Minilink

«Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε 12 μήνες»

Τα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η νέα έξαρση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και η έκθεση της Κομισιόν για την ανάπτυξη της χώρας, σχολιάζονται σήμερα από πολλές γερμανικές εφημερίδες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle, «η Ελλάδα θα εγκαταλείψει το ευρώ σε 12 μήνες» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της Die Welt, που αναφέρεται στις εκτιμήσεις της επενδυτικής εταιρείας Threadneedle.

«Η Ελλάδα θα εγκαταλείψει εντός του επομένου έτους την ευρωζώνη. Θα την ακολουθήσουν πιθανότατα περισσότερες χώρες, επειδή η δημοσιονομική πολιτική των περικοπών που υπαγορεύει η Γερμανία αποδεικνύεται υπερβολικά αυστηρή στην εφαρμογή της».

 

Η Ελλάδα έχει δύο επιλογές

Σύμφωνα με το σενάριο της Threadneedle, που παρουσίασε χθες στο Λονδίνο στέλεχος της εταιρείας και το οποίο επικαλείται η Die Welt, «στην τελική φάση θα προκύψει μια σειρά αποχωρήσεων από την ευρωζώνη». Η Ελλάδα έχει δύο εναλλακτικές επιλογές: «Η μία είναι τρομακτική και παραπέμπει στην τήρηση των γερμανικών υπαγορεύσεων. Η άλλη είναι επίσης τρομακτική αλλά παραπέμπει στο»παίρνουμε την τύχη μας στα χέρια μας“. Πιστεύω ότι οι Έλληνες θα επιλέξουν το τελευταίο», φέρεται να δηλώνει το στέλεχος της επενδυτικής.

 

Θα στηρίξει η Γερμανία τις αδύναμες χώρες;

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου σε εκτενές της δημοσίευμα υποστηρίζει ότι το μέλλον του ευρώ εξαρτάται από το εάν η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθά στο διηνεκές τις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης.

«Μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης, η Γερμανία είναι η μόνη που επιτυγχάνει οικονομική ανάπτυξη, δημοσιονομικούς στόχους και που προσφέρει εργασία σε τόσους ανθρώπους όσο ποτέ…. Και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της ευρωζώνης. Πώς μπορεί να λειτουργήσει στο διηνεκές μια νομισματική ένωση όταν διαρκώς διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των οικονομιών της;».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Η απάντηση στο ερώτημα σχετίζεται με ένα «ναι» ή ένα «όχι» σε μια ευρωπαϊκή αναδιανεμητική ένωση. Πρέπει οι ισχυρές χώρες να βοηθούν διαρκώς τις αδύναμες προκειμένου να μην αυξηθούν οι εντάσεις και διασπαστεί η ένωση; Από την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα κριθεί το εάν η Ελλάδα, η Πορτογαλία αλλά και η Ισπανία θα παραμείνουν στο κλαμπ του ευρώ», επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

 

«Καταρρέει στις 6 Μαΐου το ευρώ;»

«Θα διαλυθεί στις 6 Μαΐου το ευρώ;» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Focus Online που παρατηρεί ότι η ημερομηνία αυτή μπορεί να αποβεί μοιραία για το κοινό νόμισμα, με δεδομένο ότι στις 6 Μαΐου οι Έλληνες και οι Γάλλοι ψηφίζουν. «Iδιαίτερα οι εκλογές στην Ελλάδα έχουν μεγάλη σημασία για την ευρωζώνη. Τα δύο μεγάλα κόμματα που τάσσονται υπέρ του προγράμματος λιτότητας δεν έχουν πλέον την πλειοψηφία. Ακόμη και από το απόλυτο μίνιμουμ ενός ποσοστού γύρω στο 36% βρίσκονται μακριά τα δύο κόμματα, επισημαίνει το δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας ότι «είναι μεγάλη η δυσαρέσκεια των Ελλήνων για τις επιβαλλόμενες περικοπές». Αναφέρεται επίσης η έξαρση της ανεργίας και η συρρίκνωση της οικονομίας, που σύμφωνα με το Focus τροφοδοτούν τα ακραία κόμματα. «Το πώς θα συνεχιστεί μετά τις εκλογές η πορεία της λιτότητας παραμένει ανοιχτό», παρατηρεί το δημοσίευμα.

 

Μήνυμα στους πολιτικούς να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις

«Αχτίδα φωτός στην Ελλάδα» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του περιοδικού Der Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση. Το δημοσίευμα αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για την ανάπτυξη της Ελλάδας, που παρουσίασε χθες ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και το οποίο εμπεριέχει ένα μήνυμα αισιοδοξίας.

«Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μπαρόζο έστειλε αυτό το μήνυμα στην Αθήνα. Αλλά τρεις εβδομάδες πριν από τις ελληνικές βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου προφανώς θεώρησε πρέπον να ενθαρρύνει τους έλληνες πολιτικούς να συνεχίσουν την πορεία που έχουν χαράξει».

Αναφερόμενο στην πρόγνωση ότι δεν θα υπάρξει ανάγκη τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, το δημοσίευμα παρατηρεί ότι η πρόγνωση αυτή προφανώς δεν ευσταθεί. Οι ειδικοί θεωρούν δεδομένο ότι η Αθήνα για πολλά χρόνια θα εξαρτάται από τον κορβανά των ευρωπαίων εταίρων. «Θα έπρεπε να συμβεί ένα αληθινό οικονομικό θαύμα, για να μπορέσει να επιστρέψει και πάλι η Ελλάδα στις κεφαλαιαγορές, μετά τη λήξη του δεύτερου πακέτου βοήθειας, το 2015», λέει ο οικονομολόγος της Οξφόρδης Clemens Fuest.

 ΕΘΝΟΣ


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.