Γιατί δεν πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά τα δάνεια

Νεκτάριος Β. Νώτης

Η διαρροή των πληροφοριών ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει νομοθετική παρέμβαση, η οποία θα ρυθμίζει τα δάνεια όλων των ιδιωτών προς τις τράπεζες, με συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, προκάλεσε αρχικά ενθουσιασμό και θετικές αντιδράσεις. “Ειδικοί” και μη έσπευσαν να βγουν στα τηλεοπτικά παράθυρα και να χαιρετίσουν τη συγκεκριμένη πρόθεση, υποστηρίζοντας πως έτσι πρέπει να γίνει, αφού “τα νοικοκυριά υποφέρουν”, και “δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, λόγω των διαρκώς μειούμενων εισοδημάτων τους”.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι όσο απλά φαίνονται. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Μέχρι σήμερα, δεν γίνονται ρυθμίσεις στα δάνεια;

Ασφαλώς και γίνονται. Το τελευταίο πράγμα, που επιθυμούν οι τράπεζες, είναι να προχωρήσουν σε κατασχέσεις ακινήτων, στην περίπτωση των στεγαστικών δανείων ή των ενυπόθηκων καταναλωτικών. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα στη συνεπή αποπληρωμή των δόσεων από πολλούς δανειολήπτες, τα πιστωτικά ιδρύματα συμφωνούν με τους πελάτες τους σε ρυθμίσεις δανείων, προσφέροντας είτε μεγαλύτερη διάρκεια αποπληρωμής, είτε περίοδο χάριτος κατά την οποία δεν καταβάλλονται οι τόκοι, με απώτερο κοινό σκοπό και στις δύο περιπτώσεις τη μείωση της μηνιαίας δόσης.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Δεν είναι λίγες οι υποθέσεις, όπου τα χρέη από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες ενσωματώνονται στο υπόλοιπο του στεγαστικού δανείου, ώστε να μειωθεί το επιτόκιο και – κατά συνέπεια – η επιβάρυνση για τους οφειλέτες. Κάποιες τράπεζες προτείνουν κούρεμα του χρέους από πλαστικό χρήμα έως και 80%, με στόχο να κλείσουν οι κόκκινοι κωδικοί.

Υπό αυτές τις συνθήκες, ένα στα τρία δάνεια έχουν ήδη ρυθμιστεί και το ποσοστό αυξάνεται διαρκώς. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις εγκρίνονται από τις αρμόδιες διευθύνσεις με γνώμονα πάντα τα οικονομικά δεδομένα του εκάστοτε πιστωτικό ιδρύματος.

Ποιος ο λόγος, λοιπόν, να πάμε σε μια γενικευμένη νομοθετική παρέμβαση για ρύθμιση των δανείων με τους ίδιους όρους για όλες τις τράπεζες; Με όρους, που παραβλέπουν τα οικονομικά δεδομένα κάθε πιστωτικού ιδρύματος;

Γιατί να προχωρήσουμε σε μια ρύθμιση, που θα δημιουργήσει ένα κλίμα εφησυχασμού σε όλους τους δανειολήπτες, ακόμα και σε αυτούς, που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα, και θα δώσει πάτημα στους κατ΄ επάγγελμα μπαταχτσήδες να συνεχίσουν να μην είναι συνεπείς;

Όταν οι όροι, λοιπόν, της ρύθμισης θα αγνοούν τις οικονομικές ιδιαιτερότητες κάθε τράπεζας, θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα οικονομικά των πιστωτικών ιδρυμάτων, την οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι, αφού θα απαιτηθεί τελικά νέο πακέτο ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου της χώρας μας.

Ας παραμερίσουμε, λοιπόν, τα λαϊκίστικα επιχειρήματα και ας αφήσουμε κάθε τράπεζα να ρυθμίζει – με βάση τη δική της οικονομική κατάσταση – τις δοσοληψίες της με τους πελάτες της. Είναι προφανές, άλλωστε, όπως εξηγήσαμε, ότι ήδη τα πιστωτικά ιδρύματα παίρνουν τα μέτρα τους και προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα.

Καλημέρα σας.

www.24h.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

4 σκέψεις σχετικά με το “Γιατί δεν πρέπει να ρυθμιστούν νομοθετικά τα δάνεια

 • 02/03/2012, 12:11
  Permalink

  Καληνύχτα σας. Ααα και να μην ξεχάσω  να ρωτήσω τον “συγγραφέα” του “αντικειμενικού” αυτού άρθρου, Αριθμητική τρίτης δημοτικού έχεις κάνει ή…….?

  Σχολιάστε
 • 02/03/2012, 16:37
  Permalink

  “…..Όταν οι όροι, λοιπόν, της ρύθμισης θα αγνοούν τις οικονομικές ιδιαιτερότητες κάθε τράπεζας, θα προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στα οικονομικά των πιστωτικών ιδρυμάτων, την οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε όλοι οι φορολογούμενοι, αφού θα απαιτηθεί τελικά νέο πακέτο ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου της χώρας μας…”

  Στα παραπάνω τονισμένα γραφόμενα κρύβεται και η ουσία του αρθρου. Τι μας λέει? Οτι προέχουν πάνω απο όλα και όλους οι Τράπεζες και σε περίπτωση που απολέσουν κέρδη (τα οποία υφαρπάζουν για να μην ξεχνιόμαστε απο παράνομες χρεώσεις-κλεψιές ) , μας απειλεί, ότι πάλι οι Ελληνες πολίτες θα πρέπει να αναπληρώσουν το κενό. Αρα 1ον το συμφέρον των τραπεζών προέχει των πάντων και 2ον Τα δάνεια το κράτος τα παίρνει όχι για να “σωθεί η χώρα” , αλλά τα πιστωτικά ιδρύματα.

  Σχολιάστε
 • 02/03/2012, 16:41
  Permalink

  ο κυριος αυτος ειναι γνωστος τραπεζοδημοσιογραφος …τι να λεμε τωρα
   

  Σχολιάστε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

 1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
 2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
 3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
 4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
 5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.