Ηλεία: H κρίση φέρνει την ανταλλακτική οικονομία

Μπορείς να κουρευτείς και να πληρώσεις σε είδος; Πόσο κοστίζει αυτή η παροχή υπηρεσίας; Μια κότα, λίγα αυγά, λάδι, φρούτα, ένα μαρούλ; Στις ερωτήσεις αυτές απαντά η ιδιοκτήτρια ενός κομμωτηρίου στον Πύργο…

Το φυλλάδιο που κυκλοφορεί έχει το κεντρικό μήνυμα «κούρεμα χωρίς δεκάρα» και ο βασικός στόχος είναι ένας: Να αφυπνιστούν οι πολίτες, να αποδεσμευτούν από το χρήμα και να καταφέρουν να ζήσουν ανταλλάσοντας υπηρεσίες και προϊόντα.

H ανταλλακτική οικονομία μέσα στην κρίση έχει θέση κι αυτό αποδεικνύεται στην πράξη.

Όπως γράφει το ρεπορτάζ του ilialive.gr η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου Μορφή στην πόλη του Πύργου, Βούλα Βλάχου, ακολουθεί αυτή την λογική αυτή που όπως αναφέρει, ενθουσιάστηκε όταν είδε να βρίσκει εφαρμογή σε άλλες περιοχές της χώρας μας.

«Το έχουν κάνει ήδη σε πολλά μέρη στην Ελλάδα, μου άρεσε σαν ιδέα. Βλέπω ότι εκεί θα οδηγηθούμε όλοι. Ήθελα επίσης να αφυπνίσω την κοινωνία του Πύργου μήπως γίνει πιο οργανωμένα και από άλλους επαγγελματίες της πόλης και σκέφτηκα λοιπόν πρώτα να δώσω τη δυνατότητα στις ευπαθείς ομάδες που δεν μπορούν να έρθουν στο κομμωτήριο.

Θεωρώ λόγω της δουλειάς μας, ότι το κομμωτήριο πάντα λειτουργεί σαν χώρος ψυχοθεραπείας, γιατί σίγουρα όταν βλέπουμε τον εαυτό μας ατημέλητο, σε συνδυασμό με τα οικονομικά προβλήματα, πέφτουμε ψυχολογικά. Σκέφτηκα λοιπόν, πριν αρχίσουμε να παίρνουμε όλοι ψυχοφάρμακα, να δώσω την δυνατότητα στους ανθρώπους, που δεν θα μπορούσαν να πληρώσουν το κούρεμά τους» αναφέρει η κα Βλάχου.

Τι γίνεται όμως στην ανταλλακτική οικονομία; Τι δίνει και τι παίρνει κάποιος;

«Το θέμα ανταλλαγής είναι ενδεικτικό. Δεν το βάζω σε ποσόστωση. Περισσότερο το κάνω για να δείξουμε την ανθρωπιά μας και την αλληλεγγύη. Να δούμε πως θα είναι η ζωή μας και χωρίς χρήματα» εξηγεί η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου.

Όσο για την ανταπόκριση… «Μόλις λίγες μέρες γίνεται και μόνο με τα λίγα έντυπα που μοίρασα είδα ότι έχει ανταπόκριση και με χαροποιεί το γεγονός». Οι πελάτες που δεν έχουν δυνατότητες να πληρώσουν ένα κούρεμα φέρνουν κυρίως είδη διατροφής. «Μας έχουν φέρει κοτόπουλα χωριάτικα, αυγά, λάδι, πορτοκάλια, ό,τι έχει ο καθένας.

Ίσως απ’ αυτή την κρίση βγάλουμε την ανθρωπιά μας. Πιστεύω ότι όλοι οι Έλληνες έχουν μέσα τους ανθρωπιά και δεν την έχουν χάσει. Ίσως ήταν οι καταστάσεις τέτοιες που μας έκαναν να αποξενωθούμε. Τώρα είναι καιρός να συσφίξουμε τις σχέσεις μας» λέει πάντα με χαμόγελο η κα Βλάχου.

www.newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *