Η “απάτη” της ρύθμισης των δανείων του ΤΠΔ

Οι διακηρύξεις της Κυβέρνησης για λήψη μέτρων για την ανακούφιση των δανειοληπτών, Δημοσίων Υπαλλήλων, τα οποία ανακοινώνονται συνεχώς από τα ΜΜΕ προκειμένου να επηρεάσουν τους Έλληνες πολίτες ενόψει των επικείμενων εκλογών μόνο με μια λέξη μπορούν να χαρακτηριστούν ΑΠΑΤΗ.
Εξαπάτηση δηλαδή χιλιάδων εργαζομένων και συνταξιούχων τάχα για επίλυση ενός προβλήματος , που αναδεικνύεται ως μείζον και έχει ως συνέπεια αδυναμία πλέον αποπληρωμής ή και αδυναμία επιβίωσης με βάση τις περικοπές που έχουν γίνει μέχρι τώρα.
Και πως ακριβώς γίνεται αυτό;

1. Οι χορηγήσεις δανείων εδίδοντο μέχρι τώρα με βάση το σύνολο των αποδοχών των υπαλλήλων (μισθός, επιδόματα κτλ). Η μηναία δόση, η οποία εκχωρείτο από το μισθό (Ν.2214/1994), δεν μπορούσε να υπερβεί τα 6/10 των μηνιαίων συνολικών αποδοχών.

2. Οι συνεχείς μειώσεις αποδοχών όμως έχουν οδηγήσει τους δανειολήπτες Δημοσίους Υπαλλήλους σε αδιέξοδο αφού στις περισσότερες περιπτώσεις η δόση ισούται ή υπερβαίνει τον ήδη πολύ μειωμένο μισθό.

3. Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος εξήγγειλε ασαφείς ρυθμίσεις για τα χρέη υπονοώντας μάλιστα ότι μπορεί να υπάρξει ακόμα και κούρεμα του χρέους σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής του.
Οπωσδήποτε όμως η μείωση της δόσης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων από τα 6/10 στα 3/10 του μισθού, όπως επίσης και ο συμψηφισμός του εφάπαξ με μέρος του δανείου παρουσιάστηκαν ως απολύτως εφικτές και πραγματοποιήσιμες λύσεις.

Οι εξαγγελίες του υπουργού που προβλήθηκαν από τα ΜΜΕ με τον πιο πανηγυρικό τρόπο δημιούργησαν κλίμα προσμονής και ευφορίας στους δανειολήπτες αλλά και βεβαιότητας πλέον ότι θα υπάρξει επίλυση του προβλήματος.

Δυστυχώς όμως η απόφαση, που υπεγράφη από τον υφυπουργό Φ. Σαχινίδη {αριθμ.2/19843/0094}, όχι μόνο δεν ανακουφίζει τους δανειολήπτες, αντιθέτως παραπλανά και αυξάνει τα προβλήματα αντί να τα διευθετεί και συγκεκριμένα:

α} Μειώνεται βέβαια η υποχρεωτική από το μισθό παρακρατούμενη δόση από τα 6/10 στα 3/10, για το υπόλοιπο όμως ποσό της δόσης, το οποίο οφείλει ο υπάλληλος βάσει της δανειακής σύμβασης, που έχει υπογράψει, δεν υπάρχει καμία μέριμνα. Συνεπώς θα πρέπει να πληρώνεται κάθε μήνα στο Ταμείο, διαφορετικά θα καθίσταται η δόση ληξιπρόθεσμη και ο υπάλληλος θα επιβαρυνθεί και με τόκους υπερημερίας.
Επομένως η διαφημιζόμενη ελάφρυνση όχι μόνο δεν ισχύει αλλά αντιθέτως αποτελεί ουσιαστική εξαπάτηση των δανειοληπτών.
Η μοναδική δυνατότητα που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, για την οποία όμως ο δανειζόμενος θα επιβαρυνθεί με επιπλέον τόκους.

β} Η απόφαση αναφέρει σαφώς {παρ. 3} ότι ως τακτικές μηνιαίες απολαβές νοούνται οι αποδοχές, τις οποίες δικαιούται ο δανειολήπτης αφαιρουμένου και μη υπολογιζόμενου του ποσού, που τυχόν λαμβάνει ως προσωπική διαφορά κατ’ εφαρμογή της παραγράφου 2 του άρθρου 29 του Ν.4024/2011.
Αυτό σημαίνει ότι και τα ποσά των δανείων, που θα χορηγηθούν {εάν και πότε} θα είναι πολύ περιορισμένα αλλά και ότι η Κυβέρνηση προσανατολίζεται σε άμεση περικοπή των προσωπικών διαφορών, παρά τις ρυθμίσεις του Νόμου και τη νέα εγκύκλιο που ίδια έχει υπογράψει.

γ} Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, σε αντίθεση με τις εξαγγελίες για τη δυνατότητα συμψηφισμού του δάνειου με το εφάπαξ, προφανώς διότι στόχος της κυβέρνησης είναι όχι η χορήγησή του αλλά η κατάργηση του προοπτικά παρά το γεγονός ότι προέρχεται από εισφορές που πληρώνουν μόνο οι ασφαλισμένοι.

δ} Η απόφαση αναφέρει σαφώς ότι η δαπάνη βαρύνει τον προϋπολογισμό του Ταμείου Παρακαταθηκών, η οποία όμως δεν μπορεί να προσδιοριστεί διότι δεν γνωρίζουν, ποια θα είναι η αντίδραση των δανειοληπτών.
Αυτό όπως σημαίνει, αν δεν ληφθούν άλλα μέτρα, ότι το Ταμείο το οποίο εξυπηρετεί και κοινωνικούς σκοπούς, απαξιώνεται.

Οι επισφάλειες θα αυξηθούν ραγδαία, η πώλησή του η οποία έχει δρομολογηθεί είναι δεδομένη και άρα ο ιδιωτικός τομέας, που θα αναλάβει τις δραστηριότητες του Ταμείου μπορεί να προβεί και σε μαζικές κατασχέσεις κατοικιών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Ταμείο το οποίο επιτελεί κοινωνικό έργο διαρκώς επιβαρύνεται, απαξιώνεται και προωθείται η πώλησή του σε αντίθεση με τις τράπεζες που συνεχώς ενισχύονται.

ε} Δεν γίνεται καμία αναφορά στις περιπτώσεις δανείων, που έχουν ληφθεί κατά ένα ποσοστό από το Ταμείο Παρακαταθηκών και κατά το υπόλοιπο ποσοστό από άλλη τράπεζα. Στις περιπτώσεις αυτές -που είναι πολλές χιλιάδες- οι δανειολήπτες δεν θα δουν, επί της ουσίας, τη μηνιαία δόση τους να μειώνεται (όπως αναφέρει η Υπουργική Απόφαση).

Από όλα αυτά αντιλαμβανόμαστε την προσπάθεια εξαπάτησης των Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και συνολικά του Ελληνικού Λαού ιδιαίτερα ενόψει των εκλογών.

Δεν πρέπει να τους αφήσουμε.

Μπορεί το επόμενο διάστημα να δουν οι δανειολήπτες μειωμένη τη δόση του δανείου στο εκκαθαριστικό αποδοχών τους και να θεωρήσουν ότι έχουν ληφθεί συνολικά μέτρα για ρύθμιση του χρέους.
Δεν είναι αλήθεια αυτό
Αντιθέτως υπάρχει κίνδυνος να επιβαρυνθούν και με τόκους υπερημερίας χωρίς να το γνωρίζουν.
Μία είναι η λύση
Μείωση «κούρεμα» του δανείου {κεφαλαίου και συνεπώς και επιτοκίου} ανάλογα με τη μείωση των αποδοχών.
Οποιαδήποτε άλλη πρόταση της κυβέρνησης αποτελεί προσπάθεια εξαπάτησης των δανειοληπτών και εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους.

eforiakoi.org


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.