Βόμβα δεκάδων δισεκατομμυρίων από “κόκκινα” δάνεια στις τράπεζες

Συναγερμό διαρκείας στις τράπεζες έχουν σημάνει τα “κόκκινα” δάνεια, που αυξάνονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, φτάνοντας στα 37,3 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο και καλπάζοντας για τα 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2012.

Το ασφυκτικό κλίμα για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που σηκώνουν τα χέρια ψηλά και αδυνατούν να προστατεύσουν ακόμα και το ιερό κεραμίδι για να στεγάσουν τις οικογένειές τους, διαπιστώνει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στην τελευταία της έκθεση η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ), καθώς στον τομέα της στεγαστικής πίστης σε καθυστέρηση βρίσκονταν τον περασμένο Σεπτέμβριο τα 11 δισ. ευρώ από το σύνολο των 79,2 δισ. ευρώ που είχαν χορηγηθεί (ποσοστό 14%), ενώ τα καταναλωτικά σε καθυστέρηση είχαν σκαρφαλώσει στα 9 από τα 35 δισ. ευρώ που είχαν δώσει οι τράπεζες (ποσοστό 26,4% από 20,0% τον Δεκέμβριο του 2010).

Σε απελπισία βρίσκονται και δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βλέπουν τις πωλήσεις να έχουν φθάσει στο ναδίρ, τη στιγμή που οι κρουνοί των χρηματοδοτήσεων είναι ερμητικά κλειστοί για να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνειά τους και να μη βάλουν το πιστόλι τους στον κρόταφο. Η ΤτΕ καταγράφει εκτίναξη των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων στα 16 δισ. ευρώ (συνολικά έχουν δοθεί 122,7 δισ. ευρώ), ενώ το ποσοστό από το 8,8% τον Δεκέμβριο του 2010 αυξήθηκε στο 13,0% τον περσινό Σεπτέμβριο.

Συνολικά ο λόγος των δανείων σε καθυστέρηση προς το σύνολο των δανείων ανήλθε στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 σε 14,7%, από 10,5% στο τέλος Δεκεμβρίου 2010, ενώ επίσημα η ΤτΕ εκτιμά περαιτέρω άνοδό τους στο τέλος Δεκεμβρίου 2011. Διάστημα, δηλαδή, για το οποίο δεν έχουν συγκεντρωθεί τα απαραίτητα στοιχεία. Συνολικά οι τράπεζες έχουν χορηγήσει δάνεια ύψους 252,9 δισ. ευρώ, ενώ σε καθυστέρηση πάνω από τρεις μήνες βρέθηκαν τα 37,3 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία που περιέχονται στην έκθεση νομισματικής πολιτικής προκύπτουν ακόμα δυο σημαντικά στοιχεία: Ο δείκτης των ρευστών διαθεσίμων υποχώρησε δραματικά στο 12,8% από 25,5% τον Δεκέμβριο του 2010, ενώ ο λόγος των δανείων προς τις καταθέσεις αυξήθηκε στο 130,1% από 116,8% τον Δεκέμβριο του 2010. Παράλληλα οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σημαντικού ύψους εκροές καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά (ύψους περίπου 35 δισ. ευρώ συνολικά για το έτος και περίπου 60 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης), ενώ και οι εξασφαλίσεις μέσω των οποίων αντλούν χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα συνέχισαν να υφίστανται απομείωση της αξίας τους ή και (κάποιες εξ αυτών) να μη γίνονται αποδεκτές μετά τις υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε πρώτη φάση και των τραπεζών σε δεύτερη, που αποκλείστηκαν από τις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίων, όπως αναφέρει η ΤτΕ.

Η ραγδαία αυτή επιδείνωση αποδεικνύει τη γύμνια των εγχώριων τραπεζών και απαντάει στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση του Μνημονίου και η τρόικα έριξαν όλο το βάρος τους να σώσουν τις τράπεζες και όχι τη χώρα!

www.avgi.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

3 σκέψεις σχετικά με το “Βόμβα δεκάδων δισεκατομμυρίων από “κόκκινα” δάνεια στις τράπεζες

 • 21/03/2012, 22:19
  Permalink

  Μπα ένα στα τέσσερα είναι επίσημα από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχουν κολλήσει όλα, ακούω γονείς που λένε ότι σήμερα θα φάνε πατάτες φούρνου για μεσημέρι κι άλλοι τίποτα ή από τα συσήτεια

  Σχολιάστε
  • 21/03/2012, 22:25
   Permalink

   Συμφωνώ μαζί σου.

   Με απλά λόγια, γίνεται της …… πουτάνας.

   Σχολιάστε
 • 22/03/2012, 10:00
  Permalink

   Η απάντηση στο τελευταίο ερώτημα του αρθρου είναι πολύ απλά διότι ζούμε σε μια τραπεζοκρατία και τίποτε παραπάνω.

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.