Προσοχή στα σχόλια που προσφέρουν δάνεια -  Απάτη με παροχή δανείων

Πρόσφατα σχόλια

Minilink

Επιτόκια ρεκόρ προσφέρουν οι τράπεζες ακόμη και για καταθέσεις 5.000 ευρώ

Σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, που φτάνουν ή και ξεπερνούν το 6% έχουν «σκαρφαλώσει» πλέον οι αποδόσεις στις προθεσμιακές καταθέσεις.

Το υψηλότερο επιτόκιο που δόθηκε πρόσφατα ήταν 8% αλλά αποτελεί μεμωνομένη περίπτωση. Μάλιστα, στο «παιχνίδι» πλέον έχουν μπει και υποψήφιοι επενδυτές με οικονομίες από 5.000 ευρώ και πάνω, ενώ ταυτόχρονα υψηλά επιτόκια προσφέρουν και τράπεζες που μέχρι πρότινος δεν φημίζονταν για τη… «γενναιοδωρία» τους.

Οι πίεση που δέχονται οι τράπεζες εν όψει της ανακεφαλαιοποίσης, αλλά και η συνεχιζόμενη μείωση στο συνολικό ύψος των καταθέσεων σπρώχνουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε έναν άτυπο πλειστηριασμό για την πολυπόθητη ρευστότητα.

Την ίδια στιγμή, καθώς οι καταθέσεις επιστρέφουν «δειλά-δειλά» από τα σεντούκια και τα στρώματα πίσω στις τράπεζες, πολλοί είναι εκείνοι που αναζητούν τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις, σε συνδυασμό με την ασφάλεια που προσφέρουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Μάλιστα, ένα κομμάτι των καταθετών «φλερτάρει» και με τη μεγαλύτερη διάρκεια στις καταθέσεις του –της τάξης δηλαδή των 9 ή των 12 μηνών- καθώς ότι σύντομα η κατάσταση θα ηρεμήσει και τα υψηλά επιτόκια θα αποτελούν παρελθόν. Εντούτοις, στην πλειονότητα τους –σε ποσοστό δηλαδή που ξεπερνά το 80%- επιλέγει τις βραχυχρόνιες τοποθετήσεις, έως δηλαδή τρίμηνης διάρκειας, προτιμώντας με τον τρόπο αυτό να έχει ευελιξία και άμεση πρόσβαση στα χρήματα του.

Τι προσφέρουν οι τράπεζες

Σε αυτό τον καμβά λοιπόν, μικρές αλλά και μεγαλύτερες τράπεζες ανεβάζουν μέρα με την ημέρα τον πήχη των αποδόσεων, φτάνοντας ή και ξεπερνώντας το 6% για ποσά από 5.000 έως 50.000 ευρώ. Στην περίπτωση δε που ο καταθέτης είναι μεγαλύτερου βεληνεκούς, με βαλάντιο που ξεπερνά τις 300.000 ή τις 500.000 ευρώ, το επιτόκιο με ευκολία ξεπερνά το 7%.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τράπεζας που πρόσφατα μπήκε στο «παιχνίδι» των υψηλών αποδόσεων είναι η Τράπεζα Κύπρου, η οποία παράλληλα πρόσφατα άντλησε ποσό 594 εκατ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Στο μέτωπο των καταθέσεων, η Κύπρου προσφέρει επιτόκιο 6% διάρκεια 9 ή 12 μηνών.

Από την πλευρά της, προθεσμιακό λογαριασμό έξι μηνών διαθέτει η First Business Bank. Ο εν λόγω λογαριασμός «σπάει» σε τρία δίμηνα και η συνολική απόδοση του ανέρχεται σε 6,5%, το ελάχιστο ποσό κατάθεσης είναι τα 30.000 ευρώ, ενώ η ίδια τράπεζα διαθέτει άλλο λογαριασμό, 12μηνης διάρκειας με ετήσιο επιτόκιο που διαμορφώνεται στο 5,9%, και ελάχιστο όριο κατάθεσης είναι τα 10.000 ευρώ.

Στο παιχνίδι των υψηλών επιτοκίων μπήκε πρόσφατα και η Emporiki Bank, με την τράπεζα να διαθέτει μεταξύ άλλων την προθεσμιακή κατάθεση «Emporiki Κάθε Μήνα». Το προϊόν έχει επιτόκιο που φτάνει έως και 5,55%. Η τράπεζα καταβάλει τους τόκους κάθε μήνα στον πελάτης της, ενώ το προϊόν διατίθεται για ποσά άνω των €50.000.

Αντίστοιχα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο διαθέτει τον καταθετικό λογαριασμό «Ανεβαίνω EXTRA» με διάρκεια 3 και 6 μηνών και επιτόκιο που ξεκινάει από 4,00% και φτάνει έως και 7,00%, ενώ συνολικά διαμορφώνεται στο 5% για το τρίμηνο και το 5,08% για το εξάμηνο.

Αντίστοιχα, στο «παιχνίδι» των υψηλών επιτοκίων έχουν μπει πλέον δυναμικά και οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες. Ανάλογα με τον πελάτη, τη διάρκεια και το προϊόν, η Εθνική, η Alpha Bank, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς αλλά και η Marfin προσφέρουν επιτόκια της τάξης του 5% με 6% για ποσά από 10.000 ή 20.000 ευρώ, αποδόσεις που θεωρούνταν αδιανόητες πριν από κάποιο χρονικό διάστημα.

www.exipno.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

1 comment to Επιτόκια ρεκόρ προσφέρουν οι τράπεζες ακόμη και για καταθέσεις 5.000 ευρώ

  • begar

    Και πότε ο τοκολύφος δανείζεται ο ίδιος με υψηλά επιτόκια;

    Όταν έχει στερέψει η τσέπη του.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>