Για την ύπαιθρο οδεύουν 1 εκατομμύριο κάτοικοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης

Νέοι, υψηλού μορφωτικού επιπέδου, που αναζητούν ένα ποιοτικότερο μοντέλο ζωής- έστω κι αν χρειαστεί να συμβιβαστούν με μικρότερες οικονομικές απολαβές- σκέφτονται την επιστροφή στην ύπαιθρο και την ενασχόλησή τους με τον αγροτικό τομέα. Σύμφωνα με έρευνα της Καπα Research σε Αττική και Θεσσαλονίκη και υπολογίζεται ότι περί το 1 με 1,5 εκατ. άτομα, σχεδιάζουν την επιστροφή στην ύπαιθρο.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, το 68,2% των ερωτηθέντων έχει σκεφτεί να φύγει, ενώ το 19,3% έχει κάνει ήδη συγκεκριμένες κινήσεις. Περίπου οι μισοί απ’ όσους επιθυμούν να φύγουν θέλουν να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα (φυτική παραγωγή, κτηνοτροφία, αλιεία), το 18,3% με τον τουρισμό- πολιτισμό, το 14,2% με την επικοινωνία και τις νέες τεχνολογίες, το 11,8% με την εκπαίδευση, το 10,6% με την ενέργεια και τις ΑΠΕ, το 7% με το εμπόριο, το 6,7% με τον αγροτουρισμό και το 5,8% με τη μαζική εστίαση.

Τα 2/3 σχεδόν, όσων επιθυμούν να χτίσουν μια νέα ζωή στην επαρχία, έχουν υψηλή μόρφωση. Ειδικότερα, το 25,4% είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, το 43% είναι πτυχιούχοι ΑΕΙ- ΤΕΙ, το 17,1% είναι απόφοιτοι επαγγελματικών σχολών, το 8,2% απόφοιτοι λυκείου και 1,2% γυμνασίου. Πρόκειται , δε, για τις πιο δυναμικές επαγγελματικές ηλικίες, αφού το 10,6% είναι μεταξύ 25-29 ετών, το 21,2% μεταξύ 30 και 34 ετών, το 25,3% μεταξύ 35-39 ετών και το 12,9% μεταξύ 40-44 ετών.

Εντυπωσιακό στοιχείο είναι η δήλωση του 70,3% των ερωτηθέντων, πως θα έφευγε για το ίδιο ή μικρότερο εισόδημα, σε αντάλλαγμα μιας πιο ουσιαστικής και ποιοτικής ζωής. Το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται για τις παραδοσιακές καλλιέργειες όσο και για βιολογικά- εναλλακτικά προϊόντα. Ειδικότερα, απ’ όσους έχουν κάνει συγκεκριμένες κινήσεις για να φύγουν, το 51,5% ενδιαφέρεται για ελιά- ελαιόλαδο, το 51,5% για βιολογικά προϊόντα, το 33,3% για αρωματικά φυτά, το 31,8% για οπωρολαχανικά, το 30,3% για αμπέλι/κρασί, το 24,2% για μανιτάρια, το 21,2% για τρούφα, το 19,7% για ρόδια, το 13,6% για φρούτα, το 13,6% για στέβια, το 12,1% για βιοκαύσιμα και το 10,6% για ψυχανθή/όσπρια.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το στοιχείο πως η τάση επιστροφής στην ύπαιθρο θεωρείται θετική προοπτική για την οικονομία από το 75,9% των ερωτηθέντων, την οικογένεια για το 72,9%, το ίδιο το άτομο για το 70,6% και την αγορά εργασίας για το 64,2%.

24h NewsRoom

3 σχόλια σχετικά με το “Για την ύπαιθρο οδεύουν 1 εκατομμύριο κάτοικοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης”

  1. Μπράβο begar που ανέβασες αυτό το άρθρο.

    Εδώ και 10 χρόνια τα έλεγα αυτά, και με κοιτούσαν όλοι με ειρωνία … τότε την εποχή της γκλαμουριάς και της γυαλιστερής χάντρας!

    Μόνο μέσα από την ανασυγκρότηση της πρωτογενούς φυτικής και ζωϊκής παραγωγής, θα ανακάμψει αυτή η χώρα.

  2. εγώ έχω κάνει προτάσεις να παραχωρήσω για εκμετάλλευση 40 στρέμματα με 100 ελαιόδεντρα γη και σπίτι χωρίς ενοίκιο φτάνει αυτός που θα τα αναλάβει να μου δίνει κάτι από την παραγωγή του, είναι σε νησί δεν είναι κάτι μεγάλο αλλά μπορείς κάποιος που θέλει να κάνει κάτι.

  3. Πολυ θετικό και αισιόδοξο αυτό, αρκεί βέβαια να υπάρχει σωστή ενημέρωση για τις δυνατότητες των ενδιαφερόμενων,στήριξει απο το κράτος (???????) σωστή προώθηση των προιόντων και όχι τρικλοποδιές που συναντάμε όλα αυτά τα χρόνια βλέπε παραγωγικές μονάδες κ μεταποίησης. Και μυαλό έχουμε και ιδέες έχουμε και όρεξη έχουμε, αλλα χρειάζονται και κάποιες υποδομές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *