Επιτέλους, τέλος στα παραμύθια της λιτότητας

Ο Paul Krugman δεν ρίχνει αλάτι στη πληγή, λέγοντας πως αυτός τα έλεγε από την αρχή, αλλά απλά πανηγυρίζει που επιτέλους η άποψη ότι τα μέτρα λιτότητας θα έβαζαν μπροστά την ευρωπαϊκή οικονομία, έχει πεθάνει για τα καλά!

Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί, μαζί με τους Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους, πίστευαν πως οι περικοπές δαπανών θα τόνωναν την εμπιστοσύνη των αγορών. Αντί για αυτό, το μόνο που πέτυχαν είναι η ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη, γράφει σε άρθρο του στην New York Times.

Οι πολέμιοι της λιτότητας το έλεγαν από την πρώτη στιγμή. Ότι δηλαδή, αυτά τα μέτρα θα χειροτερέψουν την κρίση.

Οι οπαδοί της όμως, επέμεναν ότι θα συμβεί το αντίθετο. Γιατί; Λόγω της εμπιστοσύνης, που οι πολιτικές λιτότητας θα γεννούσαν, και η οποία εμπιστοσύνη θα οδηγούσε στην ανάκαμψη των οικονομιών.

Αυτό υποστήριζε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, μαζί με πολλούς Αμερικανούς Ρεπουμπλικάνους. Όλοι αυτοί πίστευαν πως η καλή νεράιδα (εμπιστοσύνη) θα πετούσε πάνω από την Ευρώπη, και με το μαγικό της ραβδί θα αντάμειβε τους πολιτικούς που εφάρμοζαν την δημοσιονομική αρετή.

Τα καλά νέα είναι πως επιτέλους, οι Ευρωπαίο ξυπνάνε. Όπως για παράδειγμα οι Ολλανδοί, που ξαφνικά αντιλήφτηκαν ότι η λιτότητα δεν λειτουργεί.

Τα άσχημα νέα είναι ότι οι ισχύουσες πολιτικές μάλλον δεν θα αλλάξουν, εξαιτίας της εκμετάλλευσης του φόβου, που χρησιμοποιούν κάποιοι.

Όπως καταλήγει στο άρθρο του ο Krugman, «ζούμε σε μια εποχή οικονομικών πολιτικών τύπου ζόμπι… και κανένας δεν ξέρει που θα καταλήξει όλη αυτή η κυριαρχία του τρόμου».

 

http://www.nytimes.com/2012/04/27/opinion/krugman-death-of-a-fairy-tale.html?_r=2&pagewanted=all

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Επιτέλους, τέλος στα παραμύθια της λιτότητας”

  1. “Όπως καταλήγει στο άρθρο του ο Krugman, «ζούμε σε μια εποχή οικονομικών πολιτικών τύπου ζόμπι… και κανένας δεν ξέρει που θα καταλήξει όλη αυτή η κυριαρχία του τρόμου».”

    Ή σε μεγάλο πόλεμο, ή σε κοινωνική αναταραχή με βία στους δρόμους. Εκεί θα καταλήξει φίλε ….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *