23 εκατ. ευρώ, δηλαδή οι κατοικίες θα τελειώσουν άγνωστο πότε και οι δικαιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν αβάστακτα ενοίκια και μάλιστα σε περίοδο όξυνσης της ανεργίας, μειώσεων μισθών και ημερομισθίων.

Οι απαιτήσεις των τραπεζών από τα διπλοεπιδοτούμενα δάνεια είναι 163 εκατ. ευρώ το 2012 αποφάσισαν να δοθούν 130 εκατ. ευρώ και για τα υπόλοιπα 30 εκατ. ευρώ θα πληρώνουν 8,5% επιτόκιο. Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να πληρώνουν την εισφορά τους στον ΟΕΚ. Οι τράπεζες να εισπράττουν τις δόσεις των δανείων και των κατοικιών που έχουν πάρει μέσω ΟΕΚ. Αλήθεια, πού πάνε αυτά τα χρήματα; Τι τρύπες κλείνει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου;

Γίνεται ακόμα πιο ορατό γιατί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου αποφάσισε να βάλει λουκέτο σε ΟΕΚ και ΟΕΕ. Εχουν σχεδιάσει πώς και πού θα σπρώξουν τα αποθεματικά, πώς θα ξεπουλήσουν την περιουσία των Οργανισμών, που ανέρχεται σε δισ. ευρώ.

Ο υπουργός Εργασίας είναι έκθετος με αυτήν την εξέλιξη και πρέπει να απαντήσει ποιος πήρε την απόφαση για το «κούρεμα» των αποθεματικών, γιατί τζογάρουν τα λεφτά των εργαζομένων, πώς θα τελειώσουν γρήγορα και απρόσκοπτα οι οικισμοί που είναι σε κατασκευαστική εξέλιξη, πότε θα πάρουν όλοι οι δικαιούχοι την επιδότηση ενοικίου.

Τι θα γίνει με αυτούς που έχουν πάρει διπλοεπιδοτούμενο δάνειο και οι τράπεζες τους εκβιάζουν λόγω της ασυνέπειες του Οργανισμού να καταβάλει την απαιτούμενη επιδότηση ενοικίου στις τράπεζες.

Τι θα γίνει με τους εργαζόμενους του Οργανισμού που είναι μετέωροι; Οι λίστες που είδαν το φως της δημοσιότητας για απόσπαση ορισμένων υπαλλήλων δεν εξασφαλίζει σταθερή και μόνιμη δουλειά. Δεν εξασφαλίζει ότι οι υπάλληλοι του ΟΕΚ δεν θα είναι τα πρώτα θύματα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η λεηλασία του Οργανισμού.

Να ξεκινήσουν άμεσα τα προγράμματα κατασκευής, επιδότησης ενοικίου, δανειοδότηση των δικαιούχων από κεφάλαια του ΟΕΚ και στο ύψος της αξίας της κατοικίας.

Απαιτούμε απάντηση στα ερωτήματά μας την Παρασκευή 23 Μάρτη, στις 11 π.μ. που θα επισκεφτούμε τον υπουργό Εργασίας κ. Κουτρουμάνη στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου29)».

Τρικλοποδιές στους αγώνες

Στο μεταξύ, χτες το πρωί οι διοικήσεις των συλλόγων των εργαζομένων σε ΟΕΚ και ΟΕΕ (Οργανισμός Εργατικής Εστίας) και η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ) έδωσαν συνέντευξη Τύπου για τις εξελίξεις με τα προγράμματα, τους εργαζόμενους, την περουσία των Οργανισμών, στους οποίους πρόσφατα μπήκε λουκέτο με απόφαση της κυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι αρμοδιότητες των Οργανισμών, οι εργαζόμενοι όπως και η κινητή και ακίνητη περιουσία τους περνούν στον ΟΑΕΔ. Ο ΟΑΕΔ, ωστόσο, δεν αναλαμβάνει πλέον κανένα νέο πρόγραμμα και καμία νέα παροχή παρά μόνο τη συνέχιση λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, καθώς και τα προγράμματα και τις υποχρεώσεις των Οργανισμών που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Δηλαδή, μπαίνει τέλος σε μια σειρά παροχές και προγράμματα των δυο καταργούμενων Οργανισμών.

Απέναντι σε αυτές τις εξελίξεις, το ΕΚΑ, όπως δήλωσε η πρόεδρός του, ζητά από την κυβέρνηση τη δημιουργία «αυτοδιαχειριζόμενου» φορέα που θα ασκεί το έργο των δυο Οργανισμών ακόμα και μόνο με τις εισφορές των εργαζομένων.

Παρότι η πρόεδρος μετά από ερώτηση δήλωσε ότι το ΕΚΑ «διεκδικεί» και την καταβολή των εργοδοτικών εισφορών, ωστόσο σημείωσε, ότι αυτός ο φορέας μπορεί με βάση τα σημερινά δεδομένα να λειτουργήσει και με τις εισφορές των εργαζομένων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει αποδοχή της απαίτησης των εργοδοτών για την απαλλαγή τους από τις εισφορές. Αλλωστε, σε αυτό είχε συμφωνήσει και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Επιπλέον, όσο οξύνεται η ανεργία, όσο αυξάνεται η εισφοροδιαφυγή, όσο μειώνονται μισθοί και μεροκάματα, σε συνδυασμό με την κατάργηση των ΣΣΕ και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης τα έσοδα του «αυτοδιαχειριζόμενου φορέα» θα μειώνονται, οι παροχές θα μειώνονται και το κλείσιμο θα είναι αναπόφευκτο.

Ετσι, τέτοιες προτάσεις, μέσα απ’ άλλο δρόμο, οδηγούν στο ίδιο καταστροφικό για τους εργαζόμενους αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.