ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΤΑ 66% ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΟΥΡΕΜΑ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΤΑ  66% ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ

 

Με μία ιστορικη του απόφαση, το Ειρηνοδικείο Ελευθερούπολης προέβη σε κούρεμα χρέους καταναλωτή ποσοστού 66% .

Συγκεκριμένα με την υπ αριθμ 25/2012 απόφασή του, το Ειρηνοδικείο Ελευθερούπολης δικαίωσε καταναλωτή μέλος της Ενωσης Καταναλωτών Καβάλας, ο οποίος από συνολική οφειλή ύψους περίπου 440.000ευρώ θα κληθεί να πληρώσει σε βάθος 15,5 ετών ποσό ύψους 150.000ευρώ.

Ο καταναλωτής προσέφυγε στην Ενωση Καταναλωτών Καβάλας στο τέλος του 2010 και στις αρχές του 2011 ο εκπρόσωπος της Ένωσης κατέθεσε προς τις Πιστώτριες Τράπεζες του καταναλωτή πρόταση εξωδικαστικού συμβιβασμού. Πρόταση την οποία στην πλειοψηφία τους οι τράπεζες αγνόησαν.

 

Ακολούθως η Ενωση  Καταναλωτών Καβάλας εξέδωσε πρακτικό αποτυχίας εξωδικαστικού συμβιβασμού και ο καταναλωτής με την δωρεάν συνδρομή του μέλους της Ένωσης, Πασχαλίδη Γεώργιου κατέθεσε στο Ειρηνοδικείο Ελευθερούπολης σχετική αίτηση Δικαστικής Ρύθμισης των χρεών του.

 

Το Ειρηνοδικείο Ελευθερούπολης αφού δίκασε την υπόθεση , εξέδωσε την απόφασή του με την οποία καθόρισε το ύψος των δόσεων που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής ως εξής:

 

Επί μία τεραετία ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει ποσό 800ευρώ μηνιαίως και  εν συνεχεία,  προκειμένου να αποφύγει την εκποίηση της κατοικίας του, εμπορικής αξίας 140.000ευρώ,  πρέπει να πληρώσει επιπλέον μηνιαίες δόσεις ύψους 800ευρώ για άλλα 11,5 έτη.

Να σημειωθεί ότι το εισόδημμα του καταναλωτή ανέρχεται στο ύψος των 1700ευρώ και η σύζυγός του έχει δικό της εισόδημα, με επισφαλές μέλλον, ύψους 800ευρώ. Επιπλέον έχουν δύο ανήλικα τέκνα.

Το Ειρηνοδικείο έκρινε ότι  η επιπλέον περιουσία του καταναλωτή που συνίσταται σε ένα αγροτεμάχιο δεν χρειάζεται να εκποιηθεί καθώς είναι μικρής αξίας.

 

Αξίζει να αναφέρουμε το εξής σημείο από το σκεπτικό της απόφασης:

 

Επειδή ύστερα από μία μακρά περίοδο αλόγιστης υπερχρέωσης των Ελλήλων πολιτών, λόγω της γενικευμένης στην επιτόπια χρηματοπιστωτική αγορά της τάσης της εύκολης δανειοδότησης σε διάφορα τραπεζικά προιόντα, αυξήθηκαν τα ποσοστά των μή εξυπηρετούμενων δανείων. Η αύξηση αυτή υπήρξε βαθμιαία ανοδική και ειδικά μετά το έτος 2008.     ………………………………………………………………….

 

          Εν μέσω της ανωτέρω κατάστασης ψηφίστηκε ο  Ν 3869/2010, με τον οποιο παρέχεται η δυνατότητα της ρύθμισης για κάθε φυσικό πρόσωπο, που δεν διαθέτει εμπορική ιδιότητα, των χρεών του και μάλιστα με απαλλαγή μέρους από αυτό. Το νομοθέτημα αυτό βρίσκει την νομιμοποίησή του, ευθέως στο ίδιο το κοινωνικό κράτος δικαίου, που επιτάσσει να μην εγκαταληφθεί ο πολίτης σε μία χωρίς διέξοδο και προοπτική κατάσταση, από την οποία άλλωστε και οι πιστωτές δεν μπορούν να αντλήσουν κανένα κέρδος. Σκοπός του νομοθετήματος είναι οι πολίτες να επανακτήσουν μέσω των εν λόγω διαδικασιών την αγοραστική τους δύναμη, προάγοντας την οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, ώστε να μην είναι δέσμιοι.”

 

Η παραπάνω απόφαση έρχεται να προστεθεί σε μία μακρά σειρά ανάλογων αποφάσεων από Ειρηνοδικεία όλης της χώρας, τα οποία έρχονται να δικαιώσουν τους καταναλωτές, σε πείσμα όσων κακόβουλα έσπευδαν ( και συνεχίζουν μέχρι σήμερα) να κατηγορούν τον Ν 3869/2010, αλλα και να δυσφημούν με κάθε τρόπο τις Ενώσεις Καταναλωτών που συνδράμουν τα μέλη τους.

Καλούμε τις τράπεζες να σκύψουν πάνω στο πρόβλημα της υπερχρέωσης των πολιτών με πραγματικό ενδιαφέρον και να κινηθούν προς την κατέυθυνση της επίτευξης συμβιβασμών στο εξωδικαστικό στάδιο του Ν 3869/2010, με σκοπό να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία τόσο των καταναλωτών αλλα και των ιδίων των μηχανισμών των Τραπεζών.

 

enosikatanaloton.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *