Η ώρα της κρίσης για τις τράπεζες

Το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών για τις τράπεζες αναμένεται να οριστικοποιηθεί αυτήν την εβδομάδα από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και την ΕΚΤ, ενώ αύριο Τρίτη 20 Οκτωβρίου θα παρουσιαστεί από την κυβέρνηση το νέο νομοθετικό πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Εγκυροι τραπεζικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι το τελικό νούμερο που θα καταλήξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως προς το βασικό σενάριο θα είναι βατό. Δηλαδή το ύψος των κεφαλαίων που θα πρέπει να καλυφθούν από τους ιδιώτες θα είναι τέτοιο που θα επιτρέπει τη συμμετοχή τους.

Συμπερασματικά στο τραπέζι της τραπεζικής παρτίδας μπαίνουν τρεις παράμετροι. Οι ξένοι επενδυτές, το δημόσιο και οι εγχώριοι τραπεζίτες. Αναμφίβολα βούληση όλης της αγοράς είναι οι τράπεζες να παραμείνουν ιδιωτικές και να αποφευχθεί ένα κρατικός χαρακτήρας που θα οδηγούσε μετά βεβαιότητας στην έλευση ξένων τεχνοκρατών από το Λουξεμβούργο και την Ολλανδία, οι οποίοι δεν θα έχουν καμία σχέση με την εγχώρια πραγματικότητα και θα συνεπικουρούνται από άσχετους κομματάρχες. Το ζήτημα επομένως στην παρούσα φάση είναι κατά πόσο τελικά θα πειστούν οι ξένοι θεσμικοί ότι η Ελλάδα συνιστά ευκαιρία, ότι το ρίσκο είναι μειωμένο και ότι η κυβέρνηση θα υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της.

Οπως εκτιμούν τραπεζικές πηγές, οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες καθώς θα ενταθούν οι συζητήσεις και οι διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και των ευρωπαϊκών αρχών, προκειμένου να οριστικοποιηθούν όλες οι τεχνικές πτυχές και οι παραδοχές της άσκησης και να προσδιοριστεί ο τελικός λογαριασμός. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΕΚΤ, τα αποτελέσματα του stress test θα δημοσιευτούν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Κατόπιν οι τράπεζες θα πρέπει γρήγορα να διερευνήσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και αν υπάρχει, να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, οι οποίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου. Η εξασφάλιση, εντός των χρονοδιαγραμμάτων, θετικής αξιολόγησης για την πορεία του προγράμματος θα επηρεάσει αποφασιστικά το εγχείρημα.

Οι εκτιμήσεις για τον λογαριασμό 

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο SMM έθεσε ελάχιστο Common Equity Tier I για το βασικό σενάριο της άσκησης προσομοίωσης στο 9,5% και για το δυσμενές στο 8%. Με βάση αυτά τα δεδομένα ο λογαριασμός που προκύπτει για τις 4 συστημικές τράπεζες από το ΑQR (έλεγχος ποιότητας στοιχείων ενεργητικού) ανέρχεται στα 9 με 9,5 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τις εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 12 με 13 δισ.

Εν τω μεταξύ το stress test που πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζας περιλαμβάνει τρία σκέλη, τα οποία θα συνυπολογιστούν και θα προκύψουν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες. Το πρώτο τμήμα αφορά τις ζημιές από το AQR. Το  δεύτερο τις ζημιές που θα προκύψουν από το βασικό σενάριο, που στηρίζεται σε πιο ήπιες παραδοχές για την  πορεία του ΑΕΠ, τις τιμές στα ακίνητα κλπ.  Και το τρίτο σκέλος αφορά ζημιές με βάση το δυσμενές σενάριο, στο οποίο οι παραδοχές είναι πιο σκληρές σε ότι αφορά στην ύφεση , στην ανεργία, στα ακίνητα.

Συνυπολογίζοντας τις ζημίες από τα τρία παραπάνω τμήματα, ο λογαριασμός που θα προκύψει για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται μεταξύ 16 και 18 δισ. ευρώ. Στο βασικό σενάριο οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες φαίνεται ότι θα κυμανθούν γύρω στα 12 δισ. ευρώ και στο δυσμενές σενάριο στα 16 με 18 δισ. ευρώ. Σημειώνεται πως το AQR και το βασικό σενάριο θα πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες και το δυσμενές από ΤΧΣ. Βεβαίως σε αυτές τις προσεγγίσεις θα συμπεριληφθούν τα κίνητρα – γλυκαντικά που θα δοθούν στους ιδιώτες και τα οποία θα τα γνωρίζουμε μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

www.sofokleousin.gr


Μην καταπίνετε τίποτα αμάσητο. Ερευνήστε και διασταυρώστε οτιδήποτε διαβάζετε, όπου και αν το διαβάζετε.

Αφήστε μια απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Ban-BaNk (Greek Version)

Απάτη με παροχή δανείων

Παρά τα φίλτρα και τη συνεχή παρακολούθηση των σχολίων, καμιά φορά μερικά «διαφημιστικά» μηνύματα, εμφανίζονται ως σχόλια, προσφέροντας δάνεια και διευκολύνσεις.

Το φαινόμενο έχει ενταθεί κατά τους τελευταίους μήνες.

ΠΡΟΣΟΧΗ !!!! Κανένας δεν θέλει να σας δώσει δάνεια. Είναι μέθοδος εξαπάτησης, η λεγόμενη «νιγηριανή απάτη», όπου ο απατεώνας, πείθει το θύμα ότι θα του δώσει κάποιο δάνειο, αλλά για να εκταμιευθεί, θα πρέπει πρώτα το θύμα να πληρώσει κάποια έξοδα φακέλου κλπ

Με λίγα λόγια, ο απατεώνας υπόσχεται ότι θα δώσει π.χ. 10.000 ευρώ δάνειο, αλλά πρώτα το θύμα θα πρέπει να πληρώσει 400 ευρώ τραπεζικά έξοδα.
Εννοείται ότι μόλις το θύμα δώσει τα 400 ευρώ, ο απατεώνας γίνεται άφαντος.

Μεγάλη προσοχή λοιπόν, σε διαφημίσεις αυτού του είδους, που εκμεταλλευόμενες την αγωνία και την απόγνωση των ανθρώπων, στις δύσκολες μέρες που ζούμε, προσπαθούν να εξαπατήσουν και να αποσπάσουν χρήματα.

Προς πλήρη διευκρίνηση του θέματος, το daneiakartes.info κατηγορηματικά δηλώνει ότι:

  1. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρει δάνεια ή παρόμοιες παροχές.
  2. Δεν έχει καμία σχέση με «σχόλια» που διαφημίζουν παροχή νέων δανείων ή μεσολάβηση για  ρύθμιση παλιών, τα οποία έχουν σκοπό να σας εξαπατήσουν.
  3.  Ο μόνος νόμιμος και διαφανής τρόπος λήψης δανείου είναι από τις επίσημες τράπεζες.
  4. Ο μόνος νόμιμος και ασφαλής τρόπος ρύθμισης υφιστάμενου δανείου είναι η διαπραγμάτευση με την ίδια την τράπεζα που το χορήγησε και με κανέναν άλλον. Συνιστάται να έχετε συμβουλευθεί δικηγόρο της εμπιστοσύνης σας.
  5. Σε καμία περίπτωση δεν παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία επί πληρωμή. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητήσει χρήματα, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία.

Να είστε πάντα πολύ καχύποπτοι, εναντίον οποιουδήποτε ζητάει τα προσωπικά σας στοιχεία ή, πολύ περισσότερο, χρήματα, προσφέροντας «μαγικές λύσεις». Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν.

Google Chrome Browser

Για σωστή ανάγνωση του blog μας, προτιμήστε τον Google Chrome Browser.

Κατεβάστε τον δωρεάν από εδώ:

https://www.google.com/intl/el/chrome/

Η χρήση άλλου browser δεν συνιστάται, διότι πιθανόν να μην μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλα τα κείμενα.

Βοήθεια από Φίλους

Βοηθήστε μας, στέλνοντας άρθρα, δικαστικές αποφάσεις ή νόμους, καθώς και αριθμούς κλήσεις εισπρακτικών εταιριών.