Εκτινάχθηκε το κόστος δανεισμού της Ιταλίας

Σε συναγερμό διαρκείας κρατά την Ευρώπη η απειλή διάχυσης της κρίσης χρέους στην Ισπανία – μία απειλή, που δημιουργεί ανοιχτές τριβές και στις σχέσεις Μαδρίτης και Ρώμης.

Καθησυχαστική παρέμβαση επιχείρησε να κάνει χθες ο επίτροπος Ανταγωνισμού κ. Χοακίν Αλμούνια, ωστόσο, η πίεση των αγορών διατηρεί ψηλά τα ισπανικά spreads συμπαρασύροντας και τις αποδόσεις των υπόλοιπων χωρών της ευρω-περιφέρειας με πρώτη την Ιταλία.

Η Ιταλία βγήκε χθες στις αγορές με τριετή κρατικά ομόλογα και πλήρωσε ιδιαίτερα «τσουχτερό» επιτόκιο. Συγκεκριμένα, άντλησε 2,884 δισ. ευρώ από τα 3ετή ομόλογα με επιτόκιο 3,89% έναντι 2,76% που ήταν η απόδοση σε αντίστοιχη δημοπρασία πριν από έναν μήνα. Η κάλυψη της δημοπρασίας έφθασε στις 1,44 φορές έναντι 1,55 τον προηγούμενο μήνα.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΠΙΘΕΣ

Το «ντόμινο» μετάδοσης της πίεσης από την Ισπανία στην Ιταλία άναψε και πολιτικές σπίθες εντός της ευρωζώνης μετά το μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο Ιταλός πρωθυπουργός κ. Μάριο Μόντι ότι η άνοδος των ιταλικών spreads οφείλεται στα ισπανικά προβλήματα.

Οι πρωθυπουργοί της Ισπανίας και της Ιταλίας βρέθηκαν σχεδόν σε ανοιχτή αντιπαράθεση, καθώς ο κ. Μαριάνο Ραχόι έσπευσε προχθές να διαμηνύσει από τη Μαδρίτη ότι «ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί» όταν μιλούν για την Ισπανία.

Το γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού επιχείρησε να ανασκευάσει τις εντυπώσεις για τις θέσεις Μόντι, ωστόσο και η επικεφαλής διαχείρισης χρέους του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών κυρία Μαρία Κανάτα δήλωσε ότι ο διπλασιασμός του κόστους δανεισμού της Ιταλίας στις δημοπρασίες της Πέμπτης, οφείλεται στις ανησυχίες για τη δημοσιονομική κατάσταση της Ισπανίας.

Από την πλευρά του, πάντως, ο επίτροπος κ. Χοακίν Αλμούνια χαρακτήρισε υπερβολικές τις ανησυχίες των αγορών για την Ισπανία και την Ιταλία.

«Οι αγορές παρουσιάζουν μία νευρικότητα, μία υπερβολική νευρικότητα», είπε σε συνέντευξή του στο dpa ο κ. Αλμούνια, προσθέτοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που επενδυτές και κερδοσκόποι πιστεύουν πως θα οξυνθεί η κρίση χρέους στην ευρωζώνη. «Από καιρού εις καιρόν οι αγορές παρουσιάζουν υπερβολικές αντιδράσεις και κινούνται ως αγέλη», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Αλμούνια εκτίμησε, επίσης, ότι η κατάσταση στην Ισπανία δεν είναι τόσο αρνητική όσο δείχνει η αύξηση των επιτοκίων δανεισμού. Η επισήμανση του επιτρόπου αφορά στα επιτόκια για τα δεκαετή ισπανικά ομόλογα που έφτασαν το 6%, κινήθηκαν δηλαδή λίγο χαμηλότερα από το θεωρούμενο ως κρίσιμο επιτόκιο του 7% που καθιστά απαγορευτικό τον δανεισμό.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι καθοριστικά για την οικονομική κατάσταση μίας χώρας είναι τα θεμελιώδη δεδομένα, τα οποία, όπως είπε, καταδεικνύουν ότι η Ισπανία και η Ιταλία είναι μεν αντιμέτωπες με προβλήματα, τα οποία όμως θεωρούνται επιλύσιμα. «Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία έχουν δρομολογήσει πολύ φιλόδοξες και σημαντικές μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο επίτροπος, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι τα μέτρα αυτά θα στεφθούν με επιτυχία.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο κ. Αλμούνια έκανε διάκριση ανάμεσα στο «επίκεντρο» της κρίσης και το «περιθώριο» υποστηρίζοντας ότι η υπ` αριθμόν ένα πρόκληση είναι η Ελλάδα, η οποία «θα πρέπει να διασωθεί με προγράμματα στήριξης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων».

Η κρίση επικεντρώνεται επίσης στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία, οι οποίες έχουν και αυτές ενταχθεί σε προγράμματα διάσωσης, πρόσθεσε τονίζοντας: «Γύρω από αυτές τις χώρες υπάρχουν άλλες μεγάλες οικονομίες, οι οποίες παρουσιάζουν κάποιες ανισορροπίες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία», εξηγώντας ότι με τον όρο «ανισορροπίες» εννοεί δημοσιονομικά ελλείμματα και ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο.

Ο κ. Αλμούνια υπερασπίστηκε για μία ακόμη φορά τα προγράμματα λιτότητας, τα οποία καλούνται να εφαρμόσουν οι υπερχρεωμένες χώρες της ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Σύμφωνα με τον Ευρωπαίο επίτροπο, η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με την ενότητα των Ευρωπαίων. «Εάν δεν υπήρχε η Ευρώπη, θα έπρεπε να την ανακαλύψουμε προκειμένου να επιλύσουμε καλύτερα την κρίση», τόνισε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

www.kerdos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *